Per què són tan mítiques les «Teresines»?

Sis raons que expliquen el fenomen de la sèrie, convertida en icona de l'imaginari popular | Aquest diumenge se celebra una "Teresinada popular" i cada vegada hi ha més veus que demanen una nova temporada

Una Teresina a la cua al Teatre Coliseum, aquest dimecres
Una Teresina a la cua al Teatre Coliseum, aquest dimecres | Adrià Costa
04 de maig del 2017
Actualitzat a les 7:28h
Passen els anys, però les Teresines no passen de moda. El temps les ha convertit en un mite de l'imaginari popular, més enllà del seu marc televisiu. La sèrie, estrenada el 1992 a TV3 i amb només una temporada, segueix despertant passions avui, tal com demostra la cua d'aquest dimecres al Teatre Coliseum per recollir les entrades per la Teresinada Popular que se celebrarà el proper diumenge, 7 de maig.
 
L'acte coincideix amb la recta final de les representacions de Gente Bien. El musical i vol celebrar el 25è aniversari de la primera emissió de la sèrie. Durant tot el diumenge, La Cubana ha preparat una marató gratuïta per fer un visionat conjunt dels 13 capítols de Teresina S.A., amb la presència dels actors que van formar part del repartiment, actuacions musicals i l'entrega del premi a la "Teresina de Catalunya" i del premi a la millor disfressa de Teresina entre els assistents que vinguin disfressats, entre d'altres sorpreses.
 
Però, més enllà de devocions, seguidors, rialles i records... què és el que fa que les Teresines siguin tan mítiques? Aquí en teniu sis raons, totes de pes:
 
1. Perquè les Teresines som tots. Cadascú de nosaltres, sigui de la condició que sigui, es veu emmirallat en els personatges que hi apareixen. De fet, podríem trobar coses nostres fins i tot en els més estrambòtics, els més passats de voltes o els més allunyats –aparentment– de nosaltres.
 

Una imatge de la cua d'aquest dimecres al Teatre Coliseum per recollir les entrades per la Teresinada Popular Foto: Adrià Costa


2. Per les pròtesis, les perruques i les dents postisses. A mig camí del gignol, de l'astracanada, de la caricatura i d'una caravana de freaks, els personatges de Teresina S.A. es caracteritzen per un maquillatge sense complexos: dents postisses desmesurades, pròtesis capaces d'esguerrar el millor tipus, o perruques que no passarien inadvertides ni a una festa de disfresses organitzada per Lluís XVI.
 
3. Per subvertir el gènere de la sit-com abans de la moda de les sit-com. Res d'un grupet de quatre amics en un pis, compartint aventures i desventures amb la nevera buida. Aquí es posa en marxa tota una comunitat de veïns, per no dir tot un barri. Gent que entra i surt, en ple vodevil costumista, sense rialles precuinades o girs humorístics d'importació.
 
4. Per ser genuïnes. Sovint, quan una sèrie triomfa de seguida es venen els drets a l'estranger per fer-ne una adaptació. Impossible en el cas de Teresina S.A.. En aquest sentit, serien un negoci ruïnós, perquè són tan genuïnes que són impossibles d'exportar. Inimitables.
 
5. Per l'humor català, que vol dir humor mestís. Som terra de camins, de mestissatge i de migracions. Això és la matèria primera del nostre ADN, que tan bé va saber retratar La Cubana, amb diàlegs on el castellà i el català conviuen, es barregen i es trepitgen. I amb gent d'orígens i formacions tan diferents que expliquen la catalanitat millor que qualsevol campanya de la Generalitat.
 
6. Perquè només hi ha una temporada. I això les fa ser tan i tan especials. Què passarà si tira endavant el projecte de l'esperada i promesa nova temporada? La resposta, ben aviat a les nostres pantalles... o això sembla.



 

La Teresinada Popular d'aquest diumenge desperta passions Foto: Adrià Costa

Arxivat a