El Govern esgota els terminis aquest maig per poder celebrar el referèndum a finals de setembre

El mes és decisiu per dur a terme les licitacions necessàries per organitzar la votació, si es vol complir amb la llei de contractació pública | Endarrerir la consulta vinculant no està damunt la taula de Presidència, on es manté el compromís de Puigdemont per anar a les urnes a finals de setembre | El president pot anar acompanyat a Madrid per presentar els avals del Pacte Nacional davant del govern espanyol

Reunió del Govern del 2 de maig del 2017
Reunió del Govern del 2 de maig del 2017 | Govern
Oriol March / Sara González
02 de maig del 2017
Actualitzat el 03 de maig a les 16:03h
"És un mes molt rellevant", sosté un alt dirigent governamental. "Decisiu", afegeix un destacat responsable parlamentari sobiranista. Els dos es refereixen al mes de maig, durant el qual hi ha d'avenços clars de cara al referèndum d'independència previst per al setembre. La situació la resumeix una tercera font consultada: "Els terminis de les licitacions públiques obliguen a tenir-ho tot enllestit en les properes setmanes". Què vol dir, aquest escenari? En essència, que el Govern està esgotant els terminis necessaris per tal de poder celebrar el referèndum a finals de setembre, que és la data que apareix en la resolució conjunta pactada per Junts pel Sí i la CUP al Parlament.

Una font coneixedora de la maquinària governamental sosté que "ja s'han donat instruccions" per tal que arrenquin les licitacions necessàries en qüestions relacionades amb les urnes o bé el sistema informàtic que haurà de regir la votació. "Hi haurà un moment en què la qüestió serà més de terminis que no pas política", assenyala un dels dirigents consultats, "si ningú es vol saltar la llei de contractació pública". Al llarg dels últims dies, segons sectors del sobiranisme, s'ha posat sobre la taula la possibilitat de celebrar el referèndum durant la primera quinzena d'octubre en cas que "no s'arribi a temps" en termes tècnics. Aquesta opció, segons puntualitzen a Presidència, ni tan sols es preveu: "Carles Puigdemont està compromès amb el setembre", raonen.
 

El president Puigdemont i el vicepresident Junqueras es dirigeixen a la reunió del Govern Foto: Govern


"Al llarg del maig i del juny s'han de tenir llestos tots els preparatius", assenyalen fonts del Govern a NacióDigital. Si les licitacions s'allarguen fins al mes vinent, des de Presidència s'admet que la maquinària aniria "justeta". Des de l'executiu es posa l'accent en què bona part de l'èxit del referèndum passa per la unitat d'acció entre Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras, que és "total". La signatura del compromís governamental amb el referèndum ha ajudat a calmar els ànims i a esvair els dubtes que creixien a l'entorn de la celebració de la votació, i el missatge oficial és que la consulta vinculant és el "pla A" i el "pla B" del sobiranisme.

"Hi haurà urnes als ajuntaments o a les escoles", repeteixen des de l'executiu. La idea de Puigdemont és acordar el referèndum, perquè consideren que és la millor manera de dur a terme la votació, però l'escenari més probable és que tot plegat es digui a terme des del punt de vista unilateral. Per això aquest mes de maig -i al juny, a tot estirar- és fonamental per tenir llesta la votació, sigui quin sigui el marc en què se celebri. La idea és que no hi hagi "cap excusa" per no posar les urnes i que el referèndum, si no es fa, és per una acció repressiva de l'Estat pràcticament sense precedents.

El paper del Pacte

L'estat major del procés, com va avançar NacióDigital, situa finals de maig com la data límit per insistir en la via pactada. Això coincideix amb els terminis que té marcats el Pacte Nacional pel Referèndum, que prepara un gran acte amb "suports internacionals" en les properes setmanes. La iniciativa també servirà per "fer balanç", segons ha explicat aquest dimarts el coordinador del Pacte, Joan Ignasi Elena, que també ha anunciat que ja s'han recollit 400.000 signatures.

Quin futur tindran aquests suports? Segons diverses fonts consultades, l'escenari més plausible és que es posin en mans del Govern per tal que acudeixi a Madrid per fer l'últim intent en la línia d'acordar la consulta. Segons dirigents sobiranistes consultats, una de les opcions que es té en compte és que Puigdemont no vagi sol a la capital espanyola per defensar el referèndum acordat. L'executiu té al cap més actes unitaris al llarg dels propers mesos, com per exemple la signatura d'un decret de convocatòria previst per a principis de setembre si es manté el calendari.
 

El president Carles Puigdemont saluda el coordinador del Pacte, Joan Ignasi Elena. Foto: Adrià Costa


Malgrat això, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ja ha deixat clar aquest dimarts que no hi ha "indicis" de cap nova trobada entre Puigdemont i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. L'última vegada que es van trobar va ser en secret l'11 de gener, i la cita només va servir per constatar que les posicions sobre el referèndum són irreconciliables. El president català va anunciar dissabte que farà un "últim intent" que ha de servir tant per formalitzar davant Rajoy la feina del Pacte i, de passada, "carregar-se de raons" de portes enfora.

"No hi ha alternativa al referèndum", defensava en una entrevista a NacióDigital el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. La votació, molt possiblement, no rebrà cap aval previ de cap institució internacional. Munté ha demanat a Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), de fet, que sigui tan exigent amb Madrid com amb la Generalitat a l'hora de demanar l'aval de la Comissió de Venècia. La tasca internacional de l'executiu -aquests dies Oriol Junqueras és als Estats Units- passa per explicar que el referèndum es farà, i perquè així sigui cal que els preparatius estiguin enllestits durant el mes de maig.