19 d'abril: l'ANC, a totes a pel «sí»

Sembla que el panorama s'aclareix després del gest de Puigdemont i Junqueras. Ara toca intensitat en la mobilització. Avui també són protagonistes les "NacióCàpsules", Lluís Prenafeta, Carme Chacón, Moment Zero, Rivaldo i els Simpson

19 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:15h

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras es van posar ahir finalment d'acord per fer un acte polític conjunt i de potent significació per escenificar la seva unitat, i la de tot el Govern, amb el referèndum després de les turbulències dels darrers dies. Serà divendres, hi participaran els consellers i segurament el segon nivell de l'executiu, i ajudarà a escalfar la diada de Sant Jordi que, tal com us vam explicar, les entitats sobiranistes i els partits aprofitaran per empènyer la campanya del sí. Del que prepara el duet governamental n'expliquen els detallsOriol March i Roger Tugas.

Ahir Junqueras va ajudar a escalfar l'ambient rescatant, en un acte de bracet de Xavier Sala i Martín, la DUI si l'Estat impedeix el referèndum. Avui l'ANC, que es deixarà veure molt al carrer diumenge i que prepara també un gran impacte per la seva assemblea del 29 d'abril a Granollers, presenta la seva campanya pel "sí". Estarem atents al nervi del procés. Sembla que el panorama s'aclareix.

Per cert, que just aquesta setmana de Sant Jordi hem posat en marxa "NacióCàpsules", unes peces de vídeo que anirem fent periòdicament des de la redacció de NacióDigital per tractar els assumptes del moment o fer-vos recomanacions. Les tindreu al web i les difondrem a Facebook, Twitter i Instagram. Ha obert foc Esteve Plantada amb el Sant Jordi musical. Hi anireu trobant temes d'actualitat en un altre format. Ens hi veurem!

La mala passada de Prenafeta. Quan el 2009 va esclatar l'escàndol de comissions i blanqueig del cas Pretòria, que aquests dies es jutja a l'Audiència Nacional de Madrid, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta van afirmar que eren innocents i van denunciar la "pena de telenotícies" i un suposat muntatge de l'Estat contra ells per les seves idees catalanistes. Ahir, vuit anys després d'allò, Prenafeta va seguir els passos d'Alavedra, va confessar haver cobrat comissions il·legals i respondrà amb el seu patrimoni. Una mala passada pels que sí que han estat víctimes dels muntatges de l'"operació Catalunya", que el Congrés intenta investigar malgrat l'obstruccionisme de PP, PSOE i C's. De Prenafeta, que ho va ser tot a l'ombra de Pujol, va dinamitzar projectes com El Observador o la Fundació Catalunya Oberta i va donar feina a Artur Mas a les seves empreses (ahir va quedar clar de nou el fil directe que hi tenia per promoure empresaris "controvertits" i "facilitar coses"), n'escriu aquest perfilPep Martí.

Record a Chacón. Acte de record aquest vespre a Carme Chacón en un format que s'ha dissenyat amb ànim que sigui més cívic que no pas polític i ple de representants del món de la cultura. Als fogons el seu cap de gabinet i dirigent de la més estricta confiança, Germán Rodríguez. Entre altres intervindrà Zapatero i es donaran cita els aspirants a la secretaria general del PSOE, que ja busquen avals. Sara González us ho explica en aquesta crònica. A l'hora del futbol hauran acabat que ella per res s'hauria perdut el Barça-Juve encara que la cosa estigui molt complicada.


Vist i llegit

Per sorpresa, la primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar ahir que convocarà eleccions el 8 de juny. Arriben amb molts interrogants oberts, entre ells la gestió del Brexit i el referèndum escocès. En un article al diari progressista The Guardian, la seva editorialista Anne Perkins afirmava que potser a l'oposició li convenia bloquejar la convocatòria, que en ser avançada necessita el suport de dos terços de la Cambra dels Comuns.


 El passadís

Ple com un ou ahir al Born Centre Cultural per escoltar Oriol Junqueras i Xavier Sala i Martín, que van exhibir bona sintonia. El dinar l'organitzaven l'associació Moment Zero, que va nàixer com a corrent intern de l'antiga CDC al voltant de dirigents com Jordi Cuminal, i el diari El Punt Avui. Després d'un temps inactius, els dinars van tornar amb Carles Puigdemont i Anna Gabriel. Cuminal, que presidia Moment Zero i no va sortir precisament ben parat de la refundació convergent, va explicar fa dos mesos que li donarien més dinamisme. Ahir el diputat de Junts pel Sí no era a la cita i va prendre la paraula Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació Catalana de Municipis, que acaba de ser escollit nou president del moviment. Estarem atents a la seva activitat més enllà dels àpats en clau sobiranista.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1987, ara fa 30 anys, es van començar a emetre als Estats Units els Simpsons, una sèrie de comèdia en format d'animació creada per Matt Groening per a la cadena Fox. La trama és una sàtira mordaç de la societat nord-americana i narra la vida d'una família de classe mitjana que viu en un poble fictici, Springfield. Els curts que van donar peu a la sèrie es van començar a emetre dins d'El show de Tracey Ullman. Després de tres temporades es va decidir convertir-los en episodis de mitja hora que s'emetrien en horari de màxima audiència. Se n'han emès més de 600 episodis. La sèrie ha guanyat 25 Emmy i 24 Annie. El 1999, Time la va qualificar com la millor sèrie del segle XX. Recordem l'efemèride, amb un vídeo amb algunes de les escenes més divertides de la família d'Springfield, que aquí podem veure a Antena 3, al llarg de la seva història.


 L'aniversari

Un 19 d'abril de l'any 1972 naixia a Recife el futbolista Rivaldo Victor Borba Ferreira. Va arribar a Espanya a mitjans dels 90 procedent del Palmeiras quan el va fitxar el Deportivo de la Corunya, que encara vivia un moment dolç. En un traspàs car i sonat va fitxar pel Barça i s'hi va estar fins el 2002. No van ser uns anys bons per al club, encara sota l'impacte del final de l'era Cruyff a la banqueta, però l'astre brasiler va aixecar dues lligues, una copa del rei i una supercopa d'Europa. El seu gol contra el València, una xilena espectacular, va colar a la darrera jornada i al tram final del partit el Barça a la Champions per a la temporada 2001-2002. Recupereu-lo aquí. Del Barça va marxar al Milà i encara va recórrer una bona colla de clubs fins que es va retirar el 2015.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi