La inauguració de l'Any Palau i Fabre demostra la vigència de l'obra de l'autor

Alicia Vacarizo i Montserrat Costa han descobert una placa commemorativa a la casa on va viure l'auto | Exposicions, simposis, lectures, teatre i música seran l'eix de la celebració dedicada al poeta, dramaturg i assagista

Inauguració de l'Any Palau i Fabre al carrer Bruc de Barcelona
Inauguració de l'Any Palau i Fabre al carrer Bruc de Barcelona | Esteve Plantada
21 d'abril del 2017
Actualitzat a les 15:12h
L'Any Palau i Fabre s'ha inaugurat oficialment aquest divendres al migdia, en un acte celebrat just davant de l'immoble on el cèlebre poeta, dramaturg i assagista va viure a Barcelona, situat al carrer Bruc. L'esdeveniment ha comptat amb la presència d'Alicia Vacarizo i Montserrat Costa, que han descobert la placa commemorativa, i amb el recital de poetes com Perejaume, Dolors Miquel, Enric Casasses i Martí Sales, que han llegit poemes i textos de l'autor.

L'acte ha demostrat la vivesa de l'obra de Palau i Fabre, de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement. Una vigència que l'ha fet ser adorat per les generacions posteriors a la seva, superant l'ostracisme al qual el va sotmetre les anteriors i la seva pròpia generació. Devot de Picasso –amb un recitat esplèndid de Perejaume, que s'ha dedicat a dir tots els "Picasso" que sortien en un dels llibres de Palau–, dramaturg i poeta, la seva obra mostra un home inquiet, coneixedor de la tradició i fidel a ell mateix.

Han intervingut al llarg de l'acte Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Jaume Collboni, segon tinent d'alcaldia d'Empresa Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona; Martí Pujol, vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona; Manuel Guerrero, comissari de l’Any Palau i Fabre; i Joan Noves, president de la Fundació Palau, que n'ha fet l'obertura.
 

Moment en què Alicia Vacarizo i Montserrat Costa descobreixen la placa commemorativa Foto: Esteve Plantada


Centenari del naixement de l'autor de "Poemes de l'Alquimista"

L'Any Palau i Fabre se celebrarà fins al 21 d'abril del 2018. Josep Palau i Fabre (1917-2008) va ser un reconegut especialista mundial en Pablo Picasso, dramaturg i també poeta de fona petjada, com demostra Poemes de l'Alquimista. Precisament, una de les cites més importants de la commemoració serà una exposició basada en el llibre, amb el títol de Jo sóc el meu propi experiment. Tretze lectures dels Poemes de l'Alquimistade Josep Palau i Fabre.

Comissariada per Julià Guillamon, la mostra es presentarà a la Fundació Palau a Caldes d'Estrac i al Palau Robert de Barcelona. Al llarg de l'Any Palau i Fabre, diverses exposicions i el nom imprescindible de Picasso s'uniran a simposis, lectures, concerts, audiovisuals, reedicions i representacions teatrals. Els actes arrencaran amb la col·locació d'una placa al lloc on tingué casa, al carrer Bruc, 99, el proper 21 d'abril a la una del migdia, dia del centenari del naixement del poeta.

Una obra encara massa desconeguda

El comissari de l'Any Palau i Fabre, Manuel Guerrero, ha destacat que l'obra de l'escriptor no és prou coneguda, tot i que té una obra molt important com poeta, narrador, assagista, dramaturg. Un dels primers objectius és donar-la a conèixer i estudiar-la amb més profunditat, tal com ha indicat al llarg de la presentació dels actes. El segon motiu, ha apuntat, és la pròpia Fundació Palau, que "és un dels espais de referències i del món de la cultura". El tercer, "l'aposta per la modernitat i l'avantguarda, una aposta en totes les disciplines, la poesia, l'art, el cinema i el teatre, que li van interessar".
 
L'Any Palau i Fabre es desplegarà en cinc àmbits temàtics i complementaris: El primer, Els llocs de Josep Palau i Fabre. Geografia personal i creativa com Barcelona, París, Llançà i Caldes Estrac principalment, així com d'altres ciutats, on se celebraran exposicions i activitats específiques. El segon, Josep Palau i Fabre, l'Alquimista, que és el pseudònim de l'escriptor i el concepte de la seva poètica. En aquest sentit, es realitzarà l'exposició Jo sóc el meu propi experiment. Tretze lectures dels Poemes de l'Alquimista, comissariada per Julià Guillamon. Es podrà visitar del 18 de maig al 5 d'octubre a la Fundació Palau a Caldes d'Estruc i del 14 de març al 10 de juny del 2018 al Palau Robert.
 

El poeta, dramaturg i assagista Josep Palau i Fabre Foto: Fundació Palau


El tercer àmbit és Palau i Picasso, en el qual se celebrarà el Congrés Internacional Picasso i identitat, organitzat pel Museu Picasso i la Fundació Palau, que situarà les aportacions de Palau en el conjunt dels estudis picassians. La jornada del congrés que es celebra a Caldes d'Estrac el 29 d'abril gira entorn d'alguns dels amics i biògrafs de Picasso. Una altra mostra destacada, en aquesta categoria, serà Palau mira Picasso, comissariada per Víctor Fernández, que es podrà veure a la casa natal de Picasso a Málaga, del 22 de juny al 8 d'octubre d'aquest any, i a la Fundació Palau, del 19 d'octubre del 2017 al 14 de gener.

Lluís Homar i Clara Segura

El quart àmbit és Josep Palau i Fabre i el teatre té com objectiu propiciar l'estudi de la seva obra teatral i la seva relació clau amb Antonin Artaud. El teatre és una de les parts de l'obra de Palau menys conegudes, tot i que té molta obra teatral inèdita, ha explicat el comissari de l'Any Palau i Fabre, Manuel Guerrero.

Un dels reptes és que les obres de teatre de Palau s'estrenin, ha afegit, al temps que ha dit que han propiciat tres produccions teatrals: Poemes de l'alquimista dirigit per Moisès Maicas, que es presentarà al Grec i passarà per Temporada Alta; La llavor de l'amor, que serà una lectura de poemes per part de Montse Guallar i l'espectacle Estimat Picasso a partir del llibre de Palau i que Pere Vilà dirigeix amb Lluis Homar i Clara Segura. El cinquè i darrer és El llegat de Josep Palau i Fabre, que se centra amb la Fundació Palau com a exemple del llegat de l'escriptor.  
 

El poeta, dramaturg i assagista Josep Palau i Fabre Foto: Fundació Palau