L'independentisme explora noves reunions amb els «comuns» per implicar-los en el referèndum

El president d'Òmnium ha contactat amb Gerardo Pisarello i ha demanat una reunió formal amb Xavier Domènech per buscar complicitats | Al Govern esperen que la "sintonia" es mantingui en els pròxims mesos i confien que l'espai d'Ada Colau ajudi a "obrir col·legis electorals"

Colau, Forcadell, Puigdemont i Mas, a la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum
Colau, Forcadell, Puigdemont i Mas, a la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum | Adrià Costa
Oriol March / Joan Serra Carné
25 d'abril del 2017
Actualitzat el 26 d'abril a les 7:23h
La relació entre l'independentisme i els "comuns", no sempre senzilla per la competència electoral, és un element clau en el trajecte cap al referèndum del setembre. Agrupats en la defensa del dret a decidir, les forces independentistes i l'espai liderat per Ada Colau comparteixen camí, de moment, en el Pacte Nacional pel Referèndum. Però més enllà de les reunions del Pacte, l'independentisme explora nous contactes amb els "comuns" per sumar complicitats i implicar-los en una eventual votació. Representants de l'estat major del procés -que es reuneix periòdicament per avançar en els preparatius de la consulta- ja ha traslladat a noms propis de l'esquerra alternativa la voluntat d'incorporar-los als treballs per dissenyar la votació, segons fonts consultades de tots els actors.

Mesos enrere, quan el sobiranisme buscava un gran acord pel procés constituent que finalment no es va produir -Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) no va validar les conclusions de la comissió d'estudi al Parlament-, ja es van produir contactes discrets entre diputats de Junts pel Sí i la CUP i portaveus dels "comuns". L'interlocutor amb l'independentisme va ser el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, amb la intermediació del president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Tal com ha confirmat NacióDigital, Cuixart està tornant a exercir el paper de pont per connectar els dos espais polítics, amb el referèndum com a matèria central. Aquest Sant Jordi, el president d'Òmnium va coincidir amb Pisarello i li va transmetre, de manera informal, la voluntat d'implicar els "comuns" en les converses periòdiques que ja mantenen les entitats del sobiranisme civil, el Govern i els partits independentistes.
 

Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural. Foto: Adrià Costa


Cuixart també ha fet arribar un missatge -en aquest cas de caràcter formal- a Xavier Domènech per programar una trobada amb el coordinador del nou partit dels "comuns". Fonts de l'entorn de Domènech confirmen una petició per correu electrònic del president d'Òmnium -formulada després de l'assemblea fundacional del 8 d'abril- i entenen que la qüestió a tractar quan es calendaritzi la reunió serà el referèndum. Les mateixes fonts també asseguren que no s'ha produït, per ara, cap "contacte directe" amb el Govern per aprofundir en el debat de la consulta. La mateixa Ada Colau va afirmar, en una entrevista amb aquest diari el 12 d'abril, que l'executiu de Carles Puigdemont no li havia fet "cap proposta ni petició concreta" sobre el referèndum. En qualsevol cas, Puigdemont i el seu Govern ja han deixat clara la determinació per "organitzar, convocar i celebrar" la votació, tal com van escenificar divendres passat a Palau.

"No hi ha alternativa al referèndum", ressaltava en una entrevista a NacióDigital el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. La constitució del Pacte, en certa manera, ja va suposar una pista d'aterratge a l'hora de fer front comú entre els diferents espais, i al Govern esperen que la "sintonia" es mantingui en els pròxims mesos. "Segur que ens ajuden a obrir col·legis electorals, sigui quin sigui l'escenari", destaca un dirigent governamental consultat. L'executiu de Puigdemont manté contacte "periòdic" amb Colau, tot i que des de Palau s'admet que encara no hi ha hagut concrecions sobre la maquinària de la votació. "Encara no toca", resumeixen des del Govern.

"Es mantenen en el referèndum pactat, però possiblement hauran d'anar a remolc", insisteixen des del PDECat, on hi ha dirigents que pronostiquen que els de Colau i Domènech "no es quedaran al costat del PP i Ciutadans". "Se'ls ha de donar temps", assenyala una tercera veu nacionalista consultada. L'executiu té previst, cap al juny, explorar el redactat de la pregunta -clara i binària, segons prometen al Govern- amb els "comuns" per sumar el màxim de voluntats en la recta final. De fet, la llei de transició jurídica té un apartat relacionat amb el referèndum que es va deixar buit a l'espera que Junts pel Sí i CSQEP col·laboressin per fer-lo realitat.

El paper de l'Estat

Després de la creació del nou partit, els "comuns" centralitzaran en Domènech la interlocució sobre el referèndum, tot i que Pisarello -que sempre s'ha pronunciat favorable al dret a l'autodeterminació dels pobles- hi continuarà tenint protagonisme. El primer tinent d'alcalde de Barcelona ha detallat a NacióDigital que preveu mantenir trobades amb representants del Pacte Nacional pel Referèndum abans que es puguin produir contactes amb el Govern. L'executiu, de moment, atorga tot el protagonisme a aquesta entitat per seguir seduint l'esquerra alternativa.
 

Xavier Domenèch, el dia de Sant Jordi, a la carpa del Pacte Nacional pel Referèndum. Foto: ND


Domènech va passar diumenge per la carpa de l'organisme, situada a Rambla Catalunya amb el carrer Diputació, i va exhibir sintonia amb els actors sobiranistes que hi havia congregats. Es va abraçar amb Joan Ignasi Elena i també amb Cuixart. "Estem compromesos amb el referèndum", va assenyalar el cap de files dels "comuns". L'independentisme espera que aquest espai també faci costat a la consulta vinculant en el moment en què la porta tancada de l'estat obri el camí de l'unilateralitat.