La Fundació puntCat escull Manel Sanromà com a nou president

La renúncia de l'anterior president, del vicepresident i la destitució del director havia provocat una crisi interna en la institució que controla els dominis catalans

04 d'abril del 2017
Actualitzat el 05 d'abril a les 10:28h

Imatge de la pàgina web de la Fundació puntCat. Foto: Eva Domínguez


Després de dies d'especulacions sobre qui seria el nou president de la Fundació puntCat, aquesta tarda de dimarts s'ha reunit el Patronat per designar, per consens, Manel Sanromà pel càrrec. Sanromà ha estat lligat des dels inicis a la institució, va ser el president de l'Associació.cat el 2001 i un dels principals promotors del domini .cat a mitjans dels anys 90, quan tot just començava la Internet catalana.

"Hi havia un candidat únic, Joan Abellà, que anunciava cert continuisme i que era la persona designada per l'anterior president, Ricard Huguet. En veure que més de la meitat dels onze patrons no estaven d'acord, m'he presentat i he sortit escollit", ha explicat Manel Sanromà a NacióDigital

Sanromà era una de les veus més crítiques del Patronat i la setmana passada argumentava a aquest mitjà que "no s'havia lligat el domini .cat amb el procés català". Segons ha comentat avui, les primeres accions que posarà en marxa seran obrir un procés de selecció professional per escollir nou director, "i demanar audiència al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per posar la Fundació al servei del país en aquest moment tan important. Esperem gestionar, ben aviat, el nou domini de Catalunya, el .ct". 
 
"Demanaré audiència al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per posar la Fundació puntCat al servei del país
El nou vicepresident serà Salvador Alegret, en representació de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC); el vicepresident segon i secretari, Joan Abellà, de la Federació Llull; i el tresorer, Carles Salvadó, del capítol català de la ISOC. Saül Gordillo, finalment no serà secretari de la puntCat. 

Amb aquesta elecció de la cúpula directiva, Sanromà i Alegret -tots dos presidents en èpoques anteriors- tornen a agafar les regnes de la Fundació "per continuar la bona tasca tècnica i econòmica que s'havia fet en el mandat anterior i potenciar la tasca fundacional, social i de país". 

La Fundació punt.Cat va començar les seves activitats l'any 2006 amb l'objectiu d'impulsar la identitat catalana a Internet i normalitzar l'ús de les TIC, a partir d’activitats i promocions culturals. Actualment, gestiona més de 110.000 dominis .cat, segons el registre de l’ICANN, i 8.600 pel domini .barcelona. El 2016 va tancar amb ingressos d'un milió i mig d'euros, procedents de la venda i la renovació de dominis.

Crítiques des del patronat

En els darrers mesos, la Fundació puntCat havia passat moments tibants i l'elecció del nou president ha estat convulsa, segons han reconegut fonts del Patronat.

L'expresident, Ricard Huguet, en representació de FemCat, va ser criticat per membres del Patronat per considerar que "durant la seva gestió la Fundació havia desaparegut del mapa i tenia poca presència social". També l'acusaven de falta de transparència en les decisions i argumentaven que la institució no havia tingut, fins ara, cap paper protagonista en el procés sobiranista.  

El patronat de la Fundació puntCat està format en aquests moments per les entitats FemCat, Federació Llull, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, UOC, Institut d'Estudis Catalans, FCBarcelona, Cambra de Comerç, Capítol Català de la Internet Society, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, Fundació Cercle Tecnològic i Manel Sanromà, a títol individual.
 

Imatge de la pàgina web de la Fundació puntCat Foto: Eva Domínguez