Pedro Sánchez planta cara i es queda a només 5.000 avals de Susana Díaz

La presidenta d'Andalusia ha presentat al voltant de 62.582 suports mentre que el seu principal rival, l'ex-secretari general, n'ha sumat 57.369 | Sánchez arrasa en avals a Catalunya, on ha obtingut 6.058 suports

Patxi López i Susana Díaz, en una imatge d'arxiu
Patxi López i Susana Díaz, en una imatge d'arxiu | Flickr PSOE
04 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:39h
Pedro Sánchez ha donat la sorpresa i ha deixat clar que hi ha partit en la cursa de les primàries del PSOE. La presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, malgrat la seva supremacia orgànica, només ha superat en 5.000 avals l'ex-secretari general socialista. Concretament, l'equip de Díaz s'ha plantat aquest dijous a la seu de Ferraz amb 62.582 avals. La xifra dista de poc dels 57.369 presentats per Pedro Sánchez mentre que Patxi López, el tercer en discòrdia, s'ha quedat amb 12.000. Val a dir que tant Sánchez com López, preveient que Díaz seria la candidata amb més avals, ja van avançar que no pensaven jugar a la guerra dels suports previs sinó a la dels vots de la militància. Però l'exsecretari ha deixat clar que, per molt que l'aparell del PSOE doni suport incondicional a Díaz, tot està molt renyit. 

Si el focus se centra en Catalunya, Sánchez demostra un cop més que ell és el preferit entre la militància del PSC. Fonts de la seva candidatura avancen que ha aconseguit 6.058 suports catalans, mentre que Díaz no ha superat el miler i López n'ha aconseguit uns 500.

Ara que, a l'espera del recompte definitiu, els tres candidats han superat el llindar dels 9.368 avals -el 5% de la militància- per ser oficialment aspirants al càrrec de secretari general, Díaz, Sánchez i López encaren la recta final per a les primàries del 21 de maig, en les quals votaran 187.949 militants. Ho fan en un context de pressió externa per la moció de censura de Podem, que exigeix al PSOE que se sumi a la seva iniciativa per fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa i que fins i tot ha convocat una manifestació el dia abans que els socialistes triïn el seu nou líder. 

Díaz ho ha tingut fàcil per recollir aquesta gran quantitat d'avals: té garantit el suport orgànic del partit. Amb aquest gest a l'hora de presentar els suports pretenia generar desànim entre els partidaris dels altres dos candidats. Però ella mateixa i el seu equip s'han endut una sorpresa quan Sánchez, que amb prou feines té càrrecs orgànics fent-li costat, ha evidenciat que li trepitja els talons. López s'ha afanyat en tallar en sec aquest primer episodi tot advertint que la presentació d'avals no és "la primera volta d'unes primàries".

Un aparell que rema a favor de l'andalusa

A favor de Díaz remen els expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i Felipe González; i els exministres José Bono, José Blanco i Alfredo Pérez Rubalcaba són alguns dels històrics de pes del partit que l'apadrinen. Per guanyar unes primàries que estaran més polaritzades que mai, la dirigent andalusa ja fa setmanes que pentina el territori per garantir-se el màxim suport dels quadres territorials. Dels 19 secretaris generals que té el partit a nivell autonòmic, té el suport explícit d'almenys set i sis dels quals presideixen la seva comunitat. A més del seu partit a Andalusia, aposten per ella el president del País Valencià, Ximo Puig; el president d'Astúries i comandant de l'actual gestora, Javier Fernández; el president extremeny Guillermo Fernández Vara; el d'Aragó, Javier Lambán; i el de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page. A nivell provincial, a més, Díaz té el suport garantit de més de la meitat dels secretaris.

Sánchez ja ha deixat clar que ell juga a la lliga de la militància -s'ha autoerigit en el candidat de les bases- i no del poder orgànic del partit. De fet, el seu equip de campanya considera que en aquests moments fins i tot pot ser contraproduent la imatge de ser el candidat oficialista. Des de la seva candidatura ja van avisar des del principi que no viurien la campanya d'avals com a decisiva "en cap cas" perquè la clau està en els vots de la militància. També López s'ha situat en aquesta tessitura.

Pedro Sánchez jugarà fort a Catalunya

Es dona per fet, però, que el combat de les primàries del maig serà un cos a cos a dos. Patxi López és més aviat un candidat crossa que pot servir a la presidenta d'Andalusia per dividir el vot de Sánchez. El cos a cos dialèctic va in crescendo dia rere dia. L'andalusa acusa Sánchez de voler "podemitzar" el PSOE mentre l'ex-secretari general replica que amb Díaz els socialistes deixaran de ser el principal partit de l'esquerra perquè s'abocaran en apuntalar la gran coalició amb el PP. 

L'ex-secretari general del PSOE jugarà fort les seves cartes especialment a Catalunya, on el passat 22 d'abril va demostrar que és el preferit indiscutible dels militans del PSC en un acte en el qual va aplegar fins a 3.000 persones. Díaz, en canvi, conscient que Catalunya és per a ella un terreny hostil, esquiva els actes de gran format en territori català. Dissabte, per exemple, serà a un esmorzar amb militants a Sant Boi de Llobregat, es trobarà amb militants de l'Hospitalet, dinarà amb els de Cànoves i Samalús i visitarà la Fira d'Abril de Barcelona. Tot plegat, trobades de petit format per potenciar el contacte directe amb les bases.

També López aposta fort per Catalunya, territori on Susana Díaz ho té més difícil per recollir suports. L'exlehendakari ja s'ha reunit en diverses ocasions amb agrupacions catalanes.