El primer dia del Brexit: cinc moviments d'una llarga partida d'escacs

Angela Merkel assenyala les línies vermelles de les negociacions del Brexit a Theresa May | Comença una etapa que es caracteritzarà per les pressions, les amenaces i els gestos de força

Theresa May i Angela Merkel
Theresa May i Angela Merkel | Europa Press
29 de març del 2017
Actualitzat el 30 de març a les 18:11h
L'any 1973, un primer ministre britànic, Edward Heath, conservador, signava l'ingrés del Regne Unit a la Comunitat Econòmica Europea. Però aquest 2017 els conservadors com Heath estan en minoria a les Illes Britàniques. Una primera ministra també tory, Theresa May, va signar ahir la carta que ha estat lliurada al president del Consell Europeu, Donald Tusk ha estat una carta de comiat, de sis pàgines, que ja ha generat un seguit de moviments de peces en el que serà una gran partida d'escacs que no està clar que acabi en taules.

Amb la carta a la mà, Tusk, que ha dit que avui no és un dia d'alegria, ha de convocar els líders europeus a una cimera on s'ha de dissenyar el pla de negociació amb Londres. Serà el 29 d'abril. Però el dia d'avui ja ha donat senyals que els mesos que venen seran emocionants. Més enllà de les declaracions de bona voluntat, hi ha en joc la configuració d'una nova UE i l'estatus que vol preservar el Regne Unit. El primer dia del Brexit ja ha donat per molt.   

1. May a la UE: buscant una "relació especial"

La carta de Theresa May a Brussel·les -sis fulls concisos- mostra la voluntat de Londres de sortir vencedora del pols que ara s'inicia. La líder britànica apunta a una "relació especial" amb la Unió. El Regne Unit vol garantir-se un estatus beneficiós amb els seus fins ara 27 socis. Es tracta de jugar a guanyar, i per això, res millor que negociar alhora la sortida i la "relació especial".

2. Merkel a May: primer aclarir la sortida

La cancellera alemanya, Angela Merke, ha reaccionat de seguida. Avui mateix, ha assenyalat la línia vermella a May. Per evitar confusions. Primer cal que s'acordin els termes de la separació i quan el Brexit estigui culminat, es parlarà de com seran les relacions futures entre l'illa i la UE. Alhora, Merkel ha esmentat un dels problemes en joc: cal assegurar que els drets dels ciutadans comunitaris a Gran Bretanya no en surtin perjudicats.

3. Londres ensenya les dents amb la seguretat

Els britànics aposten fort. Avui mateix, la ministra de l'Interior, Amber Rudd, ha insinuat que el Regne Unit podria abandonar l'Europol, l'oficina policial europea. A més, podria endur-se informació sobre seguretat. L'Europol ha tingut un paper important en l'intercanvi d'informació en la lluita antiterrorista. Les declaracions de Rudd deixen entreveure un xantatge segons com vagin les negociacions i volen generar nerviosisme entorn un tema sensible. Qui és Amber Rudd? Va substiuir May a Interior i va generar polèmica fa mesos quan va dir en el congrés dels conservadors que s'exigiria a les empreses britàniques que declaressin quants estrangers hi treballaven. Les protestes van fer recular May.  

4. Amb la mirada posada en les eleccions

Avui, May ha anat al Parlament a declarar l'inici del Brexit de manera pomposa. Res del que passa es pot desvincular tampoc de la política interna de cada país. May, que és una líder no elegida sinó que va succeir un dimitit Davis Cameron, necessita consolidar-se i s'ha presentat com la defensora dels drets dels britànics. L'oposició l'ha escridassat. Però el líder laborista, Jeremy Corbyn, poc entusiasta de la UE, té problemes per encarnar una alternativa que entronqui amb l'opinió euròfila. Avui ha advertit contar el risc que Gran Bretanya esdevingui un paradís fiscal.

Per la seva part, res del que faci Merkel estarà del tot deslligat de la campanya electoral alemanya, on li ha sortit un competidor europeista en la persona de Martin Schulz. Merkel no vol deixar espai al rival socialdemòcrata i vol encarnar alhora la UE i la duresa amb els britànics, que sempre té ressò a Alemanya.      

5. El Parlament Europeu vol ser un actor

Aquest cop, l'etern bandejat de Brussel·les, el Parlament Europeu, vol ser protagonista i intervindrà en el procés engegat. L'exprimer ministre belga Guy Verhofstadt presideix una comissió de la cambra que seguirà les negociacions. El Parlament haurà d'aprovar les condicions del Brexit. El president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, ha dit avui que "si no hi ha entesa, serà catastròfic... sobretot pel Regne Unit".
Arxivat a