Rebel·lió a les bases de Podem per forçar una assemblea que desautoritzi Fachin

Fins a 23 cercles ja han acordat reclamar un debat al partit per conèixer l'estat de la negociacions amb els "comuns" i obligar la direcció a convocar una altra consulta sobre la confluència | "No entenem què ha passat fins ara", afirma la senadora Celia Cánovas, implicada en el moviment de les bases

Albano Dante Fachin, al Parlament
Albano Dante Fachin, al Parlament | Adrià Costa
09 de maig del 2017
Actualitzat el 10 de maig a les 11:09h
"La base del partit són els cercles. I els cercles han d'agafar la paella pel mànec". La reflexió és de la senadora Celia Cánovas (En Comú Podem) i il·lustra els moviments que s'han produït en les últimes setmanes a Podem. Les veus crítiques amb la gestió d'Albano Dante Fachin s'han incrementat des que el secretari general de la formació lila va trencar l'acord amb els "comuns" i es va desmarcar de la confecció del nou partit de l'esquerra alternativa. I el debat intern és ben viu, fins al punt que 23 cercles de la xarxa territorial del partit ja han pres acords per forçar una assemblea que desautoritzi el full de ruta de Fachin. Segons el reglament de Podem -validat a Vistalegre-, són imprescindibles un 20% dels cercles actius per convocar un debat extraordinari al partit. Segons han confirmat diverses fonts de la formació a NacióDigital, els crítics són a punt de formalitzar la petició.

Què volen reclamar a l'assemblea els cercles crítics amb el secretari general? Pretenen conèixer si hi ha negociacions amb els "comuns" i qui les lidera, així com forçar una altra consulta per decidir la integració de Podem amb la formació capitanejada per Ada Colau i Xavier Domènech. Aquest diari ja va detallar la setmana passada que els "comuns" han deixat en mans de Pablo Iglesias la incorporació de la formació lila en el nou partit polític i que ara mateix no hi ha una interlocució directa entre Fachin i l'executiva de Domènech, tal com va reconèixer el propi secretari general de Podem Catalunya. "Si l'Albano no pot negociar, hi ha d'haver un altre equip negociador", raona Cánovas, que en les primàries del partit de l'estiu passat va formar part de la candidatura del també senador Óscar Guardingo. Cánovas va refusar participar en cap llista del nou partit dels "comuns" per centrar-se en el debat a Podem.
 

Albano Dante Fachin amb Pablo Iglesias en un acte de Podem a Badalona. Foto: Adrià Costa


Nova votació de les bases

La posició de debilitat de Fachin és coneguda dins i fora del partit. La cúpula estatal Podem ja va desautoritzar el secretari general en l'assemblea fundacional del 8 d'abril. Davant dels socis polítics a Catalunya, Pablo Echenique va fer una crida a treballar per la "unitat", un discurs subratllat també per Iglesias en un vídeo projectat durant la jornada de discursos i votacions per confegir el nou espai polític. Però Fachin no sembla haver emprès el trajecte de la confluència. "Hem de trobar la manera en què tothom se senti còmode, però la decisió s'ha de prendre des de Catalunya, com sempre hem dit", afirmava Fachin a NacióDigital la setmana passada. Tanmateix, fonts de la formació confirmen que en reunions territorials amb les bases, el secretari general detalla que Podem Catalunya s'ha de presentar en solitari en unes eventuals eleccions, una posició que no comparteixen altres dirigents.

Els crítics amb la direcció reclamen, precisament, sotmetre a votació quin serà el full de ruta del partit. Volen una consulta interna que permeti decidir si s'ha de confluir amb l'espai dels "comuns" -la posició que defensen els cercles mobilitzats- o afrontar el camí en solitari i analitzar després acords en forma de coalició. L'executiva de Fachin ja va plantejar una consulta interna el març passat: la votació va comptar amb una participació inferior al 10% (7,5% sobre el total del cens d'inscrits) i va imposar-se el "no" a la confluència. Resulta, però, que Fachin va decidir pactar amb els "comuns" l'endemà tot i la negativa registrada, un acord del qual es va desdir una setmana després. "No entenem què ha passat fins ara", conclouen les fonts que reclamen obrir el debat en assemblea. El serial a Podem acumula nous capítols.
 

Pablo Iglesias i Albano Dante Fachin amb dirigents de la direcció de Podem Catalunya Foto: Europa Press

Arxivat a