Un miler de taxistes col·lapsen el centre de Barcelona per demanar que es reguli Uber

Representants dels conductors s'han reunit amb membres de la delegació del govern espanyol per transmetre les reivindicacions que reclamen a Foment

Un moment de la marxa de taxistes durant aquest matí de vaga a Barcelona
Un moment de la marxa de taxistes durant aquest matí de vaga a Barcelona | Aleix Ramírez
Redacció
26 d'abril del 2017
Actualitzat a les 17:05h
Un miler de taxistes, segons fonts municipals, han marxat durant aquest dimecres des de la plaça Catalunya fins a la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya, al carrer Mallorca amb Roger de Llúria, col·lapsant la circulació del centre de Barcelona. La manifestació, que ha coincidit amb una aturada de quatre hores que ha deixat la capital catalana sense taxis, formava part d'una convocatòria estatal per regular plataformes com Uber i Cabify.

Un petit grup de representants dels taxistes, majoritàriament del sindicat Elite, s'han reunit amb membres de la delegació del govern, entre els quals estava com màxima autoritat el subdelegat, Emilio Ablanedo. En la reunió, els taxistes han transmès les reivindicacions del sector, que bàsicament impliquen demanar que els nous actors de les plataformes de mòbil estiguin regulats com els taxistes.

Els taxistes volen que les administracions, i en aquest cas específicament el govern espanyol, parin els peus als serveis "pirata", és a dir, els vehicles de lloguer amb conductor (VTC), els quals acaben funcionant de taxi amb aplicacions com Uber i Cabify. Els taxistes reclamen "garanties" perquè es compleixi la ràtio d'un VTC per cada 30 taxis, demanda que forma part d'un paquet de vuit punts amb els quals exigeixen que es posin normes als cotxes de lloguer amb conductor.

La manifestació ha transcorregut sense incidents pel centre de la ciutat. Els manifestants han marxat cridant diferents consignes a favor de la unitat del sector en la lluita contra els nous actors de les plataformes de mòbils que s'estan incorporant al sector aprofitant l'escletxa legal que s'ha obert a partir de les concessions de les noves llicències VTC (lloguer de cotxes amb conductor).

Tercera mobilització de l'any

Es tracta de la tercera mobilització de l'any a Barcelona. El 16 de març es va produir l'última gran manifestació del taxi a la ciutat per les mateixes raons, i la marxa d'aquell dia va acabar amb tensió a l'Ajuntament, ja que un grup de taxistes va intentar entrar-hi per la força després que l'ambient s'escalfés perquè l'alcaldessa, Ada Colau, no els va rebre aquell dia. El gener ja van protagonitzar una marxa lenta que va col·lapsar les rondes.

Iban Sesma, portaveu d'Elite, ha denunciat aquest dimecres que, mentre els taxistes estaven aturats, entre les 10.00 h i les 14.00 h, diferents plataformes de mòbil oferien vehicles a passatgers a uns preus més elevats. En concret, ha dit Sesma, un recorregut entre el centre de Barcelona i l'aeroport del Prat, que un dia normal pot suposar una tarifa d'uns 27 a 30 euros, aquest dimecres al matí les plataformes l'oferien a preus entre 43 i 60 euros.

El portaveu d'Elite ha reconegut que tant l'Ajuntament de Barcelona com la Generalitat estan actuant en benefici del sector, mentre que l'actuació del Ministeri de Foment està provocant incerteses entre els diferents tribunals que han de dirimir sobre judicis que els arriben en matèria de llicències VTC. Sesma ha demanat que el ministeri aclareixi el contingut de la llei als tribunals amb l'objectiu que hi hagi una actuació homogènia.
 

La manifestació de taxistes al seu pas per la Gran Via. Foto: ACN


Els taxistes demanen una regulació que afecti a tots els actors que ofereixen serveis de transport de passatgers a les ciutats i que sigui igual per tots. El que no pot ser, diu Sesma, és que mentre els taxistes han de pagar impostos i estan regulats en tota la seva activitat, hi hagi nous actors que irrompen en el sector que no estiguin regulats i no paguin impostos. ''Per nosaltres'', ha dit Rosa Díaz, de l'Associació de Taxi Companys, ''els usuaris dels taxis són els nostres clients mentre que per les empreses que estan rere de les plataformes de mòbil són els grups inversors que inverteixen en borsa''.

Sesma ha destacat la unitat del sector que va començar el 6 d'abril passat en la celebració del Congrés Nacional del Taxi i en el que van participar més de 60 associacions del sector del conjunt del territori espanyol. Diferents intervencions de taxistes en el transcurs de la marxa han reclamat passar a un punt més radical en les mobilitzacions i s'han presentat propostes de manifestacions en cotxes en marxa lenta per diferents punts de la ciutat per col·lapsar la circulació.

A l'inici de la manifestació una parella de gent gran que necessitava anar a la clínica Barraquer i no sabia que hi havia vaga de taxis, han vist com els organitzadors de la manifestació han penjat una bandera del sindicat Elite en una de les finestres del taxi i han permès que el taxista trenqués la convocatòria de vaga per donar servei aquestes dues persones grans.

Un dels moments més intensos que s'ha registrat durant la marxa de la manifestació s'ha produït a la confluència dels carrers Passeig de Gràcia i València, on han coincidit la marxa de taxistes amb un grup del col·lectiu de la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca) que estaven ocupant una oficina de CaixaBank situada en aquesta cruïlla. Amb crits de ''sí que es pot'' els taxistes i els membres de la plataforma de la PAH s'han ajuntat i cridat consignes.

Suport municipal als taxistes

La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, dóna suport al sector del taxi, en considerar competència deslleial les aplicacions com Uber o Cabify. Ha afirmat que aquestes "falses economies col·laboratives" no poden ser competència d'un servei regulat i de qualitat i avisa dels "perills de la desregulació" que això pot suposar per al sector. Segons Vidal, l'Ajuntament vetllarà perquè es compleixi la legalitat i es mantingui la proporció d'una llicència VTC per cada 30 llicències de taxi a la ciutat, segons ha dit preguntada en roda de premsa.


 

Capçalera de la manifestació de taxistes d'aquest dimecres. Foto: ACN

 

Una parada de l'estació de Sants buida de taxis. Foto: ACN

Arxivat a