Un «ball de drons» i la interacció amb el públic, claus del SonarPLANTA 2017

L'obra del japonès Daito Manabe, un dels noms centrals de l'art digital internacional, es podrà veure els dies 15, 16 i 17 en el marc del festival barceloní

Daito Manabe, un dels noms centrals de l'art digital a nivell mundial
Daito Manabe, un dels noms centrals de l'art digital a nivell mundial | Jordi Jon Pardo
27 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:10h
Després de l'infinit, la robòtica i la interpretació de dades científiques transportades al món artístic, el SonarPLANTA d'aquest 2017 buscarà una interacció integral amb el públic. Per fer-ho possible, el festival porta la darrera creació de l'artista Daito Manabe a Barcelona, Phosphere, un "entorn immersiu augmentat" que ha generat una gran expectació gràcies al talent de "propostes transgressores que busquen els límits" del creador japonès, un dels referents del nou art digital mundial.
 
"Manabe sempre situa la pràctica artística en el fet de trobar nous espais a explorar, anant un pas més en la recerca del misteri i de la sorpresa que ofereix l'art modern", subratlla José Luis de Vicente, comissari del Sónar+D. "Treballa amb qualsevol tecnologia emergent que ofereix possibilitats expressives". En aquest cas, tot i que la presència del cos és un element fonamental de la seva obra, Phosphere és "un ball amb drons", com explica ell mateix.
 
"La idea de la peça és l'alliberament dels límits. Abans combinava la nova tecnologia amb la dansa, però en aquesta instal·lació no hi haurà ballarins", subratlla. "Els espectadors podran entrar a dins de l'obra, i l'obra podrà canviar segons la posició que ocupi cada espectador". Manabe, codirector de l'estudi d'art new media Rhizomatiks, és un multicreador radical: músic, operador, artesà del llenguatge visual, escenògraf o brillant valedor de la dansa augmentada.
 

Una transgressió visual que treballa a partit de la connexió entres disciplines i de l'observació, en aquest cas, del mon dels minerals. "Sobretot, en com la llum es reflecteix en ells i de com actuen les lleis de la natura". Una inspiració que Manabe vol que provoqui un efecte inesperat a l'espectador: "Espero que surtin del túnel fent un 'reset' als sentits", mentre afegeix que "el més interessant de l'obra és que no podrà ser expressada de manera visual: cal una vivència". Res de viure-ho a distància, amb fotografies o vídeos, sinó una vivència a través de la presència física, per ser entesa amb tots els sentits.
 
Phosphere ("esfera de llum") arriba a Barcelona de la mà de Sónar i de la Fundació Sorigué, i és una peça monumental d'arquitectura híbrida robotitzada, on miralls sincronitzats, màquines de fum, feixos de llum i 24 projeccions de vídeo es conjuguen per a oferir "una experiència espacial inèdita i sensorialment única", hereva dels nous llenguatges de la dansa contemporània i del mapping.
 

Daito Manabe a l'Hotel Alma Barcelona, en la presentació de «Phosphere» Foto: Jordi Jon Pardo