Iceta i l'aroma evaporada de Granada

Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba presenten el llibre sobre la tercera via del primer secretari del PSC

Pere Navarro, Miquel Iceta i Pérez Rubalcaba aquesta tarda.
Pere Navarro, Miquel Iceta i Pérez Rubalcaba aquesta tarda. | ACN
04 d'abril del 2017
Actualitzat a les 22:23h
Miquel Iceta ha presentat avui el seu llibre "La tercera vía. Puentes para el acuerdo" (Catarata), acompanyat de dos exlíders del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i del PSC, Pere Navarro. Tots dos dirigien els seus partits quan els dirigents territorials del PSOE van aprovar la declaració de Granada del juliol del 2013, que proposava una reforma constitucional a Espanya. La taula, per tant, ha reunit els tres actors principals d'aquella declaració, els dos que la van negociar i un tercer, Miquel Iceta, que consensuava els textos quan Navarro i Pérez Rubalcaba no es posaven d'acord. El llibre apareix en castellà perquè Iceta vol que sigui llegit sobretot a Espanya.

Les aromes de Granada eren presents en l'acte de presentació, que ha coincidit en el temps amb la que feia a Madrid un altre exponent de la tercera via, Josep Antoni Duran i Lleida, presentant Un pa com unes hòsties. Amb Iceta hi havia avui Ramon Espadaler, l'expresident del Cercle d'Economia Antón Costas, Mario Romeo, president de l'associació Tercera Via, Carlos Carrizosa, de Ciutadans, i algunes figures del PSC de sempre com l'incombustible Josep Maria Sala, i Lluís Reverter. Hi havia alguns dels assistents a la presentació del llibre de Duran de fa uns dies, però amb Iceta hi havia menys patricis.  

Rubert de Ventós prefereix Homs

En l'inici de l'acte, ha passat davant de la llibreria Alibri el filòsof Xavier Rubert de Ventós, durant molts anys vinculat al PSC, pel qual va ser eurodiputat. Però Rubert de Ventós ha passat de llarg. "Vaig a l'acte de l'Homs", ha dit, que es feia a prop, al Col·legi de Periodistes. Ja fa anys que el filòsof s'ha desvinculat del seu antic partit i ha abraçat la causa del sobiranisme.

"El temps dels pressupostos ja ha passat"

Alfredo Pérez Rubalcaba conserva l'habilitat dialèctica de sempre i ha fet una defensa encesa de la tercera via, l'única possible, segons ell, "perquè els pobles no se suïciden", ha dit -"a no ser que siguin britànics", ha fet la broma-, i ha assegurat que hi ha majories a Espanya i a Catalunya per donar suport a un projecte per seguir junts fent canvis. "Però aquestes majories s'han de liderar", ha afirmat l'exsecretari general socialista. Rubalcaba ha assegurat que "el temps del dret administratiu i dels pressupostos ja ha passat" i que l'Estat ha de fer una proposta política a Catalunya.

La recuperació d'Anselmo Carretero

L'acte ha permès també tornar a veure Pere Navarro en primer pla. L'anterior primer secretari del PSC ha lloat Iceta i ha esmentat Anselmo Carretero, citat en el llibre, pel seu concepte de nació de nacions, que va fer fortuna en algun moment. En els moments en què el PSOE vol lluir més federalisme, Carretero -que va ser militant del PSOE- reapareix. Així va ser en els primers anys del govern de Rodríguez Zapatero i la seva "Espanya plural". Després, quan el PSOE recupera la fesomia jacobina, torna a l'ostracisme.

Soraya a Iceta: "Què podem oferir?"

En la seva intervenció, Iceta ha explicat un moment d'una conversa amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en l'inici de l'anmenada operació diàleg. Soraya va preguntar a Iceta: "Què podem oferir?" El primer secretari va dir que "amb el corredor mediterrani no n'hi haurà prou, encara que els hi portéssiu a casa com si fos un tren elèctric".  

El retorn

La Declaració de Granada va ser aprovada el 6 de juliol del 2013 pel consell territorial socialista, format pels líders del PSOE de totes les federacions. En el seu moment, va ser presentat per la direcció dels socialistes catalans com un gran èxit. Però una setmana després, des del PSOE ja s'establien línies vermelles per impedir que el PSC tingués algun tipus de veu pròpia al Congrés. Els socialistes catalans no van renunciar al dret a decidir, però el PSOE es va negar a incloure'l en la declaració, que feia una defensa solemne de l'Estat de les autonomies. Avui, entorn del llibre d'Iceta, semblava que qualsevol temps passat fou millor.
 

Navarro, Iceta i Rubalcaba en la presentació del llibre. Foto: Europa Press