El «free tour» de la corrupció

El Tramabús crea expectació pels carrers de Barcelona i planteja una ruta per redescobrir la ciutat des del punt de vista dels escàndols polítics i econòmics

El Tramabús, a Barcelona
El Tramabús, a Barcelona | ACN
10 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:33h
Mirin, mirin, el majestuós edifici modernista del Palau de la Música. 30 milions de desfalc. A la seva dreta, les grans dues torres negres de La Caixa amb forma de zig-zag per facilitar l'entrada de llum. Allà davant, no s'ho perdin, la seu de l'antiga CDC, embargada. A la seva esquerra, observin pedra a pedra l'imperi d'Amancio Ortega. El Tramabús ha pagat ja els peatges d'entrada a Catalunya i ha començat a circular per Barcelona per redescobrir la ciutat i el país des d'un altre punt de vista: la ruta dels casos de corrupció que han sacsejat la seva història recent.

Tres són els convidats "especials" que presideixen el frontal del vehicle: el "dinamitzador econòmic" Jordi Pujol Ferrusola, l'absolta infanta Cristina i el saquejador confés del Palau al que aquests dies es jutja, Fèlix Millet. Entre missal i missal, no ha arribat a temps Marta Ferrusola, que potser sí estarà preparada per pujar-hi divendres. Inamovibles són Esperanza Aguirre, Luis Bárcenas, Jordi Pujol, Felipe González o la imatge del ja emblemàtic "Luis, sé fuerte" de Mariano Rajoy.
 

El Tramabús, a Barcelona Foto: ACN


Preu del metre quadrat comercial a Passeig de Gràcia: 30.000 euros.

El Tramabús, iniciativa impulsada per Podem per furgar en els casos de corrupció, té per objectiu destapar allò que anomenen "la trama". No es tracta només de recordar a la ciutadania els grans escàndols de corrupció sinó de denunciar una "corrupció sistèmica" que se sosté, en paraules d'Albano Dante Fachin, gràcies a una xarxa de "còmplices" i de connivències entre el poder polític econòmic i social.

Preu del metre quadrat comercial a Passeig de Gràcia: 30.000 euros. D'un lloguer en aquesta zona: 3,8 milions d'euros anuals. A l'esquerra, una joieria on Urdangarin va comprar l'anell per demanar-li matrimoni a la infanta Cristina. Un xic més avall, l'Hotel Majestic on Jordi Pujol va segellar el pacte de govern amb el PP de de José María Aznar.  A la dreta, un altre gran edifici patrimoni del propietari d'Inditex. Interessant, si s'alça la vista ben amunt, el tríplex de dalt de tot d'aquesta gran botiga de la Gran Via, els inquilins del qual tenen una presumpta vinculació andorrana encara per determinar.

De la mà dels periodistes Rafa Burgos i Àlex Romaguera, el Tramabús va resseguint el mapa de les grans fortunes i els emblemes dels casos de corrupció que van posar fi a l'oasi català. Parlen d'un còctel que té com a principals ingredients el sistema de lliure mercat, la partitocràcia i no la meritocràcia i la cultura de la cobdícia i de l'afany de lucre heretada del franquisme.
 

Albano Dante Fachin i Rafa Burgos, al Tramabús Foto: ACN


Tots davant del zoo

El vehicle no hi cap pels carrerons que l'haurien de portar fins al Palau de la Música. En principi tampoc pot aturar-se a la plaça Sant Jaume, però hi fa la volta lentament i desafiant. El líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, no s'ha estat, abans d'arrencar la ruta, de deixar clar que al PDECat no se'l pot considerar aliè al cas Pujol, al cas Palau o al cas 3%. "Carles Puigdemont ens parla d'una nova Catalunya. Aquesta nova Catalunya no es pot construir als peus de la corrupció", sentencia. 

Alguns, amb els ulls oberts com taronges, es queden quiets com estaquirots. D'altres, treuen ràpidament el mòbil per fer fotografies. Alguns l'assenyalen i avisen el del costat. D'altres, aixequen el dit polze adreçant-se als tripulants del vehicle o saluden. No, el Tramabús no passa precisament desapercebut. Tampoc pels turistes, que riuen sense entendre si el gran vehicle blau amb cares competeix o no amb el bus turístic. Val a dir, però, que qualsevol català, al marge de preferències polítiques, pot arribar a sentir estranya la ciutat mirant-la des d'aquest punt de vista. És, de fet, un free tour. La ruta finalitza al Parc de la Ciutadella, on Jordi Pujol, el primogènit, Rajoy, Aguirre, la infanta Cristina, Eduardo Inda i companyia acaben tots just davant del zoo.
 

El Tramabús, a la plaça Sant Jaume Foto: Sara González

Arxivat a