El Govern «no permetrà» que l'Estat amenaci els fabricants de les urnes del referèndum

"La democràcia requereix urnes", assegura la consellera de la Presidència, Neus Munté, que confia que les empreses no es faran enrere a l'hora de col·laborar amb el Govern

Carles Puigdemont es dirigeix a la reunió del Govern del 9 de maig
Carles Puigdemont es dirigeix a la reunió del Govern del 9 de maig | Govern
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:15h
La primera reacció del govern espanyol a l'inici dels tràmits per comprar les urnes va ser, de nou, obrir la porta a judicialitzar la situació. Davant d'això, la Generalitat assegura que "no permetrà" que l'Estat "amenaci" els fabricants de receptacles de vots. En aquests termes s'ha expressat la consellera de la Presidència, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al consell executiu. "La democràcia requereix urnes, cada vegada més", ha determinat Munté, que ha confiat que cap empresa "es farà enrere" en la col·laboració amb el Govern per tal de fabricar les urnes del referèndum.

"No té cap sentit fer una investigació sobre això", ha ressaltat la consellera sobre la compra de les urnes, que ha aparegut ja al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) d'aquest dimarts. "Seria greu actuar contra un procediment administratiu suportat per la legalitat vigent", ha destacat la dirigent nacionalista. Les urnes estan pensades per tots aquells "actes de democràcia" previstos per als propers anys. "No hi ha res estrany en el fet que un executiu compri urnes per facilitar l'exercici de la democràcia", ha ressaltat.

Munté s'ha compromès a garantir la "llibertat" de les empreses per "treballar normalment", i no ha estat capaç de respondre si empreses estrangeres podran participar en el procés de contractació. "Estudiarem com defensar les empreses i les entitats. Per fer els diferents processos electorals es necessiten urnes, i les tindrem. El compromís és fer el referèndum, i per fer-lo es necessiten urnes. No m'agrada parlar de plans A i plans B", ha ressaltat de forma reiterada durant la roda de premsa.

Sense data (encara)

La consellera de la Presidència ha apuntat que encara no ha arribat el dia de posar data al referèndum, i ha demanat esperar a que el Pacte Nacional pel Referèndum acabi les seves tasques. "No hi ha dia i hora   per posar data i pregunta. Hem de deixar que el Pacte finalitzi la seva feina. La voluntat del Govern per dialogar no caduca", ha assenyalat Munté, referint-se a la via pactada amb l'Estat.