El Parlament basc demanarà dijous el trasllat del «Gernika» al País Basc

Es compleixen vuitanta anys del bombardeig de la població basca per l'aviació alemanya aliada de Franco, que va inspirar el quadre de Picasso

26 d'abril del 2017
Actualitzat el 27 d'abril a les 7:22h

El 'Gernika' es troba al Centre d'Art Reina Sofia. Foto: Europa Press


Avui es compleixen els vuitanta anys del bombardeig de la ciutat basca de Gernika per l'aviació de la Legió Cóndor, amb suport italià, enviada per Hitler per ajudar Franco en la Guerra Civil. Aprofitant l'aniversari, aquest dijous el Parlament basc demanarà el trasllat a Euskadi del Gernika de Picasso, el quadre que recorda l'atac contra la població.  

EH Bildu va presentar una proposició no de llei per reclamar el trasllat, que ha rebut el suport del PNB després que l'esquerra abertzale hagi acceptat una esmena que afegeix que si el trasllat no fos factible, es demanarà que l'obra s'exposi a Bilbao de manera temporal. L'any 2010, la cambra basca ja va fer una petició similar. Que el Gernika de Picasso s'ubiqués de manera definitiva a la ciutat basca bombardejada és una vindicació històrica, a la qual el govern espanyol sempre ha respost amb arguments suposadament tècnics, al·legant els riscos que suposa el trasllat.

Els grups socialista i popular han presentat esmenes a la totalitat a la proposició no de llei, demanant que tota reivindicació de trasllat se subordini al que estableixin els informes tècnics. Per la seva part, Podem no s'oposa al trasllat ni a la idea que s'ubiqui a Gernika, però recorda el valor universal de l'obra de Picasso. En aquests moments, el quadre és al Centre d'Art Reina Sofia.    

Un bombardeig contra la població civil

El foc va caure sobre Gernika el 26 d'abril de 1937. Van morir prop de 2.000 persones. Era un dilluns, dia de mercat. A més, la població havia esdevingut un lloc de refugi dels qui fugien del front. Franco va ordenar el bombardeig tenint com a objectiu la població civil. es tractava de desmoralitzar la gent. Gernika no tenia un sistema de defensa antiaèria, però sí unes fàbriques militars, que curiosament no van ser atacades.

La brutalitat de l'acció va convertir la ciutat en un símbol dels valors de la pau. L'acció de l'aviació alemanya va ser coneguda internacionalment. D'aquí va sorgir la iniciativa del govern republicà, que va encarregar a Picasso, que vivia a París de feia anys, que dibuixés un quadre inspirant-se en la destrucció amb motiu de l'Exposició Internacional de París.