«La família reial té comptes en paradisos fiscals?» i sis preguntes més vetades sobre el rei

La mesa del Congrés evita que un diputat d'IU pregunti sobre els comptes de la casa reial o de si creu que la monarquia és compatible amb el principi d'igualtat | La cambra baixa tampoc deixa que Rufián qüestioni si Madrid té algun pla per protegir-se de la bandera espanyola de la plaça de Colón, en cas que caigui

Felip VI, al Congrés dels Diputats, el dia de la seva proclamació.
Felip VI, al Congrés dels Diputats, el dia de la seva proclamació. | Europa Press
28 de març del 2017
Actualitzat el 29 de març a les 15:15h
L'opacitat segueix regnant en la casa reial. La Mesa del Congrés ha estat implacable i ha tornat a vetar preguntes relatives a la monarquia, tant en relació als seus drets com a les seves finances, formulades el 15 de març pel diputat d'IU -integrat a Units Podem- Miguel Ángel Bustamante. De les vuit que va registrar, només una ha passat el filtre de l'òrgan de control, segons detalla el Butlletí del Congrés d'aquest dimarts, que també apunta que una qüestió plantejada pel diputat d'ERC Gabriel Rufián relativa a la immensa bandera espanyola hissada a la plaça de Colón de Madrid tampoc no ha estat acceptada.

Pel que fa a les preguntes sobre la monarquia, la cambra baixa només ha acceptat la que demana si el govern espanyola s'ha plantejat la possibilitat de convocar un referèndum per votar entre monarquia o república. En canvi, pel que fa a les altres, "no procedeix" la seva "admissió a tràmit" per suposar consultes en ocasions d'índole estríctament jurídica" i en tots els casos per tractar-se de qüestions que afecten els articles de la Constitució referits a la inviolabilitat del rei i la seva manca de responsabilitat i per la llibertat amb què pot gestionar els recursos que rep dels pressupostos de l'Estat. Així, la Mesa considera que aquestes preguntes podrien equivaldre a un "control indirecte sobre tercera no sotmesos" al control parlamentari, en relació a la família reial.

Amb aquests arguments, l'executiu central s'estalvia haver d'opinar sobre qüestions com si creu que la monarquia és compatible amb el principi d'igualtat dels ciutadans davant la llei, el motiu pel qual es manté la prioritat de l'home per davant de la dona en la successió, si impulsarà alguna mesura per incrementar la transparència en la Zarzuela -com que els seus membres hagin de presentar també declaració de béns i patrimoni-, si no troba una contradicció que el Tribunal de Comptes no auditi la família reial, si demanarà responsabilitats a Joan Carles I per ser titular d'un compte a Suïssa, si pot garantir que cap membre de la casa del rei té recursos en paradisos fiscals, o si creu justificat investigar el seu patrimoni. IU va fer públiques les preguntes -que ja no apareixen en el Butlletí del Congrés- en una piulada:
 
Segons Bustamante, aquestes preguntes es justifiquen, entre altres qüestions, per les informacions periodístiques que apunten que el pare de Joan Carles I va deixar una fortuna de 728 milions de pessetes als seus fills en comptes a Suïssa i que el ja exmonarca podria atresorar fins a 1.800 milions d'euros. Malgrat tot, aquest no és ni molt menys el primer cop que la Mesa del Congrés veta preguntes sobre el rei. A principis d'any, de fet, ja va evitar que el també diputat d'IU Ricardo Sixto preguntés en el ple si el govern espanyol tenia constància que el CNI comprava els silencis dels afers del rei amb Bárbara Rey amb fons reservats, una qüestió per la qual el diputat d'EUiA Joan Mena també va preguntar sense èxit per escrit. ERC també ha demanat que s'aclareixi la qüestió, a través d'una proposició no de llei i d'una petició a la comissió mixta Congrés-Senat per a la Relació amb el Tribunal de Comptes.

Una pregunta vetada sobre la bandera de la plaça de Colón

Sigui com sigui, els republicans també han sabut aquest dimarts que la Mesa del Congrés vetava una pregunta de qui va ser el seu cap de llista. En concret, Rufián va registrar una bateria de preguntes en relació al cost de manteniment de la bandera espanyola de la plaça Colón, de 294 metres quadrats i amb un màstil de 50 metres d'alçada, la qual es va hissar amb un acte solemne el 15 de març passat. De fet, recorda que el cost de canviar la bandera -a causa del vent, per exemple- és de 4.300 euros.

Així, la cambra baixa permet al diputat d'ERC preguntar pel cost de l'acte del 15 de març, d'on procedien els membres de les forces armades presents, quants autobusos i a qui es van llogar o quant va costar netejar i reparar la bandera. No li deixa, però, demanar si l'Ajuntament de Madrid disposa "d'un pla d'autoprotecció i/o emergències en cas que la bandera espanyola, fruit del vent, es despengés del màstil". La Mesa del Congrés, però, opina que aquesta qüestió no és competència del govern espanyol, motiu pel qual l'ha vetada.
Arxivat a