El dia en què l'Anna no hauria d'haver declarat

Com ha viscut la secretària primera de la mesa la seva citació al TSJC? NacióDigital acompanya Anna Simó durant la jornada al tribunal

Anna Simó, al seu despatx del Parlament
Anna Simó, al seu despatx del Parlament | Adrià Costa
08 de maig del 2017
Actualitzat el 09 de maig a les 11:18h
Cassola de fricandó, cassola de pollastre guisat i cassola de mandonguilles amb sípia i carxofes. Calcula que en té per a una setmana i mitja. Cuinar la relaxa. Més encara quan es tracta d'un diumenge avantsala d'un dilluns estrany. Està sola a casa i els fogons van al mateix ritme que bullen els pensaments. Mai en tots aquests anys participant de la cuina de la política catalana s'hauria imaginat que hauria de declarar davant de cap tribunal. Menys encara acusada de desobediència i prevaricació pel simple fet d'haver permès un debat al Parlament.

Anna Simó (Els Alamús, Segrià, 26 de juliol de 1968), dirigent d'ERC i secretària primera de la mesa del Parlament, està citada a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per desobediència i prevaricació. Com la presidenta Carme Forcadell i els altres tres membres de la mesa -Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet-. NacióDigital segueix la jornada de declaració de Simó des de primera hora del matí.

6.25 h: Un dilluns estrany

L'Ermengol, que ara té quatre anys i mig, s'ha quedat a dormir a casa dels avis. I és que l'Anna i l'Eric, la seva parella, s'han de llevar ben d'hora. "Abans d'anar a dormir vaig fer una ullada als apunts per a la declaració", explica la diputada. Llesca de pa amb tomàquet amb oli i sal i un cafè amb llet per esmorzar. Com sempre. Hi ha vaga de metro i el trajecte des de l'Hospitalet de Llobregat és arriscat. No pot arribar tard, així que l'Eric condueix fins al Parlament.
 

Anna Simó, al Parlament, abans d'anar a declarar al TSJC Foto: Adrià Costa


7.30 h: Confidències als despatxos del Parlament

Cap problema de trànsit. Anna Simó va acompanyar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau -i també Forcadell- quan van ser jutjats o citats al TSJC. Però ara és ella qui té dia i hora. "Estic neguitosa per pensar en la gent que hi haurà fora. És diferent quan saps que venen per tu", diu Simó des del despatx de la presidència del Parlament. Allà comparteix un petit esmorzar amb Carme Forcadell, Ramona Barrufet i el conseller Raül Romeva. Entra carregada d'energia la diputada de la CUP Gabriela Serra per abraçar tant a Simó com a Forcadell. Les dues respondran les preguntes del seu advocat. 

8.30 h: L'escalf de la gent

Primer han estat els diputats, els companys de partit, els assessors. Després, el caliu de la gent. Aplaudiment solemne quan Forcadell i Simó es planten a la porta del Parlament per anar fins al TSJC. Una abraçada. Una altra. Encaixada de mans. Unes paraules de suport a cau d'orella. Avancen a pas lent pel caminet creat per la gent que s'ha mobilitzat per donar suport a les encausades. Crits de suport, polzes alçats, pancartes, càntics. L'Anna camina flanquejada per Forcadell i Lluís Corominas, que ja fa el compte enrere per divendres, quan serà ell qui hagi de declarar.
 

Anna Simó i Carme Forcadell saluden la gent que les ha acompanyat al TSJC Foto: Adrià Costa


8.52 h: El silenci dels tribunals

Tot i anar a pas lent, el ritme del voltant és frenètic. Més crits de suport, més aplaudiments. Cant dels Segadors. L'Anna i la Carme miren a banda i banda, saluden, somriuren. Ara sí, toca entrar. Ho fan enmig d'un aplaudiment solemne, ja sense càntics ni proclames. L'Eric li toca l'espatlla. En el punt més alt de les cales, just abans de travessar la porta, ella es gira un moment i aixeca el dit polze enlaire mirant la gent com dient "tot anirà bé". Forcadell saluda amb les dues mans. Entren i es fonen en el silenci del majestuós edifici del tribunal.

9.25 h: Cara a cara amb la instructora del cas

Forcadell ha tingut prou amb 20 minuts, així que Anna Simó es planta davant de la instructora del cas, Maria Eugènia Alegret, una hora abans del previst. Ha hagut de deixar el mòbil fora. Deixa clar que només respon les preguntes del seu advocat. "He respost més escueta del que inicialment pensava", admet en sortir. Reguitzell d'arguments: protecció del dret a la inviolabilitat dels diputats, que el debat de política general no està relacionat ni amb la declaració del 9-N ni amb la comissió d'estudi sobre el procés constituent, que no té sentit parlar de desobediència, que com a mesa no poden censurar un debat parlamentari, que si no haguessin defensat la llibertat d'expressió sí haurien actuat de foma il·legal. 

Carme Forcadell i Anna Simó saluden abans d'entrar al TSJC Foto: Adrià Costa


9.30 h: Els nervis d'uns pares

Mentre l'Anna declara, a les portes del TSJC esperen la Josefina i el Miquel, els seus pares, amb l'ai al cor. "Sí, segurament estic jo més nerviosa que ella. Veig molt malament que hagi de declarar com si fos una...", la Josefina no vol acabar la frase. S'indigna. I el Miquel reconeix que estan "dolguts" perquè ni la seva filla ni els membres de la mesa del Parlament han fet "res dolent", són "honrats i treballadors" i només han fet "allò que el poble els demanava". Durant l'espera, recorda com l'any 1977 portava la seva filla sobre les espatlles a la manifestació on es cridava "llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia". Sí, ella sempre ha estat interessada en la política, afirmen. 

9.52 h. L'emoció d'una abraçada

Els ulls li guspiregen mentre abraça els pares i l'Eric a les portes del TSJC. Quinze minuts han estat suficients per dir tot allò que volia. Alleugeriment. Tot i que encara quedarà el pitjor: el judici. La gent encara espera a les portes dels tribunals i tornen els càntics, els aplaudiments i les proclames fins a les portes del Parlament. 
 

Els pares de l'Anna Simó: la Josefina i el Miquel Foto: Adrià Costa

 

10.30 h. La sensació d'excepcionalitat 

"L'Anna és una dona molt ferma que porta els nervis per dins", explica l'Eric. Mentre la diputada està reunida amb Forcadell i l'advocat per fer balanç de la declaració, la seva família l'espera al despatx del Parlament. Arriba 20 minuts després. "La veritat és que estic aclaparada, emocionada. No hauríem d'haver estat al tribunal per una causa penal", relata fent balanç de la declaració. No té por a ser inhabilitada, diu. De fet, no li entra al cap que hi hagi condemnes per haver permès un debat al Parlament. "Esperem que els tribunals ens defensin", deixa anar. 

11.20 h. Un petit descans

El que ha estat un matí d'alt voltatge comença a destensar-se. Els pares de l'Anna ja han tornat en tren cap a l'Hospitalet i ella aprofita per seure una estona al bar del Parlament amb companys de partit, que la reben entre aplaudiments. Un xic més tard, a les 12, participa en l'acte de commemoració de la fi de la Segona Guerra Mundial. 
 

Anna Simó, secretària primera de la mesa del Parlament Foto: Adrià Costa


13 h. El moment solemne

"La nostra funció és protegir i preservar els drets fonamentals dels parlamentaris". To seriós i solemne a la compareixença davant la premsa a la sala d'audiències del Parlament, forrada amb una gran catifa i presidida per dues grans làmpades d'aranya. Anna Simó intervé després de Forcadell. Fa el seu discurs posant èmfasi en la paraula "anomalia" mentre els seus companys de mesa escolten sense moure gairebé res més que les pestanyes. "La llibertat d'expressió és un dret irrenunciable", prossegueix.
 

Anna Simó, durant la roda de premsa amb els membres de la mesa del Parlament Foto: Adrià Costa


13.30 h. Una hora per respondre missatges

Ara sí, l'Anna seu. Demana una hora per poder estar al despatx i respondre els missatges de suport que ha rebut. Des de l'exconseller Francesc Homs a l'expresident del Parlament Ernest Benach. També del president d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent i de representants del sector dels serveis socials que la van conèixer quan era consellera, entre molts altres. Amanida verda amb sardines i meló per dinar al bar restaurant del Parlament a quarts de tres amb els companys del grup parlamentari. Toca agafar forces per encara l'agenda de la tarda.

15.30 h. Ara sí que comença el dilluns normal

Primer, reunió de coordinació del grup parlamentari de Junts pel Sí i, a les 18 hores, reunió de l'executiva nacional d'ERC a la seu del carrer Calàbria. Ara sí que comença l'agenda d'un dilluns normal. Això sí, amb unes hores de retard per interferència del TSJC. Perquè mentre la via judicial contra el procés sobiranista avança, també avança la política. El dia de l'Anna serà llarg. Acabarà amb una entrevista a les 20 hores a 8 TV. Al vespre, ja a casa, amb l'Eric i l'Ermengol, es prepararan per a un dimarts normal. Fins al dia del judici. 

 

Reunió de l'executiva d'ERC Foto: ERC

Arxivat a