El Circ Cric celebra vint anys «desafiant el sentit comú» al Montseny

L'inici de gira de Sopa de Cabra, el Festival Internacional de Pallasses o el nou espectacle de Tortell Poltrona, entre els destacats del cicle que comença el 9 d'abril

El Circ Cric, de celebració: vint anys al Montseny
El Circ Cric, de celebració: vint anys al Montseny | Esteve Plantada
28 de març del 2017
Actualitzat el 29 de març a les 15:12h
"El circ fa un esforç per desafiar el sentit comú", diu Jaume Mateu, el popularíssim Tortell Poltrona, en la presentació de la programació de la vuitena edició del festival del Cric Cric. Enguany, el circ celebra vint anys al Montseny, "en plena sintonia amb la natura". I no li falta raó a l'hora de parlar de la manca de seny que caracteritza el seu món: acròbates a l'aire, tombarelles, triples salts mortals, la corda fluixa i la felicitat conformen el paisatge diari d'un esclat d'emocions que ens fan viatjar de la rialla a la sorpresa.

"Foix, Miró i Brossa reconeixien el cric com a cosa molt important", afegeix, mentre el reivindica com un gran popular que subverteix el seny per oferir-nos dosis extraordinàries de rauxa. Fil per randa, allò que és la meravella del Circ Cric: un torrent d'energia que s'encomana, personificat en Tortell Poltrona i que no s'entendria sense un escenari de privilegi com el Montseny. Potser per afinitat geogràfica i per la relació que tenien amb el desaparegut Santi Santamaria, que Poltrona ho defineix així: "som l'slow food aplicat a la cultura". Un circ lluny de la ciutat, que també viu fora de la normalitat del mercat i d'un entorn capitalista, amb un festival "que funciona i dóna vida al territori".

La sintonia amb l'entorn és una de les claus de la bona salut del circ i de la companyia, que porta vint anys al Parc Natural Montseny, a Sant Esteve de Palautordera, "un municipi que sempre ens ha donat suport, en la mesura de les seves possibilitats", fent de l'indret un paisatge ideal. "No hi ha cap altre circ com el nostre al sud d'Europa", explica Montserrat Trias, ànima de la programació. Els plats forts del certamen, que tindrà lloc del 9 d'abril al 8 de juliol, seran el nou muntatge del mateix Poltrona, Garranyics, el concert d'inici de gira de Sopa de Cabra i el Festival de Pallasses, que arriba a la quarta edició amb el muntatge destacat de Nola Rae, reconeguda clown a nivell mundial.  

El 15 d'abril, gran inauguració "entre amics"

Com és habitual, un concert entre artistes amics del Circ Cric inaugurarà el certamen, el proper 15 d'abril, amb Albert Pla, Joan Garriga, Judit Farrés, Raül Refree, Maria Rodés, Ivan Telefunken i els músics Quimi Saigi, Cesc Miralta i Marc Miralta. L'actuació donarà pas a dos altres propostes musicals destacades: el concert de Joan Garriga i els Galàctics Mariatxis, el 29 d'abril, i el concert Sopa de Cabra tanca el cercle, que suposa l'inici de gira dels gironins. El programa també compta amb els espectacles de la Cia. Pere Hosta, el 19 de maig, i el Matx de Pallassos, el 30 de juny, que marcarà la fi de festa del festival.

Un altre dels punts amb més reclam del cicle són les concorregudes Fires d'espectacles i activitats, que se celebraran els diumenges 7 de maig i 4 de juny. Són jornades que fan les delícies del públic familiar, que poden inscriure's en tallers, passejades per l'entorn de les carpes, endinsar-se al bosc, jocs diversos i espectacles de petit format, que finalitzaran amb el Post clàssic d'en Tortell Poltrona. I tot això, a l'aire lliure, en un entorn de privilegi i durant tot el dia.

La gran novetat de la vuitena edició és la celebració, en el marc del festival, de dos espectacles creats des de centres educatius especialitzats en arts escèniques i circ. Seran Projecte de mar a mar (24 de juny), un espectacle nascut de la col·laboració entre el Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel i l'escola Le Lido, de Toulouse; i Low cost (in transit), un espectacle de creació col·lectiva fet entre els alumnes de l'Escola de Circ Carampa, ubicada a Madrid.
 

La companyia del Circ Cric, amb el pastís d'aniversari Foto: Esteve Plantada

Arxivat a