De combatre l'adoctrinament a desfer connexions amb Estat Islàmic: el pols dels Mossos al gihadisme

La policia catalana ha completat aquest any actuacions contra ciutadans presumptament implicats en la captació i radicalització islamista | Els detinguts d'aquest dimarts presenten possibles vinculacions amb els terroristes que van atemptar a Brusel·les ara fa un any

Els Mossos d'Esquadra s'emporten un dels detinguts a Roda de Ter
Els Mossos d'Esquadra s'emporten un dels detinguts a Roda de Ter | Adrià Costa
25 d'abril del 2017
Actualitzat el 26 d'abril a la 13:03h
Fa dos anys de l'operació Caront, amb la qual els Mossos van interceptar l'abril de 2015 una cèl·lula gihadista que pretenia atemptar a Catalunya. I aquest dimarts de matinada, la policia catalana ha tornat a dur a terme un important operatiu antigihadista, batejat com Apolo, i que ha acabat amb nou detinguts, tres dels quals amb "possibles vinculacions" amb els autors i ideòlegs dels atemptats de Brussel·les. La feina dels Mossos continua sent la mateixa, però els dos dispositius presenten diferències significatives, per l'objectiu que perseguien. Els Mossos ja havien actuat contra l'adoctrinament i el finançament, i ara també han desarticulat connexions amb Estat Islàmic a Catalunya. Aquest era el focus de l'operació d'aquest dimarts. 

Segons han concretat els Mossos, alguns dels detinguts estan relacionats amb Yassime Atar, empresonat a Bèlgica i germà d'Ossama Atar, buscat per la policia belga i considerat el cervell de l'atemptat a Brussel·les el març de l'any passat. No ha estat localitzat a Barcelona ni se l'ha detingut, malgrat que la policia belga li va al darrere. A més a més, en els escorcolls s'han trobat armes, drogues, diners i material informàtic.

Les detencions d'aquest dimarts representen la quarta actuació que la policia executa contra presumptes gihadistes en poques setmanes. Les darreres accions policials, però, només estaven relacionades amb la propaganda i l'adoctrinament, o el finançament. És el cas de la jove de 19 anys de Terrassa detinguda a principis d'aquest mes i en presó provisional. Segons la policia, es dedicava a difondre a través de les xarxes socials missatges consistents en idealitzar el paper de la dona en la lluita gihadista com per exemple tenint fills per incorporar-los a la causa gihadista i exaltant els terroristes que lluiten dins les organitzacions terroristes.
 

El moment en què els Mossos s'enduien detinguda la noia acusada de captar joves per Estat Islàmic. Foto: Joaquim Albalate


Per uns fets similars es van arrestar dos homes a Roda de Ter (Osona) fa tot just un mes. En la interlocutòria per la qual l'Audiència Nacional espanyola dictava presó incondicional per als dos, la magistrada instructora detallava que durant almenys un any els detinguts van fer servir cinc i dos perfils de Facebook respectivament per difondre l'argumentari gihadista. El seu objectiu seria "aglutinar sota el seu lideratge al major nombre de persones, amb voluntat d'adoctrinament, propi i aliè, i de captació, l'últim pas dels quals és cometre accions terroristes en terra europeu o zona de conflicte".

La investigació contra ells va començar el maig de 2016 des que la Policia Local de Roda de Ter va comunicar als Mossos d'Esquadra indicis de radicalització d'una jove de 19 anys veïna de la mateixa localitat. També van aconseguir captar una dona de Manlleu de 31 anys.

També el mes de març passat, la Guàrdia Civil va detenir a Santa Coloma de Farners un home de 43 anys acusat de finançar Estat Islàmic enviant diners a combatents a Síria, un dels quals era membre de la seva família. De fet, dos germans seus ja havien estat detinguts el juliol a Arbúcies (Selva) acusats d'organitzar una trama a través d'una complexa xarxa d'intermediaris i identitats per recaptar fons en quantitats que no cridessin l'atenció per fer-los arribar a la zona de conflicte. Aquest arrestat també està en presó provisional.

A Badalona, la Guàrdia Civil també va actuar el febrer passat contra dos homes de 25 i 27 anys acusats d'adoctrinament i captació gihadista a partir d'"evidències" de la seva intensa activitat a Internet i a les xarxes socials, on mantenien contactes amb altres persones de l'estat espanyol i de l'estranger. Aquests dos detinguts havien aconseguit captar ja diverses persones que estaven plenament convençudes de viatjar a la zona de conflicte per integrar-se a Estat Islàmic. Els dos detinguts també haurien deixant clar a les xarxes la seva disposició a unir-se a Estat Islàmic a Síria.

Les detencions per gihadisme d'aquest 2017 van començar el gener amb l'arrest d'un home a Figueres per una presumpta relació amb Estat Islàmic. Concretament, la benemèrita va detectar que havia arribat des de Turquia i sospitava que tingués previst dur a terme alguna acció terrorista a Europa.
 

Moment de la detenció a Santa Coloma de Farners Foto: ACN

Arxivat a