Raimon, Emma Vilarasau i Albert Serra, Premis Nacionals de Cultura 2017

Joan Francesc Mira, Josep Cots, Hèctor Parra, Carles Santamaria, Maria Espeus, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya i la Fundació Apel·les Fenosa, també guardonats | Vilarasau agraeix el llegat de "tota una generació d'actrius que em van precedir i van resistir", especialment Anna Lizaran, "a qui trobo molt a faltar"

Foto de família amb els guardonats als Premis Nacionals de Cultura 2017
Foto de família amb els guardonats als Premis Nacionals de Cultura 2017 | CoNCA
05 d'abril del 2017
Actualitzat el 06 d'abril a les 7:08h
Els Premis Nacionals de Cultura 2017 que atorga el Consell Nacional de Cultura i de les Arts ja tenen guardonats. Són el reconeixement més prestigiós de la cultura catalana i els guardonats comparteixen el denominador comú de ser personalitats de pes i rellevància en l'àmbit de la cultura, demostrant que Catalunya és un país d'ampli capital creatiu, tal i com han subratllat els responsables del CoNCA.

"La cultura no és un luxe. Tots som una construcció cultural, i prescindir-ne, obviar-ho o parlar-ne de forma superficial és un acte suïcida. És renunciar a ser". Així ho afirma Carles Duarte, president del CoNCA, amb posat seriós i deixant constància de la càrrega i de les intencions que tenen aquestes paraules, dites com a colofó dels parlaments que han fet cadascun dels premiats de l'edició 2017 dels premis més preuats de la cultura del país.

Deu premiats d'ampli prestigi i rellevància

Els deu premiats demostren trajectòries d'excel·lència, bona part d'ells també amb una gran projecció internacional, com ara les del cantautor Raimon, el director de cinema Albert Serra, l'actriu Emma Vilarasau, l'editor d'Edicions de 1984 Josep Cots, la fotògrafa d’origen suec instal·lada a Barcelona Maria Espeus, la Fundació Apel·les Fenosa, l'escriptor Joan Francesc Mira, el compositor Hèctor Parra, el director de FICOMIC Carles Santamaria, aixó com el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya.

Emma Vilarasau, al seu torn, també ha volgut agrair el llegat de "tota una generació d'actrius que em van precedir i van resistir. Són moltes, però vull anomenar especialment l'Anna Lizaran, a quin trobo molt a faltar". Albert Serra ha incidit en la voluntat de transcendir, de buscar l'excel·lència per damunt de la recerca d'un mercat més fàcil. "El meu criteri sempre ha estat artístic", ha reblat, sense fer "cap tipus de concessió".

Raimon ha explicat el viatge que va fer per endinsar-se en la cultura: "Al vent va ser una manera d'eixir de l'adolescència i d'entrar a la joventut". El cantautor valencià ha volgut reconèixer la importància i mestratge de Joan Fuster, "providencial per tots nosaltres", com bé ha reafirmat Joan Francesc Mira, encarregat de cloure l'acte.

El guardons, que s'entregaran el proper 14 de juny a Rubí, reconeixen figures i entitats que han contribuït i contribueixen a donar més rellevància a la cultura catalana, ja sigui per la labor intel·lectual, artística o d’identitat compartida que desenvolupen.
 

Raimon és un dels guardonats pel CONCA. Foto: Cedida