11 de maig: pilota a la teulada dels «comuns»

La petició de la CUP d'integrar la formació que lidera Ada Colau als organismes de coordinació del referèndum, immediatament avalada per ERC, els desafia. També són notícia la renda garantida, els «pericos» independentistes, la Universitat de Cervera i Dalí

11 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:45h

La CUP no en té prou amb el caràcter informal de les reunions de l'estat major del procés i vol un òrgan que es reuneixi amb encara més periodicitat i que incorpori els "comuns", als quals tots els sobiranistes assenyalen com a clau per garantir l'èxit de participació del referèndum vinculant de la tardor. Els cupaires van posar ahir les seves cartes damunt la taula i, a més de demanar fixar ja la data i la pregunta del referèndum, van fer una crida a fer més plurals els òrgans de coordinació. Roger Tugas hi va ser i en va fer aquesta crònica.

ERC ja va dir que hi estava d'acord i és previsible que al PDECat també vegin amb bons ulls la petició de la CUP, que té molt de pressió a l'espai polític que lidera Ada Colau. La pilota serà, per tant, a la teulada dels "comuns". Fa dues setmanes, Catalunya Sí que Es Pot –que integra bona part dels partit que integren el nou espai d'esquerres– va fer la proposta, amb poc recorregut, de demanar dictamen a la Comissió de Venècia sobre com caldria fer el referèndum. No podrà ser pactat perquè ahir el TC va segellar una altra via, la de la llei de consultes que el tripartit havia aprovat el 2010. L'exministre José Manuel García-Margallo va explicar ahir a Barcelona que ell és partidari de requisar urnes i prendre el control dels Mossos per impedir als catalans votar. No està sol al PP.

La renda garantida, a punt de ser una realitat. L'acord s'ha endarrerit més enllà del previst, però els equips negociadors de la conselleria de Benestar i els promotors de la ILP de la renda garantida van tancar ahir un principi d'acord que avui hauran de ratificar les entitats de la plataforma. És, com sempre passa quan es pacta, menys dels que volien els uns i més del que, d'entrada, estaven disposats a oferir els altres. Ha arribat després que s'acceptés fer extensiu l'ajut a les famílies no monoparentals i amb contractes de feina a temps parcial. Les estretors de molts dels afectats, que vam retratar, es veuran alleugerides. Encara es desconeix el cost de la mesura però anirà força més enllà dels 288 milions anuals que es destinaven a la renda mínima d'inserció. La Taula del Tercer Sector i els sindicats majoritaris ja es van posar d'acord amb la consellera Dolors Bassa fa uns dies. Ho explica Jordi de Planell en aquesta informació.


Vist i llegit

Amb la destitució del director de l'FBI, James B. Comey, el president americà Donald Trump fulminava el tercer alt càrrec que l'estava investigant. D'una forma didàctica i simple el The Washington Post ho explicava ahir en aquest vídeo.


 El passadís

Un centenar de pericos d'Osona van dinar el cap de setmana al Prat Verd de Malla, un indret molt proper a Vic. Era un acte de reafirmació en una comarca, la d'Osona, en què el col·lectiu blanc-i-blau està més estès del que, a priori, pugui semblar. Entre els assistents hi havia integrants de l'agrupació Roger de Llúria, un grup integrat per aficionats de l'Espanyol defensors de la independència de Catalunya que dissabte es presentava oficialment en societat. De fet, la conveniència que el club presidit per Chen Yansheng s'adhereixi al Pacte Nacional pel Referèndum, tal i com ha fet el Barça, va copar part de les converses. Això i les opcions de viatjar algun dia a Europa, esclar.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1717 s'inaugurava la Universitat de Cervera. El triomf dels Borbons a la Guerra de Successió va suposar suprimir les set universitats de Catalunya. D'acord amb el cànon francès se'n va fer una de nova i, d'entre totes les ciutats que van ser fidels a la nova dinastia, Cervera era la que reunia millors condicions. La llegenda, malèvola, deia que Felip V va concedir als cerverins la universitat, que d'entrada van gestionar els jesuïtes, per instruir-los després que aquests els demanessin un port de mar per correspondre la seva lleialtat. La universitat va ser sempre un baluard ideològic de l'absolutisme i font d'oposició als corrents liberals. A mitjans del segle XIX es va incorporar a la Universitat de Barcelona i ara el seu majestuós edifici central, d'estil barroc, és una de les seus de la UNED.


 L'aniversari

Un 11 de maig de l'any 1904, avui fa 113 anys, va nàixer a Figueres el pintor Salvador Dalí. "El veritable pintor és aquell que és capaç de pintar escenes extraordinàries al mig d'un desert buit. El veritable pintor és aquell que és capaç de pintar pacientment una pera envoltat dels tumults de la història". Són paraules de Dalí, que va morir el 23 de gener de 1989, a l'edat de 84 anys. Està considerat un dels principals representants del surrealisme i va formar part de la genial generació del 27. Les seves habilitats artístiques es vinculen moltes vegades a la influència i admiració per l'art renaixentista. Aquí podeu veure un dels seus shows surrealistes. El museu Dalí de Figueres és molt recomanable. 
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi