Quaranta anys del congrés que va dibuixar l'horitzó de la cultura catalana

Un web, un documental i diverses activitats arreu del país recordaran l'històric Congrés de Cultura Catalana del 1977

Imatge de la cloenda del Congrés de Cultura Catalana del 1977, amb Josep Tarradellas
Imatge de la cloenda del Congrés de Cultura Catalana del 1977, amb Josep Tarradellas | Fund. Congrés de Cultura Catalana
30 de març del 2017
Actualitzat el 31 de març a les 8:44h
L'any 1977, la societat catalana bullia, àvida de canvis reals i d'un escenari on es fessin possibles els molts anhels estroncats durant l'ombra allargassada del franquisme. Més que una transició de la dictadura a una democràcia, calien canvis estructurals, moviments tectònics de soca-rel que fessin possible dibuixar un nou horitzó. Amb aquests objectius com a divisa, es va celebrar l'històric Congrés de Cultura Catalana, on hi van participar milers de persones i més cinc-centes entitats, amb més de 800 actes al llarg del país.

Aleshores, el protagonisme de l'acció política va venir, un cop més, de la societat civil, acostumada a empènyer per assolir fites. Feia dos anys que havia mort el dictador i era el moment de recuperar el país i la cultura. Quaranta anys després, la Fundació Congrés de Cultura Catalana presenta un programa commemoratiu que vol reivindicar aquell històric Congrés de Cultura Catalana, una iniciativa sorgida de la mobilització popular i nascuda amb l'objectiu de normalitzar l’ús del català i de defensar la cultura del país en el marc de tots els territoris de parla catalana.

Un web, un documental i un simposi acadèmic

En l'any del 40è aniversari, aquest dimecres la Fundació Congrés de Cultura Catalana ha presentat les propostes per celebrar l'efemèride. Un web, un documental, un simposi acadèmic i diverses activitats arreu del territori amb personalitats implicades en els actes del 1977. Entre les accions, està prevista l’estrena d’un "webdoc" en col·laboració amb el Memorial Democràtic i que permetrà la interacció de diferents elements multimèdia en una plataforma en línia. També s’estrenarà el documental Imaginar un país. El Congrés deCultura Catalana, creat a partir d’entrevistes a alguns dels participants més rellevants.

En aquest sentit, la pàgina web, ja activa, recull una quarantena d’entrevistes en format audiovisual a personalitats destacades que hi van tenir un paper actiu –entre d'altres, Eliseu Climent, Miquel Strubell, Muriel Casals, Magda Oranich, Joan Francesc Mira, Pere Portabella o Maria Antònia Oliver– i recull una gran quantitat de continguts vinculats a l’esdeveniment. L’acte de cloenda de l’aniversari se celebrarà el 27 de novembre, coincidint exactament amb els quaranta anys de l'acte celebrat al Congrés al Palau de Congressos de Montjuïc, presidit pel president Josep Tarradellas.
 
Imatge de l'acte sindical celebrat al Palau dels Esports en el marc del Congrés de Cultura Catalana del 1977 Foto: Fund. Congrés de Cultura Catalana
Arxivat a