Puigdemont prova de mantenir la unitat del PDECat camí del referèndum

El president intensifica els contactes amb els consellers del partit per tancar files en el moment decisiu i la direcció crida a la discreció per no convertir el procés en una "olla de grills" | Sectors nacionalistes sostenen que Puigdemont "va a la seva" mentre la cúpula intenta marcar perfil davant d'ERC i la CUP | El PDECat accelerarà la campanya pel "sí", que comanda Montserrat Candini, a partir de la setmana vinent

Puigdemont i Mas, en l'acte d'inici de la campanya del «sí» del PDECat
Puigdemont i Mas, en l'acte d'inici de la campanya del «sí» del PDECat | PDECat
12 d'abril del 2017
Actualitzat el 13 d'abril a la 13:07h
Carles Puigdemont va aterrar per sorpresa al Palau de la Generalitat i, en els primers compassos del seu mandat, va esforçar-se per imprimir un segell personal a la seva presidència. Es va reunir amb agents econòmics i socials, amb alcaldes i alcaldesses, amb dirigents de tots els partits i va mirar d'establir un canal de comunicació amb la CUP que evités situacions irrespirables com el debat sobre la investidura d'Artur Mas. El primer gest veritablement original en el càrrec, però, va arribar abans de l'estiu -concretament entre l'abril i el maig-, quan va començar a explorar la possibilitat de fer un referèndum unilateral que no estava inclòs en el full de ruta. Una via que va anunciar en la qüestió de confiança del mes de setembre i que ara, en la recta final cap a la votació, està posant a prova les costures de la unitat dins del PDECat.

La reunió que va mantenir Puigdemont amb els consellers nacionalistes dilluns -un dinar a la Casa dels Canonges- exemplifica el moment que el partit i, per extensió, el procés sobiranista. El president ha intensificat durant les últimes setmanes les crides a la unitat interna i a la "lleialtat", segons diverses fonts consultades per NacióDigital, i en aquests termes s'ha expressat dilluns i dimarts davant de representants del PDECat, del Govern en ple i també en cites discretes amb les entitats sobiranistes. "L'hora és greu", determinen diversos actors de l'independentisme consultats, i si és així és també perquè les mirades de reüll entre l'antiga Convergència i ERC s'intensifiquen en la recta final cap al mes de juny, situat al calendari com a desllorigador de la situació.

Es tracta d'un mes decisiu en la mesura que és quan s'impulsarà definitivament la via unilateral davant la constatació de la manca de voluntat de diàleg de la Moncloa. Podria ser el moment, per cert, d'anunciar data i pregunta. Segons fonts parlamentàries, aquestes dues qüestions sorgiran d'un pacte explícit signat entre el Govern, els diputats independentistes i les entitats del sobiranisme civil. La convocatòria formal es desplaçaria al setembre -així com també les lleis de desconnexió-, i la prioritat passaria a ser la participació, primer, i l'aplicació del resultat, després. Una de les qüestions que més preocupen és la del cens, de la qual se n'encarrega el conseller d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. "I no sabem del tot si s'avança en aquest sentit", lamenten en privat destacats dirigents del PDECat.
 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el consell nacional del PDECat. Foto: PDECat


Per què és rellevant que Puigdemont faci crides a la unitat interna? Des que va arribar al càrrec, tots els dirigents del PDECat es van adonar que era "molt diferent" al seu predecessor, Artur Mas. L'aposta pel referèndum -és a dir, un canvi sobtat en el full de ruta amb el qual Junts pel Sí es va presentar a les eleccions - va sorprendre bona part dels quadres del partit, i no van faltar les veus crítiques. Mas, per exemple, va expressar dubtes en un primer moment, tot i que després l'anomenada "vella guàrdia" s'ha anat convencent de la idoneïtat d'aquesta via. Fins al punt, per exemple, que Francesc Homs -inhabilitat pel 9-N- apostava fa poc per celebrar la votació abans de l'estiu. La crítica més estesa dins la cúpula del partit és que Puigdemont "va a la seva" o bé "a tota marxa", segons quin sigui l'interlocutor consultat.

"Del que no hi ha dubte és que el president convocarà el referèndum i que farà tot el possible per posar les urnes i aplicar el resultat", mantenen a Palau. "Si va a la seva pot ser per tres qüestions: perquè no es torna a presentar, pel seu llegat polític o pel seu caràcter", diagnostiquen des de l'entorn de la direcció executiva encapçalada per Marta Pascal i David Bonvehí. Alts dirigents parlamentaris del PDECat, malgrat això, insisteixen que no hi ha "fissures" dins del partit i, quan es qüestiona el "compromís" de la formació amb el full de ruta, insisteixen en què són els únics que han rebut inhabilitacions per haver posat les urnes en la jornada de participació del 9-N.

Independència "amb les coses ben fetes"

Al llarg de les últimes setmanes, el PDECat ha intensificat el discurs propi sobre el procés. Té dues grans directrius: que en cap moment s'ha d'abandonar la via pactada i que les coses "s'han de fer bé" i de manera "responsable", protegint sempre els treballadors públics. "Pascal li ha comprat part del discurs a Santi Vila", ironitza un alt dirigent governamental, en relació a la moderació que sempre se li atribueix al conseller de Cultura, a qui se situa com a aspirant a ser candidat a la Generalitat. No és cap secret que a l'antiga CDC no li fa cap gràcia anar de bracet amb la CUP ni tampoc que hi ha votacions al Parlament que els han incomodat. En la recta final de la legislatura, la formació que presideix Mas té intenció de desmarcar-se dels socis republicans en aquelles qüestions parlamentàries que no tingin a veure amb el procés sobiranista.

Aquesta estratègia desembocarà en una conferència ideològica que se celebrarà el 13 de maig i que marcarà les línies mestres del futur programa electoral. El cicle de conferències StartCat ha deixat clares les prioritats: model de cooperació públic-privat, defensa de l'escola concertada, creació d'un exèrcit català en cas d'independència, ingrés a la OTAN i un sistema "circular" en quant a economia. L'encarregada de la conferència és Elsa Artadi, una de les dirigents que va haver d'abandonar la direcció per les incompatibilitats. Montserrat Candini, que també estava afectada per la limitació estatutària, està al capdavant de la campanya pel sí al referèndum. La setmana que ve, segons fonts del partit, aquesta campanya "s'accelerarà".
 

Reunió del comitè nacional del PDECat del dilluns 6 de març del 2017. Foto: PDECat


El 29 d'abril, de fet, hi haurà una reunió de tots els quadres de la formació -centenars de persones, segons la direcció- per encarregar-los tasques relacionades amb poder guanyar el referèndum. Aquest procés cap a la votació es mescla amb la consolidació territorial del partit, una tasca de la qual se n'ha encarregat Bonvehí. La formació compta ja amb 13.000 militants, tot i que un terç dels afiliats a CDC no han fet el pas a les noves sigles. El PDECat ja compta amb 400 agrupacions locals, un número superior de les que tenia Convergència. Segons l'entorn de la direcció, Pascal i el coordinador organitzatiu "cada vegada tenen més suport intern".

Un veterà dirigent nacionalista resumia així el procés que estan vivint: "Puigdemont està complint el seu acord amb Mas de culminar el procés i està centrat en el referèndum. Pascal i Bonvehí intenten reflotar el partit, i l'expresident s'està fent a la idea que no tornarà a ser candidat en l'actual context". La coordinadora general ha aprofitat una entrevista aquest matí a Ràdio 4 per demanar als partits que no converteixin la recta final del procés en una "olla de grills". Bona part d'aquest desig té a veure amb mantenir el PDECat unit per afrontar la recta final del procés, que comptarà amb una bona dosi d'embats per part de l'Estat i negociacions multilaterals a Palau.