La plaça Joan Carles I ja és història: Barcelona recupera el nom popular de «Cinc d'Oros»

Un acte emmarcat en la programació de la "Primavera Republicana" serveix per rebatejar la plaça, que des del 1981 tenia el nom del monarca espanyol

Descoberta de la placa de la nova «plaça Cinc d'Oros»
Descoberta de la placa de la nova «plaça Cinc d'Oros» | Ajuntament de Barcelona
Redacció
22 d'abril del 2017
Actualitzat a les 17:19h
El cèntric encreuament entre l'avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia ha recuperat aquest dissabte la seva antiga i més popular denominació, la "plaça dels Cinc d'Oros". Ha estat en un acte emmarcat en la festa de la Primavera Republicana on s'ha s'ha descobert la nova placa de la plaça, des dels anys 80 es denominava plaça Joan Carles I i que durant el franquisme es va conèixer com a "plaça de la Victòria".

El nom de cinc d'oros és el malnom que els veïns de la zona van donar a la instal·lació d'una rotonda central i quatre illetes que la vorejaven, i que evocava la figura del cinc d'oros del joc de cartes. Fa just un any, en la commemoració de la proclamació de la II República Catalana del 1931, l'Ajuntament de Barcelona governat per BComú –ho havia avançat en primícia NacióDigital- ja va anunciar la seva intenció de recuperar la plaça de Cinc d'Oros "en memòria de la Barcelona republicana, popular i llibertària".

A banda de la placa, situada als peus de l'antic edifici de la Deutsche Bank i antiga seu del consolat alemany, s'ha instal·lat uns panells informatius on s'explica l'origen del nom de la plaça i el seu vincle amb la República. Es troben davant el Palau Robert i just creuant la Diagonal, als jardinets de Gràcia.

L'acte d'aquest dissabte, organitzat pel Comissionat de Programes de Memòria en col·laboració amb els districtes de l'Eixample i Gràcia, ha comptat amb actuacions musicals i parlaments institucionals del tinent d'alcaldia Gerardo Pisarello, de l'alcalde de Santiago de Compostela, Martiño Noriega; la regidora de Participació de l'Ajuntament de Badalona, Fàtima Taleb i la presidenta de l'Associació Catalana d'Expressos Polítics, Maria Salvo. També han assistit els regidors Eloi Badia, Montserrat Ballarín i Agustí Colom.

Reivindicació monàrquica

L'associació Amics del Passeig de Gràcia, que agrupa veïns i comerciants d'aquesta via, està decidida a tirar endavant amb els seus plans que ja van avançar a la tardor: instal·laran una placa en homenatge al rei emèrit perquè no passi desapercebut el passat de la plaça.

La nova denominació no té marxa enrere, però l'entitat no vol que es perdi la memòria històrica referent a Joan Carles I. Així "ho va decidir la junta", ha remarcat a NacióDigital el president d'Amics del Passeig de Gràcia, Luis Sans, el qual ha ressaltat que pretenen "recordar un fet històric": el ple municipal va acordar per unanimitat el 1981, pocs dies després de l'intent de cop d'estat del 23-F, dedicar la plaça al monarca per la seva contribució a la salvaguarda de la democràcia.
Arxivat a