El Pacte pel Referèndum situarà un miler de punts de recollida de signatures per Sant Jordi

Tal com va avançar NacióDigital, l'organisme vol convertir la jornada en un clam per la consulta vinculant | El Pacte participarà en un acte a Euskadi organitzat per la plataforma a favor del dret a decidir dels bascos | A mitjans de maig hi haurà un acte pel referèndum i a finals del mateix mes es farà balanç de la feina feta

Reunió del Pacte Nacional pel Referèndum
Reunió del Pacte Nacional pel Referèndum | ND
30 de març del 2017
Actualitzat el 31 de març a la 13:32h
Clam per Sant Jordi. Aquest és l'objectiu que es planteja el Pacte Nacional pel referèndum de cara a una data tan assenyalada com aquesta. L'organisme s'ha reunit aquest dijous al centre cívic de la Barceloneta per consensuar l'estratègia a seguir en les properes setmanes i una de les accions que s'ha acordat, tal com va avançar NacióDigital, és la de situar fins a mil punts de recollida de signatures. Segons ha explicat el coordinador del Pacte, Joan Ignasi Elena, hi haurà dos mil voluntaris que recorreran les Rambles per sumar suports, a banda.

El dia fort de la recollida de signatures serà el de Sant Jordi, però la setmana prèvia i fins l'1 de maig s'intensificarà l'activitat. "Volem convertir aquests dies en jornades de reivindicació de la democràcia i del vot", ha apuntat Elena en declaracions als mitjans quan la reunió encara estava ne marxa. Les entitats han demanat al Pacte que també surti al carrer l'1 de maig, dia del treballador, per dotar de contingut social la consulta. "La transversalitat és immensa", ha destacat el coordinador de l'organisme.

La cita dels integrants del pacte a la Barceloneta també ha servit per calendaritzar els actes que es faran al llarg de la primavera, un dels quals se celebrarà a Euskadi en el marc d'una iniciativa impulsada per la plataforma pel dret a decidir basc. Una possibilitat, per cert, que ja va ser avançada per NacióDigital fa unes setmanes. No hi haurà, això sí, cap gran acte per Sant Jordi, sinó que la iniciativa principal serà, precisament, la recollida de signatures. Les accions a Catalunya, l'Estat i Europa s'estan calendaritzant i es faran públiques les properes setmanes.

La idea, segons Elena, és fer un acte de mitjà format de caire més polític a mitjans de maig, i que n'hi hagi algun a finals del mateix mes per passar balanç de la feina feta fins aquell moment. Hi ha "dues o tres conferències" en punts de l'Estat que ja estan agendades, però Elena no les ha concretat. 

"El referèndum no és il·legal"

La reunió ha arrencat amb un discurs de Joan Ignasi Elena, que ha considerat que el Pacte ha de ser un "instrument dels ciutadans i del moviment associatiu". "El referèndum no és il·legal", ha destacat el cap de files de l'entitat, que ha insistit en la necessitat de reactivar els pactes locals a favor de la consulta vinculant. "Cal enriquir les activitats amb l'opinió de les entitats", ha remarcat Elena davant de de 55 entitats integrants del Pacte.

La cita d'aquest dijous no ha comptat amb la presència de partits polítics ni de representants institucionals. Hi havia Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), així com també representants d'Òmnium, com ara Jordi Bosch. Per part de l'Associació Catalana de Municipis hi ha assistit el seu secretari general, Marc Pifarré.

La trobada arriba el mateix dia que s'han fet públics els resultats del primer baròmetre del CEO d'aquest any, que ha mostrat que un 73% de catalans anirien a votar en un referèndum unilateral convocat per la Generalitat sense el permís de l'Estat. "El que expressa el CEO és brutal: tres de cada quatre catalans pensen que el conflicte polític s'ha de resoldre votant", ha destacat Elena, que ha demanat als partits contraris a la consulta que "reflexionin" sobre el suport intern que té la idea en les seves sigles.

El dirigent del Pacte no ha volgut entrar, un cop més, en la qüestió de la data i la pregunta del referèndum, i no s'ha posat cap data límit per seguir endavant amb la recollida de signatures. "No té per què tenir un final", ha destacat.
Arxivat a