El batec d'Europa arriba a Barcelona

Aquest diumenge, la ciutat s'afegeix a les concentracions del moviment Pulse of Europe | Va sorgir el novembre passat com una reacció al Brexit i a l'ascens de l'extrema dreta

16 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:26h
La dreta populista no té guanyat el debat de les idees ni el de la mobilització als carrers. Els europeistes estan disposats a plantar batalla després d'un any 2016 atapeït de males notícies. Així ho demostren un seguit d'iniciatives sorgides de la ciutadania. Una d'elles neix arran de la preocupació que va generar el Brexit i, posteriorment, l'elecció de Donald Trump, el novembre passat. Un advocat alemany, Daniel Röder, i la seva dona Sabine, van decidir que havien d'impulsar alguna iniciativa en suport del projecte europeu.

Van convocar una concentració a Frankfurt, que és la seu del Banc Central Europeu. Les dues-centes persones que s'hi van aplegar van ser el començament d'un moviment que s'ha anat estenent per un munt de ciutats europees, Pulse of Europe, i que ja comença a ser una xarxa continental. Aquest diumenge, Barcelona s'afegeix i tindrà lloc una concentració a la plaça del Mar a les cinc de la tarda.  

Parar els peus a la xenofòbia

La immediatesa de les eleccions a Holanda i França també ha estat una motivació per estendre les concentracions amb la bandera europea, trobades que solen concloure amb l'himne d'Europa. En l'origen de les crides a mobilitzar-se hi ha la voluntat de parar els peus a la xenofòbia i a l'extrema dreta populista. Des d'inicis d'any s'han fet concentracions a París, Montpeller, Tolosa, Frankfurt, Dússeldorf, Colònia... A Madrid se'n va fer la primera el 2 d'abril.  

Els impulsors de Pulse of Europe defensen una reforma de les institucions comunitàries, però creuen que seria injust que el projecte de la UE fracassés. Consideren que la història de la integració europea ha garantit la pau continental i que els drets ciutadans són la base d'Europa.