May i Sturgeon es reuneixen el dia abans que Escòcia demani un altre referèndum

Les primeres ministres britànica i escocesa es troben a Glasgow | Aquesta setmana, l'executiu de Londres activarà l'inici del Brexit

27 de març del 2017
Actualitzat a les 23:37h

Theresa May i Nicola Sturgeon. Foto: Europa Press


La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, i la seva homòloga escocesa, Nicola Sturgeon, s'han reunit avui a Glasgow (Escòcia). Ho han fet a poques hores que aquest dimarts el Parlament d'Edimburg reclami un segon referèndum d'autodeterminació per al seu país. I només a dos dies que l'executiu de Londres invoqui l'article 50 del tractat de Lisboa que donarà inici al procés cap al Brexit. Ha estat la primera trobada entre totes dues després que Sturgeon demanés un nou referèndum.

May està fent una gira per les quatre nacions que constitueixen el Regne Unit (Anglaterra, Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord), una gira prèvia a l'inici del Brexit. La líder britànica, que dirigeix un partit que té per nom complet Conservador i Unionista, ja ha deixat clar a la dirigent nacionalista escocesa que és contrària a una nova consulta i que creu que el Regne Unit ha d'afrontar sense ruptures el seu futur.

Sturgeon, que veu en el Brexit -rebutjat àmpliament a Escòcia- una possibilitat per carregar-se de raons ii exigir un altre referèndum, ha mostrat la seva decepció per la manca de propostes concretes dutes a Escòcia per May. Alguns mitjans havien especulat amb la possibilitat que el govern conservador podria presentar una proposta seductora per als escocesos. Però aquest serà un procés llarg en el qual en què les diverses parts en joc faran molts moviments de peces.

El que sí que ha estat sempre més fàcil al regne Unit, amb relació a l'estat espanyol, és dialogar. Seria inimaginable que un president del govern espanyol viatgés a Catalunya per entrevistar-se amb el president català hores abans que el parlament votés una resolució sobre l'autodeterminació.