Junqueras es desmarca del suport de Maduro a la independència en una televisió de Miami

Telemundo entrevista durant un quart d'hora el vicepresident català, qui, preguntat per Trump, defensa la importància de la diversitat en la societat | En una trobada de catalans a la seu de Mediapro, Junqueras destaca que allò important és estar a favor del referèndum, no tant en si s'és o no independentista

Oriol Junqueras, durant l'entrevista a Telemundo.
Oriol Junqueras, durant l'entrevista a Telemundo. | ACN
02 de maig del 2017
Actualitzat a les 7:54h
El vicepresident català, Oriol Junqueras, gaudirà d'un quart d'hora d'entrevista a Telemundo -grup televisiu nord-americà propietat de NBC destinat al públic hispà-, però la periodista que s'ha trobat davant, Angie Sandoval, no li ho ha posat gens fàcil. La incisiva entrevistadora li ha plantejat que les enquestes no assenyalen una majoria d'independentistes a Catalunya, com els nacionalismes ara no estan ben vistos a molts països del món en l'actualitat o, fins i tot, li ha requerit per la fotografia del president veneçolà, Nicolás Maduro, amb una estelada, un gest ben explícit que va anar acompanyat de declaracions del mandatari sud-americà conforme el seu país "reconeixerà Catalunya".

Aquest suport, aconseguit per Lluís Bartra després que la seva productora fes un documental sobre Maduro, va generar rebuig en el PDECat i Junqueras tampoc no l'ha volgut aplaudir massa en un ambient on Maduro no genera gaires simpaties -els estudis de la televisió es troben a Miami, ciutat plena d'exiliats cubans, crítics amb el castrisme i els països aliats d'aquest-. Així, el vicepresident català ha destacat que Bartra "no té cap càrrec ni responsabilitat" a Catalunya, per bé que "a títol personal pot reunir-se amb qui vulgui". En tot cas, però, ha subratllat que les "prioritats" del seu Govern són "molt clares", i es tracta dels "països democràtics i respectuosos amb els drets fonamentals i els drets humans, i amb el vot lliure de la gent".

Aquesta entrevista, per al programa "Enfoque", s'ha gravat aquest dilluns, però s'emetrà aquest diumenge o el de la setmana vinent, i en ella Junqueras també fixa les seves diferències amb el president dels EUA, Donald Trump. Preguntat per ell, el polític català ha destacat que "la diversitat és el fonament de la riquesa cultural, social i econòmica" de Catalunya. Tot i que ha opinat que el mur amb Mèxic és una qüestió que "hauran de decidir els legisladors" nord-americans i ha declinat criticar obertament Trump, sí que ha deixat clara la defensa de la pluralitat social.

Èmfasi en el dret a decidir

Així mateix, Junqueras ha posat l'èmfasi sobretot en la necessitat que els catalans "puguin votar", tal com reclama "entre el 75% i el 80% de la població". "El president dels EUA no s'escull per sondeig", ha etzibat quan Sandoval li ha recordat que l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió indicava que hi ha més detractors que partidaris de la independència, i s'ha compromès a respectar el resultat que sortís del referèndum. Així mateix, tampoc no ha entrat a defensar els arguments concrets de la independència, tot i que ha subratllat la voluntat de disposar d'un "poder més proper i pròxim" per aplicar polítiques més adequades al país.

Seguidament, el vicepresident català s'ha dirigit a les instal·lacions de Mediapro a Miami, on el seu director general, Jaume Roures, ha liderat una visita i ha fet d'amfitrió d'una gala posterior amb catalans de la ciutat. Un suport destacat a la tasca de Junqueras per part del principal directiu d'un dels grups de comunicació més importants del món. Durant aquest acte, on han assistit desenes de persones, el també conseller d'Economia i Hisenda s'ha referit els reptes econòmics del país per acabar de donar per superada la crisi i, després de posar-se el barret d'acadèmic historiador i destacar alguns dels mèrits de Catalunya al llarg de la seva història, ha subratllat la important "oportunitat que els ciutadans decideixin democràticament el seu futur".

En aquest sentit, ha subratllat la voluntat europeista del país i la defensa d'una "Europa més unida i amb unes institucions més fortes per respondre als reptes actuals". I en aquest discurs més favorable al referèndum que a la independència, ha destacat que "allò rellevant no és si s'està a favor de la nova República o no, sinó que volem resoldre situacions de manera democràtica". S'ho mirava atent Roures, que s'ha mullat a favor del referèndum, per bé que no tant en relació a la independència. També hi era per sorpresa el cònsol general de Miami, Cándido Creis, que ha tornat a fer acte de presència per seguir el marcatge a l'home que protagonitza davant Junqueras, com s'ha proposat fer aquests dies.
 

Grup de veneçolans crítics amb Maduro, concentrats a les portes de Mediapro. Foto: Roger Tugas


A banda, a fora tenia lloc una petita concentració d'una desena de veneçolans crítics amb Maduro. Evidentment, encara desconeixien la crítica feta pel vicepresident català al govern del seu país, però protestaven pel fet que ERC va evitar, junt a Podem, que el Congrés i el Senat aprovessin declaracions contràries a les actuacions del govern de Maduro les últimes setmanes i l'alliberament dels "presos polítics". Sigui com sigui, els concentrats creien que el vot dels republicans i del partit de Pablo Iglesias havia impedit l'enviament d'ajuda humanitària, punt que no constava en la declaració. També culpen el president del seu país de 28.000 morts, "més de les que hi ha hagut a Síria", segons un dels presents.