3 de maig: Castor, pagar o pagar

El magatzem de gas, del qual avui en sabrem el futur, és un despropòsit des del punt de vista de la gestió dels recursos públics. També són protagonistes els manifestos sobiranistes, Fernando Martínez-Maíllo, els Fets de Maig i Georges Moustaki

03 de maig del 2017
Actualitzat a les 6:47h

Aquest migdia una comissió d'experts de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) presenta un informe al Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital que determinarà el futur de la plataforma Castor, el magatzem de gas situat davant de les costes d'Alcanar i Vinaròs i la construcció del qual es va aturar després de provocar diversos terratrèmols que van posar en alerta la població. No posar-lo en marxa va costar una indemnització de 1.350 milions a una empresa participada per Florentino Pérez i, si s'ha de desmantellar, tal com podrien recomanar els experts, ara en podria costar 300 més. Pagar o pagar, vaja.

Jordi de Planell explica en aquesta informació tot el que heu de saber per entendre aquesta polèmica, de la que avui estaran especialment pendents a les Terres de l'Ebre. A les comarques del Sénia l'assumpte ha preocupat i fet córrer rius de tinta. El periodista Jordi Marsal va escriure al seu moment un reportatge en forma de llibre que ja n'augurava la inviabilitat.

Per manifestos no quedarem curts. Aquest mes de maig és imprescindible que el Govern posi en marxa tots els tràmits i licitacions necessaris per tirar endavant el referèndum de setembre. Us ho explica Oriol March en aquesta informació. El moment és clau i hi ha una certa fredor al carrer que el sobiranisme organitzat intenta contrarestar amb manifestos de suport a la causa. Més de sis-cents juristes presenten avui, sota l'impuls del Col·lectiu Praga, un text que Pep Martí ja va explicar al març que s'estava gestant. I també avui es presenta un document que entitats i personalitats del camp sobiranista presenten a Nacions Unides demanant una actitud més proactiva en favor del referèndum català.


Vist i llegit

Els cent dies de Donald Trump a la Casa Blanca no han deixat canya dreta. A The New York TimesCharles M. Blow es preguntava ahir en aquest article fins a quin punt el president americà degrada el llenguatge quan parla. Al seu món, explicava, ni importen els fets ni el llenguatge ni la veritat sinó els actes de fe.


 El passadís

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, un "castellà vell" de Zamora, era ahir a Barcelona per presidir la reunió del partit a Catalunya, que ha posat en marxa l'enèsima campanya contra el procés. Va trencar la cintura a més d'un quan se li va preguntar si al partit del Bernabéu de les semifinals de la Champions League preferia el Reial o l'Atlètic de Madrid. Ni l'un ni l'altre, el Barça. Posats a fer, preferia que els dos perdessin. No va poder ser per obra i gràcia de Cristiano Ronaldo.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1937, fa 80 anys, esclataven els Fets de Maig. Les tensions entre les faccions republicanes en plena guerra civil (la discussió sobre si la prioritat era fer la revolució o guanyar als feixistes) van enfrontar la Generalitat, Estat Català i els comunistes amb els anarquistes de la CNT i la FAI i el POUM. Els enfrontaments van durar quatre dies i es van resoldre a favor dels primers, més partidaris de l'ordre, però la moral del bàndol legítim se'n va ressentir i l'ambient a la rereguarda també. Llegiu aquest reportatge per saber-ne més.


 L'aniversari

Un tres de maig de l'any 1934 va nàixer a Egipte de pares jueus-grecs el cantant Georges Moustaki, una de les veus més compromeses i populars de la cançó d'autor contemporània. L'hem recordat en aquest recull de les seves cançons, moltes d'elles versionades al català per Marina Rosell, amb qui va tenir una estreta relació fins a la seva mort l'any 2013. Llegiu-ho aquí.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi