Junqueras atribueix les males notes del deute català al sistema de finançament

El vicepresident català destaca a Nova York la fortalesa de l'economia catalana i afirma que la qualificació de "bo escombraria" es deu a la manca de competències per gestionar els propis recursos | Evita valorar l'acord del PNB amb Rajoy i subratlla que el govern espanyol sempre incompleix els seus pactes amb Catalunya

Oriol Junqueras i la directora general d'Anàlisi Econòmic, Natàlia Mas, a Nova York
Oriol Junqueras i la directora general d'Anàlisi Econòmic, Natàlia Mas, a Nova York | ACN
03 de maig del 2017
Actualitzat el 04 de maig a les 3:17h
La qualificació del deute català com a bo escombraria -o per sota d'aquesta- no és una mala nota a la política econòmica del Govern, sinó al mal funcionament del sistema de finançament. Així ho assegura el vicepresident català, Oriol Junqueras, que està en contacte aquests dies amb inversors i agències de ràting als EUA -membres de la seva conselleria ja van fer un viatge similar a Londres a principis d'any- per buscar aliats de cara a una sortida dels mecanismes de liquiditat de l'Estat, en cas d'independència o no.

Així, Junqueras ha explicat aquest dimecres als periodistes que el segueixen als EUA que les agències posen "nota a la fluïdesa d'aquesta relació entre el principal recaptador d'impostos i aquell responsable de garantir els serveis públics". Segons assegura, és aquesta diferència entre la bona situació econòmica de Catalunya -que el 2016 va créixer a un 3,5% i va tancar l'exercici amb un dèficit de només el 0,9%- i la capacitat per gestionar els propis recursos que genera -a causa del dèficit fiscal o els retards de dos anys en rebre les liquidacions del sistema de finançament- la que explica la seva qualificació del deute.

Dificultats en cas d'independència

Per això, el vicepresident català posa de relleu la necessitat de mantenir un contacte permanent amb les agències de rating i els inversors i espera que aquests aportin liquiditat a Catalunya quan aquesta pugui gestionar els seus propis recursos. A ningú se li escapa que una de les principals dificultats que hauria d'afrontar el país, en cas de declarar la independència i no arribar a una negociació immediata amb l'Estat per pactar la transició, seria la necessitat d'aconseguir liquiditat per mantenir la despesa estructural i afinar i fer arrencar les estructures d'estat. Una predisposició dels mercats internacionals a donar crèdit a Catalunya suposaria un avantatge evident.

En aquest sentit, en trobades discretes -no en transcendeixen els participants- Junqueras i la directora general d'Anàlisi Econòmic, Natàlia Mas, defensen aquests dies davant els seus interlocutors econòmics que "l'economia catalana està preparada per contribuir a l'economia global" i que, davant el creixement dels últims mesos i la reducció del seu dèficit, la nota que posarien al seu deute les agències "seria inevitablement bona". Més enllà de les qualificacions actuals, per tant, intenta fer entendre que "l'economia catalana funciona millor que les del seu entorn". De fet, l'agència Fitch ja preveu que que el referèndum es farà però l'Estat no en reconeixerà el resultat, mentre que Moody's entén que, "si Catalunya fa fallida, els mercats poden entendre que també en fa l'Estat".

El govern espanyol incompleix els acords

De fet, el País Basc és un exemple d'un territori amb major capacitat per gestionar els propis recursos, gràcies al concert econòmic. I els darrers dies, a més, el PNB ha aconseguit arrencar del govern espanyol una millora en el seu finançament. Tot i això, el vicepresident català no vol seguir el seu exemple, ja que critica que, quan Catalunya ha arribat a un acord amb l'Estat, "els governs espanyols no els han complert, ni amb finançament ni amb Estatuts". "El millor dels camins és el dret a vot, a la democràcia", ha insistit, mantenint el referèndum com a full de ruta inexcusable.