​L'Ajuntament de Barcelona multiplica per cinc les inspeccions d'habitatges en un any

El consistori detecta 268 pisos buits i exigeix als bancs que els posin al mercat o els cedeixin

Redacció
27 d'abril del 2017
Actualitzat a la 13:19h
L'Ajuntament de Barcelona va multiplicar per cinc les inspeccions a habitatges durant el 2016, i preveu que el creixement sigui "molt més elevat" durant el 2017. L'increment és fruit de la posada en marxa de la Unitat Contra l'Exclusió Residencial (UCER), la qual es va crear especialment per intervenir en casos de desnonaments.

L'any passat, el primer complet del mandat d'Ada Colau com a alcaldessa, es van realitzar un total de 279 inspeccions. En el 2015 havien estat 45 i l'any abans, 59. L'increment ve donat per l'augment del control sobre els pisos buits: l'any passat se'n van inspeccionar 228 –i cap en els dos anys anteriors-, mentre que la resta es van repartir entre els casos d'infrahabitatge i sobreocupació (25) i altres (26).

La UCER també va iniciar l'any passat la tramitació de 268 expedients de pisos buits d'entitats financeres a la capital catalana. Totes les dades formen part de l'informe del primer any de funcionament de la unitat, que es presentarà en el ple municipal d'aquest divendres.

L'Ajuntament també ha demanat per carta als bancs que posin al mercat o cedeixin els pisos buits perquè puguin complir "la seva funció social i s'habitin", i ha dit que, si no ho fan així, iniciaran procediments sancionadors, ha informat aquest dijous en un comunicat.

Quant a la distribució per districtes dels pisos buits, 62 s'han trobat a Nou Barris (23%); 45 a Sant Martí (17%); 44 a Sant Andreu (16%); 38 a l'Eixample (14%); 29 a Sants-Montjuïc (11%); 23 a Ciutat Vella (9%); 11 a Gràcia (4%); nou a Horta-Guinardó (3%); cinc a Sarrià-Sant Gervasi (2%), i dos a Les Corts (1%).

La desocupació permanent sense causa justificada ha derivat el 2016 a un total de quatre sancions de 315.000 euros cadascuna a grans tenidors d'habitatges, dos d'ells a Nou Barris –propietat del Banc Santander i el BBVA- i dos més en el districte de Sant Martí –propietat de la Sareb, l'anomenat "banc dolent"-.

Els casos atesos de pèrdua del pis

La UCER ha constatat que el 2016 va atendre 1.574 unitats familiars o llars que estaven en procés de pèrdua de la seva residència habitual, i algunes de les famílies van necessitar més d'una intervenció al llarg de l'any, per la qual cosa les actuacions van arribar a les 2.303 intervencions.

En el 38,38% dels casos atesos per la UCER es va aconseguir un ajornament, pròrroga o solució temporal; en el 33,87% es va aconseguir una solució definitiva; el 24,14% va aconseguir una "solució pròpia", i en l'1,91% dels casos no s'hi va trobar cap solució.

També ha constatat en el seu informe que la majoria dels afectats són inquilins, i que els casos de famílies amb menors a càrrec seu s'han multiplicat per tres entre el 2014 i el 2016, i que el 63,54% dels processos de desnonament que afecten persones sense títol habilitat s'efectuen a pisos d'entitats financeres.
Arxivat a