12 d'abril: crònica d'una desconfiança

El PDECat i ERC lluiten per aconseguir que les coses es facin a la seva manera (i d'acord amb les seves fortaleses i febleses) i afermar el seu relat. Avui també són protagonistes el Barça, Carles Capdevila, l'hotel Regina, les municipals de 1931 i Montserrat Caballé

12 d'abril del 2017
Actualitzat a les 7:29h

Què està passant al procés? Els periodistes, que com sabeu no podem posar un micròfon a cada reunió ni punxar els telèfons, hem de parlar aquests dies amb totes les parts implicades, deixar de banda les filtracions interessades (que són moltes) i intentar aclarir als lectors què és el que realment passa i quins interessos té cadascú agradi o no llegir-ho.

ERC i el PDECat transiten un terreny desconegut, hi ha nervis i desconfiança i també una batalla pel relat sobre qui fa i qui no els deures amb el referèndum de setembre. De moment, Puigdemont i Junqueras busquen fórmules per poder fer les coses (ara els preparatius) plegats i esvair dubtes mentre sectors de la societat civil pensen que potser caldria un acte de força per afermar la unitat del govern i els partits en un moment clau. No us perdeu aquesta crònica d'Oriol March i Roger Tugas després d'aixecar desenes de vegades el telèfon per situar-vos.

Entre el segon miracle i la resignació. El Barça va fer ahir un partit nefast a Torí en el partit d'anada dels quarts de final de la Champions League contra la Juventus. Tornarem a sentir a parlar de la remuntada (l'eco del partit contra el PSG encara se sent) però l'equip ja s'ha consagrat a la irregularitat i els miracles costen de repetir. "La resignació és l'excusa perfecta per no treballar", diu el vital periodista Carles Capdevila a l'entrevista, interessant, que li fa Esteve Plantada. Millor si no es resignen.


Vist i llegit

El dia de Sant Jordi, 23 d'abril, se celebra la primera volta de les eleccions presidencials franceses. L'ultra Le Pen i el centrista Macron lluiten pel primer lloc i aspiren al segon l'esquerrà Melenchon i el dretà Fillon. França és, amb Alemanya, la gran potència europea però cada cop l'euroescepticisme fa més forat. Ho explicava en un article al digital Ctxt.es el periodista Enric Bonet. Una dada: només el 38% dels francesos confia en les institucions comunitàries.  


 El passadís

Com dèiem el 23 d'abril hi ha eleccions a França però a casa nostra sobre tot és Sant Jordi. La diada de la rosa i el llibre té els seus rituals. I un d'ells és el tradicional esmorzar dels escriptors a l'hotel Regina de Barcelona que feia 27 anys que se celebrava organitzat pel mateix establiment a primera hora del matí. S'hi reunien escriptors novells i veterans i era habitual trobar-hi els mediàtics. En els darrers anys s'havia desbordat i l'establiment hoteler ha dit que prou.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1931 se celebraven a tota Espanya eleccions municipals. Les forces republicanes es van imposar, especialment a les ciutats, i dos dies després es va proclamar la Segona República i el rei Alfons XIII va marxar del país obrint un temps convuls però també de grans avenços. A Catalunya les eleccions les va guanyar amb molta claredat ERC, que havia estat fundada un mes abans a partir de la confluència de formacions d'esquerres i nacionalistes. A Barcelona, el partit de Francesc Macià va obtenir 25 dels 50 regidors. Els altres se'ls van repartir la Lliga Regionalista, el Partit Republicà Radical i un independent. Jaume Aiguader va ser nomenat alcalde. Lluís Companys, primer, i Macià, després, van proclamar la República el dia 14. Aquí podeu sentir Macià.


 L'aniversari

Un 12 d'abril de l'any 1938 va nàixer a Barcelona la soprano Montserrat Caballé. És coneguda per les seves interpretacions de grans òperes de Bellini, Rosetti o Donizetti. Durant molts anys es va afirmar que havia nascut l'any 1933 perquè es va sumar cinc anys per poder entrar al conservatori del Liceu, on es va començar a formar. Els darrers anys Caballé, que té la seva residència fiscal a Andorra, ha tingut problemes amb la hisenda espanyola. Una de les seves actuacions més populars va ser l'estrena de la cançó Barcelona, escrita pels Jocs del 92 i que va interpretar amb Freddie Mercury.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi