Podem fa la campanya a Pedro Sánchez

L'ex-secretari general del PSOE defensa la dimissió de Rajoy mentre que Susana Díaz i Patxi López justifiquen que no es pot donar suport a la moció de censura per fer-lo caure | El pols al PP plantejat per Iglesias impacta en el debat intern dels socialistes, que han de triar el nou líder del partit

Pablo Iglesias, aquest dijous al Congrés
Pablo Iglesias, aquest dijous al Congrés | Flickr Podem
27 d'abril del 2017
Actualitzat el 28 d'abril a les 14:06h
El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha executat aquest dijous una jugada estratègica. La proposta de moció de censura contra Mariano Rajoy, que el PSOE no ha trigat ni cinc minuts a tombar, no només assenyala el PP -desgastat per nombrosos casos de corrupció-, sinó que també interpel·la el PSOE en el ple procés de debat intern. Des de la investidura de Rajoy, els socialistes han fet de crossa dels populars, amb el permís de Ciutadans.

La iniciativa de la formació lila, justificada pels casos de corrupció que assetgen el PP -i que han desembocat en la detenció de l'expresident de Madrid Ignacio González, la dimissió d'Esperanza Aguirre i que portaran al president del govern espanyol a declarar com a testimoni pel cas Gürtel-, ha tingut poc recorregut més enllà d'agitar el debat. Però sí que té un impacte directe en un PSOE que està en ple procés de primàries. Especialment perquè l'ex-secretari general Pedro Sánchez ja ha demanat la dimissió de Rajoy aquest mateix matí en una entrevista a la SER. 

Antonio Hernando, portaveu dels socialistes al Congrés, s'ha afanyat a proclamar que el seu grup votarà en contra de la moció censura plantejada per Podem, que considera una "trampa", i ha afegit que Iglesias sap que "no hi ha una majoria alternativa al PP". Però una cosa és defensar aquest posicionament al Congrés i l'altra és fer quallar entre la militància que, després d'haver facilitat amb una abstenció la investidura de Rajoy, garantiran que continuï sent president frenant la moció de censura presentada per Iglesias.

Per molt que el PSOE intenti tancar de forma immediata el debat, serà inevitable que els tres candidats a ocupar la secretaria general del partit s'hagin de posicionar. I és aquí on Pedro Sánchez té avantatge davant d'una Susana Díaz que, alineada amb la gestora, va justificar l'abstenció perquè Rajoy fos president. La presidenta andalusa ja ha dit que no avalarà la moció de censura. En sintonia amb Hernando Díaz ha assegurat que Iglesias "no vol una moció de censura sinó cridar l'atenció". Amb aquest plantejament, la presidenta de la Junta d'Andalusia creu que el líder de Podem "li fa un favor a la dreta i desvia l'atenció quan el govern està en una situació molt complicada". 

L'estratègia de l'exsecretari general: ancorar Díaz a la dreta

Però Sánchez, que va portar fins a les últimes conseqüències el seu "no és no" al PP i a Rajoy -un fet que el va forçar a dimitir i va abocar el partit a una crisi sense precedents-, abandera ara un gir perquè el PSOE torni a ser el partit de referència de l'esquerra. Reivindica que no es pot continuar abonant la "gran coalició" amb el PP, una situació que en els seus actes de campanya titlla d'"error històric".

Acusat per Díaz de flirtejar amb Podem, Sánchez disposa ara de terreny per recórrer durant les primàries. "Jo vaig posar una sèrie de condicions a Iglesias que no va acceptar i d'altres [en referència a Díaz] li van donar l'abstenció a Mariano Rajoy gratis", va dir Sánchez en l'acte del passat dissabte a Barcelona. Aquest dijous no s'ha volgut pronunciar sobre la proposta de moció de censura de Podem, però responsables de la seva candidatura han lamentat que la formació lila es vulgui "aprofitar de la situació" dels socialistes.

El tercer en discòrdia en aquesta disputa, l'exlehendakari Patxi López, que busca consolidar-se com la tercera via per recosir un partit més polaritzat que mai, també s'ha acabat alineant amb les tesis de l'aparell del partit. En declaracions a Europa Press, ha acusat Iglesias de buscar "protagonisme" amb el seu anunci de moció de censura i, conscient de les repercussions que pot tenir, ha advertit els seus rivals que aquest "no pot ser el tema de les primàries". Podem ha servit a Sánchez en safata la millor manera per retratar els dos projectes que mantenen un pols dins del PSOE. El 21 de maig, 190.000 militants prendran la paraula.
Arxivat a