Rahola, Cirici i Theros marquen l'inici del Sant Jordi més literari

Els tres autors han estat els protagonistes de la tradicional trobada de guardonats amb el Sant Jordi, el Pla i el Ramon Llull a la Farga de Gran Via | "És una vergonya profunda l'intent del govern espanyol d'utilitzar la diada, sobretot si tenim en compte que no han parat de fer mal", afirma Rahola

Xavier Theros, Pilar Rahola i David Cirici, aquest matí de Sant Jordi.
Xavier Theros, Pilar Rahola i David Cirici, aquest matí de Sant Jordi. | Adrià Costa
23 d'abril del 2017
Actualitzat el 24 d'abril a les 11:58h
Si tenim en compte l'ambient del tradicional esmorzar amb els premis Sant Jordi, Ramon Llull i Josep Pla –David Cirici, Pilar Rahola i Xavier Theros, respectivament– aquest Sant Jordi es presenta radiant, amb ganes de ser una diada esplèndida, plena de complicitats, somriures i amb l'alegria de compartir passió lectora. "Visc amb molta intensitat la diada", confessa l'autora de Rosa de cendra. "A més, aquest és el meu Sant Jordi més literari", rebla.
 
Una consideració que no l'aparta de la vocació de dir i de fer-se sentir. Rahola no ha dubtat en posicionar-se quan ha estat preguntada per la presència de Soraya Sáez de Santamaría a l'acte de suport a Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO. "És una vergonya profunda l'intent del govern espanyol d'utilitzar la festa literària, sobretot si tenim en compte que no han parat de fer tant mal com han pogut", afirma. "Sempre han menyspreat el català i ara volen instrumentalitzar la festa! Per descomptat, Isabel Martí té tot el meu suport". L'editora de La Campana dimitia divendres en conèixer la presència de Santamaría a l'acte.
 
Rahola: "Escriure no és el mercadeig d'un dia, tinc vocació de quedar"
Des que es va publicar la seva darrera novel·la, Rosa de cendra, Rahola ha descobert que una part molt important de la gent se li acosta fascinada pels personatges, alguns d'ells ja lectors d'altres novel·les. "Em diuen que els agraden molt Mariona o El carrer de l'embut, ja puc dir que tinc un bon coixí de lector i que no s'acosten per mi". Molt lluny d'aquella distinció que categoritza els autors segons si són mediàtics o no ho són.
 
"He arribat a sentir que li deien mediàtica a la Sílvia Soler, que porta tota la vida fent llibres i que si surt a la tele, justament, és per fer llibres! A aquesta gent que fa categories, els diria que si hi ha gent que surt als mitjans des de fa tant de temps, potser és perquè comunica bé, oi?". El que compta, al capdavall, és l'obra, el llibre. "Si quedes o no ho dirà el temps. Per mi, escriure no és el mercadeig d'un dia, tinc vocació de quedar", sentencia. I fa un desig: "que vengui tothom! Que es venguin els llibres de masses i també els de l'elit!".
 

Pilar Rahola, aquest matí a l'esmorzar dels tres autors premiats. Foto: Adrià Costa

 
Cirici: "Em fa angúnia fer la mateixa signatura a tothom"
Aquest sembla ser que és l'any de David Cirici. Guanyador a Itàlia del premi a millor llibre juvenil per la traducció de Molsa, també presenta El setè àngel, darrer guanyador del Premi Sant Jordi. "No crec que vengui molts exemplars de Molsa. Sant Jordi és una diada més per a llibres adults o àlbums il·lustrats", explica. Això sí, aquest 2017 és "el meu primer any on arribo amb una novel·la molt sòlida, que crec que pot funcionar molt bé". De moment, la resposta lectora dels dies previs l'avala.
 
Sempre amatent a les tècniques que puguin millorar la productivitat, Cirici confessa que li agrada fer una signatura diferent a cada persona que li demana. "Em fa angúnia fer la mateixa signatura a tothom. Tinc unes vint solucions que em fan complicar la vida, perquè no resulta gens fàcil fer variacions constants sobre el mateix tema". I avui, segons tots els presagis, es preveu una jornada que necessitarà molta varietat de rúbrica.
 

David Cirici, aquest matí. Foto: Adrià Costa

 
Theros: "Sant Jordi és una festa sociològica que mostra l'estat d'ànim del país"
"Fas mala cara", li diu Rahola a Xavier Theros, just quan es fan la fotografia per la premsa. "És que no m'agrada gens fer Lluíiis a les fotografies", contesta ell. Taxatiu, sincer, directe, home de distàncies curtes i amplis coneixements, a qui agrada compartir-los i exposar-los. Antropòleg de formació, veu Sant Jordi com "una festa sociològica que mostra quin és l'estat d'ànim del país". Si ens guiem per la seva agenda, el 2017 és un any d'ànim exacerbat, "amb un volum inèdit d'activitat". Enguany presenta La fada negra.
 
Una activitat que cessarà, sobtadament, amb el partit de futbol, el clàssic entre el Barça i el Madrid. "Odio el futbol", expressa Theros. "Ja ho deia en Joan Brossa: no serem un país normal fins que el Barça no baixi a Segona. Em diuen que sortim molt aquests dies per la premsa, que només es parla de nosaltres. Però si els futbolistes surten tots els dies a tot arreu i nosaltres només sortim un dia a l'any!", exclama. Theros, un migcampista de toc, que reparteix joc, amb una visió privilegiada.
 

Xavier Theros, aquest matí de Sant Jordi. Foto: Adrià Costa

 
Les recomanacions dels premiats
Pilar Rahola ens recomana El cavaller Floïd, de Genís Sinca, sobretot ara "que s'intenta menysprear la burgesia catalana. El llibre demostra com aquesta burgesia va ser un motor per l'avenç del país, amb una solidaritat extraordinària. Sort de famílies com els Cendrós!".
 
David Cirici ja ha comprat els llibres de Sant Jordi. "Ja sabia que avui no podria, i he anat per feina". Ens recomana el darrer llibre de Siri Hustvedt, La dona que mira els homes que miren les dones, per a adults, i Com es fa una noia, si ha de ser per a joves.
 
Xavier Theros ens recomana La bella i la bèstia, el llibre que regalarà als nebots, i Vidafamiliar, de Jenn Díaz. "També m'he autoregalat Els estranys, de Raül Garrigasait, que m'està impressionant i recomano a tothom."