Òmnium crea un premi per reconèixer la millor novel·la catalana de l'any

El nou Premi Òmnium té una dotació de 20.000 euros pel guanyador i 5.000 per l'editorial | Jordi Cuixart afirma que "seguim convençuts que la llengua i la literatura catalana són l'element que cohesiona els Països Catalans"

Jordi Cuixart i Jordi Lon, en la roda de premsa del nou Premi Òmnium
Jordi Cuixart i Jordi Lon, en la roda de premsa del nou Premi Òmnium | Òmnium
29 de març del 2017
Actualitzat a les 14:37h
"Aquest premi neix de la necessitat imperiosa de fer que augmenti el prestigi que ja té de per si la literatura catalana", afirma Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, just a l'inici de la presentació del nou premi que l'entitat impulsa. "Volem que augmenti, sobretot, per la via de fer créixer el número de lectors", afegeix. "No anem en contra de cap autor mediàtic, però ens sembla que el Joanot Martorell o el Víctor Català del segle XXI han de formar part del cànon que us proposem amb el premi", rebla.

Amb aquesta ambició a llarg termini i amb una perspectiva ampla neix el Premi Òmnium, un guardó que reconeixerà cada any la millor novel·la publicada originalment en llengua catalana. D'aquesta manera, l'entitat vol prestigiar la literatura catalana "a dins i fora del propi àmbit cultural i alhora crear un catàleg de les millors novel·les de cada any i fomentar-ne les traduccions". El premi passa a ser el més ben dotat a obra ja publicada, amb 20.000 euros per al guardonat, i 5.000 euros que aniran cap a l'editorial per fer promoció de la novel·la.

El procés de selecció d'obres passa per diferents estadis. El primer, amb un comitè especialitzat que farà una primera tria d'entre les novel·les publicades. Aquest comitè serà format per Bernat Puigtobella, escriptor i editor de Núvol, Olga Perelló i Mireia Federico, fundadores de la llibreria La impossible, i Carme Fenoll, cap de servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Tot seguit, l'elecció final anirà a càrrec del jurat, format per cinc persones de reconegut prestigi en l'àmbit acadèmic o cultural. Durant la Nit de Santa Llúcia s'anunciaran els tres finalistes i l'obra guanyadora es farà pública durant el febrer.

Un premi nascut "per sumar"

"Volem enriquir i sumar", puntualitza Cuixart, en referència a l'ampli ventall de premis a la crítica que hi ha al país. "Crèiem que hi havia un buit pel que fa a guardons d'obra crítica. I ens semblava que una entitat com Òmnium havia de tirar endavant un premi d'aquestes característiques". En aquest sentit, Cuixart ha explicat que no s'ha buscar "cap doble intenció amb els altres premis existents o amb el mateix Premi Sant Jordi, del qual en formem part i al qual sempre serem lleial", ha reblat.

El president també ha afegit que "seguim preocupats per la situació del català a nivell lector". Malgrat que les xifres diuen que el 92% de les persones que viuen a Catalunya entenen el català, el llibre en català és vora el 30% de la quota de mercat. "Això és una anomalia que cal revertir entre tots". "Seguim convençuts que la llengua i la literatura catalana són l'element que cohesiona els Països Catalans".