La direcció de Podem es torna a despenjar del nou partit dels «comuns»

El líder de Podem torna a fer un pols a la confluència mentre els crítics del seu partit avisen que seguiran endavant amb Domènech | La resta de partits ignoren l'ultimàtum del líder de Podem i asseguren que seguiran impulsant l'acord segellat

29 de març del 2017
Actualitzat a les 19:26h

Albano Dante Fachin, al Parlament. Foto: Adrià Costa


Just una setmana després de signar l'acord per formar part del nou partit dels "comuns" i de presentar una llista per optar a la direcció, el líder de Podem, Albano Dante Fachin, torna a plantar un nou pols. "Malgrat tots els nostres esforços, les condicions perquè participem a l'assemblea del 8 d'abril no es donen", ha anunciat a través dels comptes oficials del partit a l'espera de donar més detalls.
 

Aquest dimarts, Fachin va fixar un nou ultimàtum a Barcelona en Comú, ICV i EUiA per signar un nou pacte perquè, segons ell, no es donen les condicions democràtiques per participar en la nova formació i s'estan "canviant les regles del joc". De nou, torna a posar sobre la taula que no està d'acord amb la gestió del cens de votants i el procés de validació dels DNI per poder participar en la tria de la direcció, el nom del partit i l'ideari. Fachin obre aquesta nova batalla interna un dia després que, per sorpresa seva, els crítics del seu partit encapçalats per Jéssica Albiach hagin presentat una llista alternativa per complementar la de Xavier Domènech. De fet, els crítics ja han deixat clar que, malgrat Fachin es torni a despenjar del partit dels "comuns", ells seguiran endavant amb el procés.
 

"Teniu fins les 21.30 per venir a signar. Espavileu. Estem a la seu esperant. Moveu-vos", diu un dels missatges que va enviar Fachin als actors de la confluència, segons han explicat diversos dels receptors del missatge a NacióDigital. Què volia Fachin que signessin? Un document que va enviar ell mateix en el qual fixava noves condicions pel que fa al cens -volen que el controli Podem- i que es canviï el sistema perquè els votants no s'hagin d'identificar amb DNI de forma presencial o telemàtica. La situació és paradoxal tenint en compte que ell mateix va firmar l'acord amb aquestes condicions -després d'una intensa negociació de Domènech en la qual també va intervenir Pablo Iglesias- i que justament perquè les acceptava va presentar una llista encapçalada per la diputada Marta Sibina.

"Només tenim una explicació: ha vist que els crítics es presenten i que potser no podrà aconseguir els llocs que volia a la direcció", asseguren fonts dels actors implicats en la confluència. Amb tot, cap d'ells ha fet cas de l'ultimàtum ni s'ha presentat a la seu de Podem a signar res. "Seguirem amb l'acord segellat", asseguren. Fachin, però, ha insistit i fins i tot ha publicat un missatge a Twitter adreçat a Barcelona en Comú, ICV i EUiA.
 Fonts de Podem expliquen que a Fachin no ha encaixat bé la presentació de la llista dels crítics. De fet, des dels canals oficials de Podem només s'ha fet difusió de la candidatura encapçalada per Sibina. Després de veure que ningú es presentava a la seu, Fachin ha enviat missatges als quadres territorials del partit amb les anotacions a la pissarra de la seu de Podem en les quals s'especifica que "s'estan produint canvis unilaterals" en les regles de votació, que en el nou partit dels comuns es vulnera "el principi de neutralitat" o que la nova formació "no garanteix principis polítics i ètics".
 

Fotografia de la pissarra de la seu de Podem