24 d'abril: Sant Jordi (i Messi) no fallen

La diada de la rosa i el llibre torna a injectar autoestima als catalans mentre el Barça torna a tenir opcions a la Lliga. Aquest dilluns també són protagonistes la vaga del metro, Raül Romeva, Emmanuel Macron i Marine Le Pen, Josep Borrell i la independència d'Irlanda

24 d'abril del 2017
Actualitzat a les 11:39h

Que fos en diumenge va fer que alguns teméssim que la festa més maca que tenim els catalans, Sant Jordi, quedés una mica deslluïda acostumats com estem a la màgia i el tràfec de que sigui dia laborable. Però no. Un temps fantàstic, els carrers plens (al centre de Barcelona costava obrir-se pas) i un ambient carregat. Carregat de llibres, roses i parelles, però també de política: la reivindicació del referèndum es va fer sentir de valent. D'això darrer ens en parla, i amb coneixement de causa ateses les seves responsabilitats, el conseller Raül Romeva, entrevistat per Joan Serra Carné i Oriol March. Mentre, Carles Puigdemont intentava desactivar els cants de sirena, ara en forma "d'operació Sant Jordi". L'ambient al carrer el va retratar Ada Castells, amb ulls d'escriptora,en aquesta crònica.

Els guanyadors del dia, en llengua catalana, ben clars. Mediàtics d'aquells que fan patxoca i no vergonyeta. I amb els quals, per cert, s'hi treballa de gust i se n'aprèn. Xavier Bosch, que ja és un clàssic, va liderar els rànquings en ficció i Carles Capdevila i la seva extraordinària proximitat i sensibilitat en no-ficció. A mi, de llibres, me'n van tocar quatre dels que expliquen el nostre país i que espero tenir temps per devorar: El bar de l'Ave, de Valentí Puig, Fuster per a ociosos, de Xavier Aliaga, El cas Maristes, de Guillem Sánchez, i La gran teranyina, de Roger Vinton. Com a tancament de la jornada us aconsello el videoanàlisi del nostre cap de Cultura, Esteve Plantada, que ahir, a més, va signar el seu poemari Big Bang Llàtzer a una bona colla de lectors. Avui tornem a la rutina, que a Barcelona inclou una vaga de metro que Jordi Bes us explica com podeu afrontar.

Reenganxats a la Lliga amb èpica. I si Sant Jordi no ens va fallar, tampoc ho va fer el Barça. Amb una gran actuació de Leo Messi i els seus companys, els blaugrana es van reenganxar a la Lliga guanyant al Santiago Bernabéu amb gol de l'astre argentí en l'últim minut. El partit va deixar moments polèmics, com la picabaralla de Gerard Piqué i Sergio Ramos, el cop de colze de Marcelo a Messi i la celebració del gol de Messi, que com podeu veure va ser molt mal rebuda a la graderia.

Macron, tot de cara. L'altre punt d'atenció del dia era a França. Per ben poc el centrista Emmanuelle Macron es va imposar a la ultra Marine Le Pen en la primera ronda de les primàries. La dreta i l'esquerra socialista, que des de 1958 s'alternaven al poder, queden fora de la segona i última ronda. Macron ho té de cara perquè els candidats de l'esquerra i molts dirigents de la dreta li faran costat per aturar l'euròfob Front Nacional. Aquesta anàlisi de Pep Martí us ajudarà a situar-vos en el que ve. 


Vist i llegit

Cada cop que esclata un escàndol de corrupció i se salda amb detencions els ciutadans ens indignem i alguns periodistes, a més a més, es pregunten què va fallar. Els polítics, si ho volen, poden mirar de prendre més mesures per evitar que es torni a repetir. A CTXT.es la periodista Ana Tudela es pregunta qui va badar en el control del Canal d'Isabel II, la companyia pública d'aigües de Madrid. Ho podeu llegir aquí i extreure'n conclusions.


 El passadís

En efecte el Sant Jordi d'ahir va ser molt polític. Carme Forcadell, presidenta del Parlament i investigada per la Justícia arran dels debats sobre procés constituent, es va donar un autèntic bany de masses. A l'altre extrem hi trobàvem Pedro Sánchez, inflexible amb l'independentisme mentre liderava el PSOE. Ara és més suau. Ahir les senyores d'avançada edat se'l rifaven.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1916 els independentistes irlandesos s'aixecaven en armes contra el domini britànic en el que es va conèixer com la revolta de Pasqua. Els enfrontaments armats entre els voluntaris republicans i l'exèrcit anglès, que estava immers en la Primera Guerra Mundial, es van succeir a Dublín i a altres punts de l'illa. Els anglesos es van imposar però aquell alçament, amb màrtirs i proclamació unilateral de la república inclosa, va ser determinant per aconseguir l'objectiu independentista. Després d'anys de tensions i funcionant amb una assemblea parlamentària, els irlandesos van aconseguir el reconeixement i l'estat propi el 1922. Així es va recrear i celebrar a Dublín l'any passat el centenari de la revolta i proclamació. 


 L'aniversari

Un 24 d'abril de l'any 1947, avui en fa 70, naixia a la Pobla de Segur Josep Borrell i Fontelles, que es va retirar de la primera línia política el 2007 després de ser president del Parlament Europeu. En l'actualitat és conseller d'empreses i arran de la sortida de Pedro Sánchez de la secretaria general del partit fa uns mesos va sonar com a candidat a les primàries. Borrell, de l'ala més jacobina del PSC i polèmic per ser favorable a mesures com el Pla Hidrològic, va ser secretari d'Estat d'Hisenda i ministre de Foment en els governs de Felipe González. El 1998 va guanyar les primàries a Joaquín Almunia però l'antic aparell i el grup Prisa el van tombar. És expert en temes europeus. Aquí abordava el Brexit.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi