PDECat: entrevista

Carles Campuzano: «Munté o Rull serien excel·lents caps de llista del PDECat a la Generalitat»

El portaveu de la formació al Congrés dels Diputats defensa iniciatives compartides a Madrid amb ERC i En Comú Podem quan es fixi data i pregunta del referèndum

Admet el problema de "visibilitat" dels nacionalistes pel fet de no tenir grup propi i defensa marcar perfil davant d'ERC

Prefereix "desitjar" que "ningú dels republicans" hagi filtrat la polèmica conversa gravada a David Bonvehí

, Barcelona | 20/04/2017 a les 07:11h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Política, Carles Campuzano, referèndum, Josep Rull, Congrés dels Diputats, Carles Puigdemont, Neus Munté, PDECat, procés català, entrevista
Carles Campuzano | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 20/04/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Porta 21 anys al Congrés dels Diputats i, arran de la inhabilitació de Francesc Homs, ha estat ascendit a portaveu del PDECat a Madrid. Carles Campuzano (Vilanova i la Geltrú, 1964) atén NacióDigital al bar de la Facultat de Comunicació Blanquerna, on Francesc-Marc Álvaro l'ha citat per explicar la seva trajectòria als alumnes del seminari de periodisme polític. Prefereix les setmanes en què hi ha ple del Congrés perquè "són més ordenades" i té un objectiu clar per als propers mesos: defensar el camí cap al referèndum des de la capital de l'Estat sense descuidar altres demandes.

- Va ser nomenat el 31 de març. Quins són els encàrrecs urgents que ha rebut per part de la direcció executiva del PDECat?

- Per una banda hem de donar suport a les decisions que en els propers mesos es prendran a Catalunya en relació a la celebració del referèndum d'autodeterminació, sent actius en la demanda de l'acord i del diàleg al voltant d'aquesta demanda. I, al mateix temps, defensar els interessos de la societat catalana en aquelles qüestions que l'interpel·len directament.

- Quines?

- En aquests moments tenim en tràmit una llei que regula la contractació en el sector públic on hi ha demandes molt concretes vinculades a les petites i mitjanes empreses. Hem de vetllar perquè aquesta legislació, que és una transposició comunitària, permeti que les pimes puguin accedir a la contractació pública, i alhora que les entitats del tercer sector tinguin les mateixes oportunitats. O bé reunir-nos amb el sector del cinema per rebaixar l'IVA i garantir que els consumidors tinguin els mateixos drets que la resta d' europeus. Els dos frontispicis de la nostra actuació seran, per tant, el suport a les institucions catalanes, i la canalització de les demandes de la societat a Madrid.

- El marge per fer-ho és escàs, des del grup mixt.

- Hi ha marge, perquè tenim vuit diputats. I al final el que acaba determinant el teu pes polític són els vuit diputats, que en aquesta legislatura poden inclinar la balança moltes vegades. És cert que el grup mixt et dona menys visibilitat i menys minuts d'intervenció. Aquesta feblesa l'hem de compensar amb més activitat i més esforç de connexió amb la societat.

- Abans parlava dels pressupostos generals de l'Estat. Creu que el PP els vindrà a buscar o que ja els donen per perduts?

- Ja ens han vingut a buscar, ho han fet amb tothom. Els nostres vuit vots són determinants. El govern espanyol ha tingut interès a parlar amb nosaltres dels comptes i també sobre el conjunt dels projectes de llei que es tramiten al Congrés. Passa el mateix quan les iniciatives són de l'oposició, ja siguin del PSOE o d'Units Podem. Els vuit vots del PDECat són determinants entre el bloc de la dreta i el centredreta, i el bloc de l'esquerra, el centreesquerra i els nacionalistes.

Carles Campuzano, en un moment de l'entrevista. Foto: Adrià Costa


- Hi ha marge, però, de cara a una entesa parcial amb el govern espanyol en algun aspecte concret dels comptes per al 2017?

- Avui per avui, no. Nosaltres presentarem esmena a la totalitat perquè no ajuden a la consolidació de la recuperació econòmica ni al canvi de model productiu. Continuen discriminant en termes d'inversió en infraestructures a Catalunya i segueixen sense apostar per les polítiques socials que avui són imprescindibles i que estan vinculades a la lluita contra la pobresa infantil. En matèria de polítiques d'ocupació no fan l'esforç que requeriria una taxa tan elevada d'atur com la que continuem tenint.

- S'aprovaran, els pressupostos de Rajoy?

- Per les informacions que anem llegint als mitjans de comunicació i alguna cosa que no es publica, sembla que el PP podria tenir els 175-176 diputats que els permetria aprovar els comptes.

- Amb el suport del PNB.

- Evidentment, en aquest paquet hi figura el PNB.

- S'imagina una legislatura curta o més aviat llarga, tenint en compte la minoria en què es troba el PP al Congrés?

- Si el govern aconsegueix aprovar el pressupost pel 2017, anirem cap a una legislatura que tindrà dos anys de marge per endavant com a mínim. El govern és fràgil i depèn molt del Congrés, però està pagant un preu molt barat pel suport que rep de Ciutadans. El partit d'Albert Rivera està tenint una capacitat de marcar l'agenda molt petita. En aquests primers mesos de legislatura, l'executiu del PP ha funcionat gràcies al suport del PSOE. De facto, la gran coalició ha funcionat almenys en aspectes bastant rellevants. Haurem de veure què passa amb les primàries dels socialistes, això sí. En qualsevol cas, els nostres vuit vots estan allà en defensa de la realitat concreta de Catalunya i dels interessos de la societat catalana.

"Si s'aproven els pressupostos generals de l'Estat, anirem cap a una legislatura que tindrà dos anys de marge per endavant"

- Un dels encàrrecs que han rebut és el de marcar perfil ideològic davant d'ERC. Al Parlament això és més complicat per al PDECat, tenint en compte l'existència de Junts pel Sí i la voràgine del tram final del procés.

- Hem de marcar perfil perquè existeix una demanda d'una part molt gran de la societat catalana que vol una proposta política com la que representa el PDECat. Té dos perfils molt clars: defensa de l'economia de mercat, de la competència i del protagonisme de la societat civil; i un esforç per de recosir el país i recuperar el funcionament de l'ascensor social. Una força política que contempli, amb la mateixa intensitat, aquestes dues dimensions alhora, avui a Catalunya només la representa el PDECat. Tenim una esquerra extremadament estatista i jacobina, que desconfia de les empreses, del mercat i de la societat civil, i una dreta que considera que les desigualtats socials no són un problema. Les nostres propostes posaran l'accent en aquelles mesures fiscals i de política econòmica que donin capacitat a les nostres empreses per competir en una economia global i integrada en el marc europeu, i al mateix temps insistirem en aquelles inversions que són les que en termes socials garanteixen la cohesió social i el benestar a llarg termini. És el cas de la inversió en infància i en joventut.
 

Carles Campuzano va començar com a diputat al Congrés l'any 1996. Foto: Adrià Costa


- Tenen un problema de visibilitat, més enllà d'aquestes polítiques concretes que volen promoure?

- És evident que la presència al grup mixt ens fa menys presents, i haurem de combatre aquesta menor visibilitat.

- Se senten còmodes amb les formes que va exhibir Gabriel Rufián en la compareixença de De Alfonso i Fernández Díaz en la comissió sobre l'operació Catalunya? En privat les van criticar.

- Lamentem que el primer i únic debat als mitjans de comunicació suscitat arran d'aquesta comissió hagi estat justament les formes i els estils d'un diputat determinat en la mesura que aquesta discussió ens distreu d'allò rellevant. I això és discutir si [Jorge] Fernández Díaz encapçalava una trama dins l'Estat per investigar i construir proves falses contra dirigents sobiranistes i en base a la manipulació de la Fiscalia. La discussió sobre les formes ens distreu de la discussió sobre el fons. Reivindiquem en positiu el nostre estil de fer les coses, l'estil de Sergi Miquel [diputat del PDECat a la comissió], que pretén aprofundir en les responsabilitats polítiques d'uns fets que ens semblen un escàndol democràtic de primera magnitud. És un intent de manipulació i de construcció de proves falses.

- Francesc Homs deia en campanya electoral que ell no guanyaria un torneig de tuits, en una crítica a la manera de fer de Rufián. Malgrat això, tenen pensat fer canvis en la política comunicativa a Madrid?

- Els polítics, a vegades, quan tenim problemes per fer arribar el nostre missatge, acostumem a atribuir-los a la política de comunicació. I probablement els problemes no els tens en la política de comunicació, sinó en altres coses. El nostre principal contratemps és que no tenim grup parlamentari propi i això no dificulta fer la feina, sinó poder arribar a més gent. El que estem reforçant i reforçarem durant les properes setmanes amb molta intensitat són els contactes amb la societat civil.

"[La discussió sobre les formes de Rufián]Ens distreu sobre si Fernández Díaz encapçalava una trama per construir proves falses contra dirigents sobiranistes"

- Incrementareu la presència als mitjans, especialment en les tertúlies que marquen l'agenda a Madrid com ara les de La Sexta o Cuatro?

- Si se'ns convida, hi anirem. No rebutgem anar a cap espai a explicar les nostres propostes i les nostres idees. Tenim vocació d’estar presents en aquests mitjans.

- Al llarg dels últims dies, les relacions entre els socis de Govern s'han tensionat molt. Què pensa del fet que ERC filtrés, com sospita el PDECat, la conversa de David Bonvehí en què defensava presentar un candidat "autonomista" si el procés fracassava?

- Prefereixo desitjar que ningú d'ERC hagi tingut la idea estrambòtica, tonta, no només de gravar la conversa sinó de filtrar-la a un mitjà de comunicació. No tindria cap mena de sentit, seria una estupidesa de primer nivell.

Carles Campuzano. Foto: Adrià Costa


- Dimarts vam saber que Bonvehí no portarà el cas a la Fiscalia. Hauria estat una incoherència fer-ho, tenint en compte el paper actiu del ministeri públic per frenar el procés i actuar contra càrrecs sobiranistes?

- A mi m'agrada destacar que una cosa és la Fiscalia que afina Fernández Díaz i l'altra és la feina que fan la major part dels fiscals en l’exercici de les seves funcions. Per sort, els fiscals, en l'exercici de les seves funcions normals, són uns professionals que fan la seva feina. Bonvehí tenia el dret de protegir-se del que podria haver estat un acte delictiu amb la corresponent denúncia, com faria qualsevol ciutadà. Si finalment optem per no fer-ho, ho farem amb ganes de no afegir més dolor al malestar que aquestes informacions ens han provocat.

- Vostè és portaveu perquè han inhabilitat Francesc Homs. Veu algun marge de resposta a l'Estat que no sigui el de la judicialització, a curt termini?

- És bo recordar, i ho haurem de fer tot sovint, que les circumstàncies per les quals sóc portaveu són excepcionals i dolentes. No és habitual que succeeixi el que ha succeït: que un diputat escollit i que representa legítimament centenars de milers de ciutadans perdi la seva condició de diputat simplement perquè milions de persones poguessin expressar la seva opinió política [el 9-N]. En la mesura que el sistema institucional espanyol no està sent capaç de donar sortida política i democràtica a la qüestió catalana, el que es posa de manifest és la feblesa del sistema democràtic. Ara com ara, l’única resposta que està tenint la demanda democràtica catalana és el codi penal i el Tribunal Constitucional (TC). I mai cap conflicte polític de la dimensió com el que planteja Catalunya s'ha resolt ni via codi penal ni via TC. El propi Constitucional i el Suprem, en algunes de les seves últimes sentències, afirmen -i tenen raó- que les respostes a la qüestió catalana no poden dependre de les sentències d'aquests òrgans. Han de dependre de la capacitat del sistema polític espanyol de posar una proposta damunt la taula per a Catalunya o bé acordar amb les institucions catalanes una consulta, un referèndum, o idealment les dues qüestions. Avui, ni una cosa ni l'altra estan en l'agenda dels partits espanyols.

- Hi haurà alguna comissió o subcomissió a Madrid sobre el procés català?

- Homs en va plantejar una, i va ser rebutjada. Mai estarem en contra de cap espai en el si del Congrés que permeti discutir i abordar a fons la qüestió catalana.

Carles Campuzano. Foto: Adrià Costa


- Puigdemont va intentar anar al Senat i va ser vetat. S’està explorant una alternativa per tal d'explicar el referèndum a Madrid?

- Les circumstàncies de no deixar utilitzar l'espai del Senat per expressar la seva opinió tornen a ser inèdit. Habitualment, al Congrés i al Senat, els grups polítics organitzem compareixences de representants de la societat civil, de representants polítics, seminaris de treball. Forma part de la vida democràtica a les institucions. I el que fa el Senat és un pur exercici de sectarisme polític que pretén dificultar que el president Puigdemont pugui expressar a l’opinió pública espanyola, i singularment en un espai com el Senat, quina és la nostra posició. Insisteixo: torna a expressar la feblesa profunda del sistema polític espanyol. Estic segur que en les properes setmanes en Pacte Nacional pel Referèndum expressarà també la seva posició a Madrid, ja sigui en una d'aquestes institucions o en un altre espai.

- Quan hi hagi data i pregunta del referèndum, veurem alguna iniciativa parlamentària conjunta entre el PDECat, ERC i En Comú Podem al Congrés?

- Quan tinguem resolta la qüestió de la pregunta, serà bo que els qui defensem la idea del referèndum, compartim iniciatives i posicionaments a Madrid. Allò que ens dona força ha estat construir majories el més àmplies possibles. Aquestes tres forces polítiques farem bé de treballar juntes, i tan de bo poguéssim recuperar el PSC en la idea de defensa del referèndum acordat amb l'Estat al voltant d’una pregunta que fos compartible.

- Veurem diputats provinents del Parlament defensant el referèndum, com l'any 2014 van fer Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera?

- No ho podem descartar. S'han de prendre encara moltes decisions en aquest sentit, però no hem de descartar cap fórmula que ens permeti tornar a insistir en la necessitat que aquest referèndum sigui acordat. Qualsevol de les vies parlamentàries que existeixen pot ser perfectament tornada a utilitzar.

- Si es posa data i pregunta al juny i es comença la via unilateral, quin missatge enviaran a Madrid?

- El missatge serà que la llei, que és al que Madrid apel·la per impedir que fem un referèndum, no és només resultat d'un pacte. Aquest pacte va ser trencat el 2010 amb la sentència de l'Estatut. Per tal que la llei guanyi legitimitat, s'ha de refer el pacte. La millor manera de refer-loés a través d'una consulta o un referèndum, que és donar la veu al poble.

"No podem descartar que diputats catalans vagin al Congrés dels Diputats a defensar el referèndum"

- El Govern mantindrà la unitat camí del referèndum?

- El Govern i els partits que el sustenten han de fer l’esforç de mantenir la unitat i ampliar-la més enllà dels perímetres polítics de Junts pel Sí i la CUP. El Govern ha de ser capaç de cosntruir una majoria que reflecteixi allò que les enquestes diuen: que entre el 70% i el 80% dels catalans volen que fem un referèndum per poder opinar sobre el futur polític del nostre país. El Govern té aquest compromís. No només ens hem d'adreçar al 48% que va votar Junts pel Sí i la CUP, sinó que hem d’asprar a que la idea del referèndum sigui compartida per aquest 75%-80%.
 

Carles Campuzano. Foto: Adrià Costa


- Era necessari un acte conjunt per refermar el compromís amb la votació?

- Aquestes apel·lacions denoten massa pors i massa febleses. Si s'ha de fer, que es faci. Si estem segurs de quin és el nostre compromís, no cal que afegim més gesticulació de l'estrictament necessària. Si algú creu que convé, no serem nosaltres els qui ens hi oposarem.

- Considera justos els dubtes sobre el PDECat en clau de procés?

- No tinc cap mena de vocació de fer-nos les víctimes. Les úniques persones condemnades són Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, a banda d'Homs. Crec que el compromís és inequívoc, i té conseqüències personals i polítiques per als dirigents del PDECat.

- Troba normal que el PDECat no tingui candidat a la Generalitat a un any vista?

- Aquesta és una qüestió que caldrà resoldre quan toqui, probablement quan s'hagi descabdellat tota la qüestió vinculada al referèndum. El nostre candidat ideal hagués estat el president Puigdemont, però ell s'ha volgut descartar. Alguns no hem compartit aquesta idea. Alhora, quan mirem el conjunt de dirigents del PDECat que poden encapçalar llistes per presidir el país tenim tranquil·litat de saber que tenim més d'una, més de dues i més de tres persones que perfectament podrien encapçalar perfectament aquesta llista. En el seu moment caldrà resoldre-ho amb unes primàries obertes.

- Carles Puigdemont s'ho hauria de repensar?

- Li han dit pel davant i per darrere, i em sembla que en aquests moments és una qüestió bastant tancada.

- Neus Munté o Josep Rull serien bons candidats a la Generalitat?

- Serien excel·lents caps de llista, efectivament.
 

Carles Campuzano, moments abans de l'entrevista. Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

El discurs de l'odi troba impunitat...complicitat i patrocini dins el mateix Govern de la Generalitat
Anònim, 20/04/2017 a les 08:33
+16
-68
Els pricipals motius pels quals no s'està acceptant internacionalment el referèndum turc d'Erdogan són, segons els líders occidentals: la utilització dels recursos públics, logístics, econòmics i humans, en favor d'una de les parts i la utilització de l'aparell propagandístic també en el mateix sentit.
A algú li sona tot això? Els indepes us ompliu la boca amb la paraula democràcia però sense cap dubte és una cosa que us be molt gran. Ni la compreneu ni la respecteu. No hi ha res més anticatalà que un indepe
Diria que...
Otsokume, 20/04/2017 a les 10:28
+41
-5
vas errat/errada: la raò principal que genera dubtes sobre el resultat del referèndum de Turquia és que s'han trobat més de 2.000.000 de paperetes sense segell (és a dir: les podria haver creat qualsevol). Que el pànic no et faci confondre.
Rull seria el millor candidat
Anònim, 20/04/2017 a les 10:44
+9
-42
Que la Pascal i el Bonvehí són criatures inexpertes és evidentíssim. No comuniquen ni tenen cap idea per transmetre i engrescar. I això de la política no és el club supertres!. El Rull és qui millor del Pdcat pot remuntar el declivi. No aquests passarells.
buf
Anònim, 20/04/2017 a les 13:17
+5
-32
rull encara..
pero munté??? buff... perfavor.. vaja pastelón.. la defunció del cadaver pdcat, si es que ja no está mort.
Rull? ni parlar-ne
Persépolis, 20/04/2017 a les 16:22
+10
-22
Rull representa el pacte amb tots els sectors més obscurs i de negocis de l'antiga CDC per molt que sempre surti somriguent i del bon rotllo. És més el passat i la foto acompanyant Oriol Pujol als jutjats ja no fa falta dir res més... A part va ser Secretari General de CDC amb tot el pastel
Si no teniu ningú més
Anònim, 20/04/2017 a les 18:21
+6
-18
ERC se us menjarà amb patates. I ja em sap greu ja. Potser que anéssiu
Rull em sembla un molt bon candidat
Anònim, 20/04/2017 a les 18:43
+18
-9
Preparat, bon comunicador, moderat en el tracte, independentista.
anim
Anònim, 20/04/2017 a les 21:51
+2
-12
Si la Munte es lider, jo soc frare
Possiblement el PdeCat te problema de lideratge, però te molts elements polítics molt vàlids, alguns els vole foragitar perquè els fan nosa.
Nou partit, noves formes, democràcia i endavant.
No patiu de lider n'hi ha, el veurem aviat si els inútils que encara vegeten de l'antiga CDC deixen d'entorpir, per mantenir la menjadora.
Voleu dir?
Clau, 20/04/2017 a les 22:58
+0
-15
Però per què no hi poseu en Santi Vila home, si el Bonvehí aquest ja li ha començat a fer campanya, o si de cas teniu l'Oriolet, o en Puig, o podeu reciclar amb perruca el propi Josep Antoni. O que torni en Colgate un cop re-habilitat com el Mandela de l'upper Diagonal.

Quina trepa déu meu, un pronostico un final de cicle digne del barça dels 80s.
Ai CNIeru de les 8:33!
Anònim, 20/04/2017 a les 23:28
+10
-0
Ja sabem que esteu ben pagats els mercenaris que viviu gràcies al el que Madrid ens roba a tots els que treballem i paguem impostos a Catalunya haguem nascut on haguem nascut, però posar l'Erdogan pel mig ja et desqualifica del tot. El que no sabia és que a les 8:33 ja us obliguen a escriure bajanades. Saluda al teu amic "fiscal anticorrupció" (ai, que em trenco!) que s'ha quedat ben lluït... Una pregunta: lo del Canal Isabel II era potser amb diners públics? Si no ho saps pregunta-ho als teus amics ceneierus i/o del PP, crec que ells ho saben molt bé...
Ja veurem
Anònim, 20/04/2017 a les 23:50
+6
-6
Entenc que el proper candidat del PDE.cat a la Presidencia de la Generalitat ho serà dins del marc d'una Catalunya independent. Actualment tenim persones inhabilitades per les lleis espanyoles que deixarien d'estar-ho i que, per tant, podrien tornar a la primera linia politica. Caldria tenir-los molt en compte !
Si malauradament ha de ser per unes eleccions autonòmiques, millor deixar el camí lliure al Junqueras i que es barallin amb el partit de la Colau.
I el PDE.cat ?. Cal continuar amb la refundació i estar preparats perquè tornarà a arribar el seu moment. Segurissim.
Al de les 10:44
Anònim, 21/04/2017 a les 04:04
+1
-11
De idees poques. Però a més la cara, el posat i la gestualitat de "pomes agres", desqualifica a en Rull per a ser un lider
El que passa en els partits de liders és que no en deixen creixer d'altres per a substituir-los.
I així van
La politica és cosa de TOTS i TOTES

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 14:14 Rivera (C's): "Puigdemont menysprea la majoria dels catalans". 
 14:11 ÚLTIMA HORA Puigdemont assistirà a la manifestació d'aquesta tarda a Barcelona
 13:57 AMPLIACIÓ Rajoy suspèn l'autonomia: ordena destituir tot el Govern de Puigdemont i intervé el Parlament.
 13:52 Rajoy agraeix el suport del PSOE i de Ciutadans a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 13:49 Rajoy diu que els mitjans públics passaran a estar controlats pels gestors que rellevin el Govern. 
 13:48 Rajoy: "No se suspèn ni l'autonomia ni l'autogovern de Catalunya. Se cessen les persones".
 13:47 Rajoy: "La meva voluntat és convocar eleccions tan aviat com es recuperi la normalitat institucional".
 13:40 ÚLTIMA HORA Rajoy ordena destituir Puigdemont i tot el Govern amb el 155. Informa Irene Ramentol
 13:39 Rajoy: "Si Catalunya s'independitzés, abandonaria la Unió Europea".
 13:38 Rajoy: "Volem tornar a la legalitat, recuperar la convivència, continuar amb la recuperació econòmica i celebrar eleccions".
 13:35 Rajoy: "Hem hagut d'aplicar el 155. No era la nostra intenció ni tampoc el nostre desig".
 13:34 Rajoy: "Es va convidar el president de la Generalitat al Congrés. A la conferència de presidents. A parlar del finançament autonòmic. I no va voler".
 13:34 Rajoy: "Tinc la convicció que alguns volien que s'apliqués l'article 155".
 13:31 Rajoy: "Es va intentar fer un referèndum. I no tenia cap garantia democràtica"
 13:29 Rajoy: "El més antidemocràtic ha estat el que va passar al Parlament el 6 i 7 de setembre.
 13:28 Rajoy: "Hem arribat aquí per un procés unilateral i contrari a la llei que ha buscat l'enfrontament".
 13:26 Comença la compareixença de Rajoy per explicar com s'aplicarà el 155. 
 13:20 El govern de Rajoy en ple assisteix a la compareixença per explicar com s'aplicarà el 155.
 13:25 VÍDEO en DIRECTE Compareixença de Mariano Rajoy per informar dels acords sobre l'article 155.
 13:06 El PP demana que se suspengui el ple ordinari del Senat de la setmana que ve perquè tots els esforços se centrin en la sessió extraordinària de divendres. 
 12:59 Tot a punt per la compareixença de Rajoy, que ha d'exposar les línies generals de l'aplicació del 155 després del consell de ministres extraordinari.
 12:50 Iceta intenta «in extremis» que Puigdemont reculi els plans independentistes. El primer secretari del PSC es va reunir al Palau de la Generalitat amb el president a les portes de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 12:42 Pedro Sánchez, en un acte de partit, ha assegurat que el diàleg ha de ser sobre "com unir-se" i no "com dividir-se".
 12:42 Bartomeu, a l'ANC i Òmnium: «Ningú es pot apropiar del nostre escut ni de la nostra bandera». El president blaugrana veu "inadmissible" l'empresonament de Sànchez i Cuixart "per les seves ideologies polítiques".
 12:26 Mariano Rajoy compareixerà a partir de les 13.00 per informar sobre l'aprovació de l'article 155.
 12:24 ÚLTIMA HORA Acaba el consell de ministres per aprovar el 155 i suspendre l'autonomia de Catalunya.
 12:04 DOCUMENT El govern espanyol justifica el 155 en un argumentari per garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat».
 11:40 ÚLTIMA HORA La Fiscalia confirma que presentarà una querella per rebel·lió contra Puigdemont si declara la independència.
 11:32 El govern espanyol justifica el 155 per la necessitat de garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat». Assegura en un argumentari que el Govern ha desplegat un “discurs únic d’imposició de la independència”.
 11:18 VÍDEO «El diàleg és millor que el conflicte»: el discurs del president del Consell Europeu davant de Felip VI i Rajoy. Donald Tusk dedica unes paraules plenes de paral·lelismes amb el context polític actual als premis Princesa d'Astúries.
 11:08 Anonymous comença l'atac en defensa de Catalunya fent caure el web del TC. Els hacktivistes mantenen viva l'#OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions pel 21 d'octubre.
 10:05 Comença el consell de ministres extraordinari per aplicar l'article 155 i suspendre l'autonomia de Catalunya.
 10:04 ÚLTIMA HORA Primera acció d'Anonymous en defensa de les institucions catalanes: fan caure el web del Constitucional.
 09:57 Assemblees d'ERC proposen un Govern de concentració per fer front al 155. Els republicans valoren l'opció i podrien fer-li arribar a Puigdemont perquè la consideri.
 09:25 La Fiscalia ultima una querella contra Puigdemont per rebel·lió. El ministeri públic presentarà l'escrit davant del Suprem si el president de la Generalitat declara la independència, segons La Vanguardia.
 07:57 El clam per la llibertat de Sànchez i Cuixart torna aquest dissabte a la tarda al carrer. La Taula de la Democràcia preveu una nova manifestació massiva de caràcter transversal per plantar cara a la repressió de l'Estat. La marxa transcorrerà des de la cruïlla entre Passeig de Gràcia i el carrer Aragó fins a l'encreuament amb la Gran Via.
 07:56 La Guàrdia Civil cita ara a declarar el propietari d'un restaurant de Calella pel missatge en una pissarra: "No servim a les forces d’ordre públic no autonòmiques".
 07:28 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans en vers Catalunya.
 07:20 PORTADES Les mesures del 155 contra Catalunya, a les portades de la premsa espanyola.
 07:20 L'Estat, a punt per controlar el nucli de l'autonomia per frenar el procés; per Oriol March. PP, PSOE i Ciutadans pacten convocar eleccions, monitoritzar els Mossos d'Esquadra i intervenir TV3 a través d'un article 155 que aprova avui el consell de ministres. El Senat validarà la intervenció divendres vinent mentre el Parlament ja es prepara per declarar la independència.
 00:46 ÚLTIMA HORA Rajoy destituirà Puigdemont i tot el Govern amb l'article 155, segons «El País». L’estratègia del president del govern espanyol implicaria cessar tot el govern català en bloc i nomenar un representant que en centralitzi les tasques de coordinació.
 22:47 OPINIÓ «La força de la gent», l'article de Carme Porta. 
 22:47 OPINIÓ «I tot, per no permetre votar», l'article de Jordi Bianciotto.
 22:46 OPINIÓ «Resistir», l'article d'Aleix Sarri. 
 22:45 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article de Ferran Casas.
 21:56 El PSC del Bages contradiu Pedro Sánchez i considera que el 155 «no és la solució». Els socialistes del Consell Comarcal rebutgen que l'anunci d'aplicació de l'article 155 "hagi substituït la petició no corresposta del President de la Generalitat de mantenir una reunió per parlar-ne".
 21:55 Quan el PSOE se'n reia del PP i assegurava que no aplicarien el 155. Rajoy i Sánchez han fet oficial aquest divendres l'acord per intervenir l'autonomia de Catalunya, però mesos enrere els socialistes presumien de tot just el contrari.
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy anunciant la suspensió de l'autonomia | La Moncloa
Irene Ramentol
01/01/1970
El consell de ministres aprova la suspensió de l'autonomia que inclou també la intervenció del Parlament i intentar convocar eleccions en un termini màxim de sis mesos
Josep Maria Bartomeu, a l'Assemblea General del Barça | EP
01/01/1970
El president blaugrana veu "inadmissible" l'empresonament de Sànchez i Cuixart "per les seves ideologies polítiques"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
El programa «Filiprim» | TV3
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Pel que pugui ser, com que m'acompanya una bona memòria televisiva, em ve de gust fer-li un homenatge a aquella que coneixem com La Nostra»
El catedràtic de dret constitucional, Xavier Arbós, en una imatge d'arxiu | ACN
Pep Martí | 18 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional de la UB respon als interrogants que genera una mesura que "pot incrementar la tensió i no hi ha cap garantia que les seves instruccions es compleixin"
Marta Rovira i Oriol Junqueras, abans d'un consell nacional d'ERC. | ACN
Roger Tugas | 24 comentaris
01/01/1970
Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit | El pla s'ha elaborat arran de l'aparició de Tardà i Rufián en els informes que han servit per empresonar Sànchez i Cuixart