La paràlisi de les obres de la Sagrera s'allargarà un mínim d'un any més

Adif confia reprendre a principis del 2018 els treballs de l'estació, ara aturats per presumpte frau | L'administrador ferroviari no descarta haver d'anul·lar els contractes i tornar-los a licitar

Redacció
05 d'abril del 2017
Actualitzat a la 13:36h

El nus ferroviari de la Sagrera Foto: Adrià Costa


La paràlisi de la construcció de l'estació de la Sagrera s'allargarà un mínim d'un any més. Les obres no es podran reprendre fins a principis del 2018, segons ha publicat aquest dimecres La Vanguardia i han confirmat a l'ACN fonts d'Adif. El projecte està sota investigació per presumpta corrupció: l'últim capítol ha estat un informe del Tribunal de Comptes que ha elevat a 133,8 milions d'euros el frau a les obres de l'AVE a la Sagrera.

L'administrador ferroviari està pendent dels informes tècnics que hauran de verificar les obres que realment s'han executat, una investigació que acabarà al mes d'agost. Un cop acabats aquests peritatges i presentats al jutjat, caldrà fer diversos procediments administratius abans de poder tornar a començar l'obra, de manera que la burocràcia endarreriria l'inici d'obres fins a l'any vinent

Quan es conegui l'estat de les obres, l'administrador ferroviari decidirà si encarrega la continuació dels treballs a les mateixes empreses adjudicatàries o si anul·la el contracte i torna a licitar les polèmiques obres.

Un balanç oficial d'Adif admet que el grau d'execució del contracte per a l'estructura de l'estació de l'AVE, pressupostada en 380 milions d'euros, és només del 21%. El contracte dels accessos viaris i ferroviaris, de 231 milions, està executat en un 40%.

Totes dues obres es van adjudicar a sengles Unions Temporals d'Empreses (UTEs) formades per diverses constructores: l'encarregada de fer l'estructura la formen Dragados, Acciona, Comsa i Acsa i la dels accessos, Rubau, Copisa, FCC i Ferrovial Agroman.

Adif va portar el cas a la Fiscalia el novembre del 2014 i va aturar els treballs, després que una auditoria interna detectés pagaments a constructores per obres que no s'havien realitzat. Com recorden fonts de l'administrador ferroviari, el contracte de l'estructura de l'estació es va suspendre l'agost del 2015 i el dels accessos, l'octubre del mateix any.

Reunió de Colau amb Foment

Aquest dijous, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, té previst reunir-se amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i en la trobada s'abordarà aquesta qüestió. En l'anunci de fa uns dies d'inversions en Rodalies i el corredor mediterrani, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no va ni citar la Sagrera.
Arxivat a