Manifest de suport a les consultes de 34 personalitats d'Osona

Els signants criden “a tots els ciutadans a exercir el dret a vot”

| 02/12/2009 a les 22:23h
Especial: Consultes d'independència
Arxivat a: Política, consultes sobiranistes, consultes 13d
Aquesta notícia es va publicar originalment el 02/12/2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada. 

Vespre de valents el d'aquest dimecres a la Sala Modernista del Casino de Vic, a Osona. Un lloc històric batejat amb el nom d'un moviment que va fer bandera de l'ús de la línia corba i l'asimetria. Elements que malgrat una semblança suau expressen contundència i saber fer. 

Un  escenari idoni perquè 34 personalitats osonenques, sense pors, amb aplom i caràcter hagin fet públic el seu suport a les consultes sobiranistes que es celebraran a Osona el proper 13 de desembre.

Mitjançant la signatura d'un manifest, aquests 34 ciutadans afirmen que ha arribat l'hora d'exercir el dret a l'autodeterminació a través del “poder real que és el vot”.

El manifest de suport que ha estat llegit per la president del Patronat d'Estudis Osonencs, Enriqueta Anglada, crida “a tots els ciutadans de la comarca d'Osona, sigui quina sigui la seva procedència, a exercir des de la llibertat el dret de vot en el Referèndum que organitza Osona Decideix”.

També està previst que el proper dia 10 se celebri un acte públic obert a tothom per informar-ne. Els signants recullen diversos àmbits socials i polítics de Vic i Osona, i tots ells van participar en la lluita antifranquista, excepte en algun cas, per raons d'edat.

Vespre d'asimetria, de corbes personals i d'audàcia. Vespre modernista i valent.


Manifest de suport al Referèndum sobre la Independència de Catalunya   
  
2 de desembre de 2009

El Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics aprovat per l’Assemblea General de la ONU el 1966 i ratificat i assumit per l’Estat espanyol el 27 de juliol de 1977 diu textualment en el seu article 1:  “Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural.”

Una primera Resolució del Parlament de Catalunya (1989 ) ja anunciava  que "...l'acatament del marc institucional. ... no significa  la renúncia del poble català al dret a l'autodeterminació, tal com estableixen els principis dels organismes internacionals

Una segona resolució (1998 ) afirmava "El Parlament de Catalunya, en el marc de la celebració del 50è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, ratifica un cop més el dret del poble català a determinar lliurement el seu futur com a poble, en pau, democràcia i solidaritat."

Els sotasignats expressem amb la publicació del present Manifest el  nostre ple suport al Referèndum sobre la independència de Catalunya que se celebrarà el 13 de desembre a la ciutat de Vic i a altres poblacions de la comarca d’Osona.

Pensem que ja no és hora de reivindicar el dret a l’autodeterminació. Ha arribat l’hora d’exercir-lo. I,  en democràcia, el poder real és el vot.

Per això,  cridem tots els ciutadans de la comarca d’Osona, sigui quina sigui la seva procedència,  a exercir des de la llibertat el dret de vot en el Referèndum que, amb les màximes garanties i tot el rigor jurídic,  organitza Osonadecideix  per al proper 13 de desembre.

 

Personalitats de la comarca d’Osona  adherits al Manifest de suport al Referèndum sobre la Independència de Catalunya

Enriqueta Anglada:  Llicenciada en Filologia Moderna. Professora a diverses escoles: Sta Caterina, P. Coll, Vedrunes (Manlleu), Institut Jaume Callís, Seminari i St. Miquel .

Fundadora i directora de les corals Canigó (1963) i Cabirol (1966) .Presidenta del Patronat d’Estudis Osonencs (1998-2006)


Antoni Pladevall: Sacerdot i historiador. Autor d’innombrables treballs sobre la història comarcal i local d’Osona. Ha estat el primer President dels Amics de l’Art Romànic.  Ex-director General del Patrimoni Artístic de la Generalitat de Catalunya , Col·laborador de la Gran Enciclopèdia Catalana,  és membre de  l’Institut d’Estudis Catalans. Té la Creu de Sant Jordi  (1994)  i el 2003 se li concedí la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya


Lluís Solà:  Autor i director de teatre, director de la revista de poesia Reduccions, ha traduït Kafka, Dürrenmatt, Handke, Beckett, ha publicat estudis sobre Verdaguer, Joan Alcover, Maragall, Vinyoli, Bartra, Espriu, Martí i Pol i els volums de poesia De veu en veu (2001), obra poètica I i L’arbre constant (1903), obra poètica II. Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de la Crítica (2002)


Ricard Torrents: Professor, assagista i traductor. Fundador i primer rector de la Universitat de Vic. Membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Presideix la Societat Verdaguer i pertany al Consell Consultiu d’Òmnium. Creu de Sant Jordi 2007, Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica 2007, Medalla d’Or de la Ciutat de Vic 2009.


Candi Espona:    Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, afiliat a CDC des de l'any 1976, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic en dos mandats, de 1979 a 1983 i de 1987 a 1991, cofundador del Cine-Club Vic el 1958, promotor de la Fundació de l'Escola de Música de Vic, membre del Patronat de la Fundació Universitària Balmes durant 12 anys i president de l'Associació Aula d'Extensió Universitària Gent Gran d'Osona.


Francesc Codina:   Doctor en filologia, professor de la UVic. Ha publicat llibres de poesia  i estudis sobre literatura. Col·labora en diversos mitjans, especialment El 9 Nou i el diari Avui, amb articles d'anàlisi política i crítica cultural. Ha estat regidor de l'Ajuntament de Vic per ERC  (1987-1991).


Anton Bayés: metge cardiòleg .Estudià cardiologia a l'Escola de Cardiologia de la Universitat de Barcelona, i a l'Institute of Cardiology and Hammersmith Hospital de Londres. Catedràtic de Cardiologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, president de la Federació Mundial de Cardiologia i fundador del Dia Mundial del Cor. Actualment dirigei l’ Actualment dirigeix l’Institut Català de Cardiologia de L’Hospital de santa Creu i sant Pau de Barcelona. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi.


Pilar Cabot:  Poeta i escriptora narrativa . Durant vint anys regentà la llibreria “El Clam” que es convertí en un veritable centre de difusió de la cultura catalana. Fundadora de la revista ”El Clot”. Distingida com a Osonenca de l’any (1985) .


Pep Comeres:  Professor d'adults. Director de Vilaweb Vic. President de l'Associació
de veïns i veïnes de la Calla. Ha estat promotor i col·laborador de múltiples iniciatives en defensa de la llengua, de la cultura, de la terra i de les persones. Des de fa molts anys ha estat vinculat als moviments polítics i socials de l'esquerra independent.


Pilarín Bayés:     Il·lustradora i dibuixant. Ha publicat més de 600 alguns d’ells traduïts a diversos idiomes. Col·laboradora des dels seus orígens de la revista infantil “Cavall Fort” i de molts altres diaris i setmanaris en llengua catalana. A través de la seva obra ha difós arreu la història i la cultura de Catalunya. Premi Serra d’Or i Creu de Sant Jordi.


Josep M.Casals:   dr. enginyer industrial, un dels fundadors de la delegació d'Òmnium Cultural a Osona, professor de català durant alguns anys, regidor a l'Ajuntament del 79 al 83, diputat al Parlament del 80 al 84 i actualment membre de la junta de l'Associació d'Antics Diputats. També un dels membres fundadors de l'Agrupació Astronòmica d'Osona el 86.


Joaquim Capdevila: fill i net d’una família de pastissers i cuiners, fundadors d’una coneguda pastisseria de la ciutat de Vic, “ La Lionesa “.Diplomat en  Ciències Socials. Promou l’Associació de Pastissers Artesans d’Osona i Ripolles”, primera empresa que comença a l’estat la fabricació de bollería congelada. Intervé en innombrables conferències i cursos especialitzats a nivell interncional. Obté diversos reconeixements com la  Medalla d’Or,    “ Sveriges Konditor Förening “, Stokolm (Suecia) o la  Coppa d’Oro,  “Mostra Internacional dil Gelato “ Longarone (Italia).


Imma  Bellafont: Gerent i sòcia de la Llibreria La Tralla de Vic i Ripoll. Presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya des de 2006. Ha militat a ERC fins al 2008.

Actualment coordinadora comarcal i membre de l’Executiva de Reagrupament .

 


Anton Granero: Dissenyador gràfic. Director de l’estudi de disseny Eumografic. Professor a la Universitat Pompeu Fabra. Membre de la junta directiva d’ ADG-FAD (Associació de Dissenyadors Gràfics) i dels consells de direcció de es revistes Reduccions i Transversal. Ha publicat diversos llibres i col.labora en diverses revistes especialitzades.


Dolors Solà:  mestra, llicenciada en Filologia catalana i màster en Lingüística aplicada: Planificació i Serveis Lingüístics. Va començar fent classes de català organitzades per Òmnium Cultural i posteriorment va ser responsable del Servei de Català de l’Ajuntament de Vic. Actualment és directora del Centre de Normalització Lingüística d’Osona

Sebastià Bardolet:  Músic , mestre, director de l'Escola de Música de Vic (1992-1996 i 2002-2006), professor de l'EMVIC de l'EPM i de l'UVIC. Membre de la Camerata de Cançó Tradicional i de La Nova Euterpe.

Josep Solà   : Vinculat a diverses entitats esportives i socials de Torelló. Fou regidor i posteriorment alcalde de Torelló en dues legislatures.  Ex-Vicepresident 1r del Consell Comarcal.


Josep Ylla  Català:   Llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona.. Col.laborador de la revista Oriflama i coautor del llibre “La pel.lícula del Cine Club”. Ha ocupat diversos càrrecs directius en una important empresa multinacional.

 

 

Pep Poblet: Músic de llarga trajectòria, amb 3 treballs discogràfics en solitari, ha acompanyat en gira a artistes com Lluís Llach, Marina Rosell o  David Bisbal. Ha format part d'orquestres com La Salseta del Poble Sec,  La Maravella, el grup Duble Buble, i ha col.laborat amb grups com Sopa de Cabra o  Ja t’ho diré.

 

 

Joan Anguera:   Actor. Ha participat entre altres en les produccions teatrals de “Lulú”, 2001, “Primera història d’Esteher” 2007,   i”  el rei Lear” 2008.

 

 

Miquel Macià:  Periodista. - Editor de Nació Digital i Osona.com
 

Quimi Portet: Músic. Ex-component del grup “El último de la fila”. De la  la seva obra en solitari cal destacar “La terra és plana” (2004), “Matem els dimarts i els divendres”, (2007) i “Viatge a Montserrat” (2009). També és autor de diverses bandes sonores com la de la sèrie “Plats Bruts”.

 

 

Mohamed el Idrissi. Esportista nascut al Marroc però resident des de fa molts anys a Manlleu. Campió de Catalunya, d’Espanya i d’Europa de full-contact. Bi-campió d’Europa de full-contact en representació de Catalunya. Insígnia d’or de la plataforma pro-seleccions catalanes. Actualment regenta un club esportiu a Manlleu.

 

 

Víctor Sunyol.   Escriptor i editor. Professor de català. Col.laborador habitual del el9nou. Co-director de la col.lecció de poesia “Jardins de Samarkanda”. Membre directiu de l’editorial independent “Cafè central” , President d’H (Associació per a les Arts Contemporànees)

 

 

Joan Salarich:   Creador l'any 1983 del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló,
actualment és Director de la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de
Torelló, membre de la Junta de CI&Vi (Coordinadora de Festivals de
Cinema i Vídeo de Catalunya) i i vice-president de l'IAMF (International
Alliance for Mountain Film).

 

 

Jaume Ortiz:    President  de la Delegació Territorial d’Omnium Cultural (1982-1990) a la Comarca d’Osona, i President del Casino de Vic, 1988-1996.

 

Ton Camprodon: Empresari  jubilat. Activista i dinamitzador cultural de  Torelló. Va ser membre de diverses entitats i institucions, entre les quals podem  destacar la Delegació d'Osona de la Cambra de Comerç, la Fundació Pública Municipal per als Estudis Universitaris a Vic o el Patronat de l'Escola Rocaprevera (

 

Anicet Altés:   Metge ginecòleg. Membre fundador de la Delegació d’Òmnium cultural a la comarca d’osona. Als anys 90 fou  membre del seu comitè executiu  vice-president de l’entitat.

 

 Pep Tines:  Coordinador de cultura de l'Ajuntament de Torelló, programador del teatre Cirvianum i director de teatre.

 

Ramon Vila d’Abadal: (Vidrà). Doctor en filosofia i llicenciat en teologia,

 

Jesús Andreu  .Membre del comitè central del PSUC i de l'Assemblea de Catalunya.

 

Maria Font. Torellonenca. Poetessa. És autora de diversos llibres de poesia (/Enderrocs/, 2000; /Nits/,  2002; /Desarrelats/, 2006) i també ha escrit narrativa /(Escriptura
insòlita i altres contes/, 1999).

 

Josep Vernis: Artista i pedagog. . Pintor independent d’una inqüestionable trajectòria i evolució artística

 

Fra Lluís Rocaespana: Frare del convent del remei de Vic
 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb els dies posteriors a l'1 d'octubre
 22:47 OPINIÓ «La força de la gent», l'article de Carme Porta. 
 22:47 OPINIÓ «I tot, per no permetre votar», l'article de Jordi Bianciotto.
 22:46 OPINIÓ «Resistir», l'article d'Aleix Sarri. 
 22:45 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article de Ferran Casas.
 21:56 El PSC del Bages contradiu Pedro Sánchez i considera que el 155 «no és la solució». Els socialistes del Consell Comarcal rebutgen que l'anunci d'aplicació de l'article 155 "hagi substituït la petició no corresposta del President de la Generalitat de mantenir una reunió per parlar-ne".
 21:55 Quan el PSOE se'n reia del PP i assegurava que no aplicarien el 155. Rajoy i Sánchez han fet oficial aquest divendres l'acord per intervenir l'autonomia de Catalunya, però mesos enrere els socialistes presumien de tot just el contrari.
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
 20:25 ÚLTIMA HORA Felip VI avisa que l'«inacceptable intent de secessió» es frenarà amb tots els instruments de l'Estat. El monarca, quan queden poques hores per a l'activació de l'article 155, apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoïsme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns".
 19:50 PRIMÍCIA La junta de portaveus reclamarà dilluns la llibertat dels «presos polítics» Sànchez i Cuixart. JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol".
 19:44 Juncker tanca files amb l'estat de dret i elogia el paper de la monarquia espanyola. El president de la Comissió Europea destaca la "bonica visió" de trobar-se Oviedo ple de banderes espanyoles abans de l'entrega de premis Princesa d'Astúries que també reben Antonio Tajani i Donald Tusk.
 19:43 24 premis Nobel demanen «mediació i negociació» en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta oberta denuncien les escenes de violència i "brutalitat policial" de l'1-O.
 19:25 140 treballadors de la UE reclamen a Juncker que condemni la violència de l’1-O. Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola.
 19:00 Anonymous anuncia un ciberatac massiu en defensa de Catalunya per aquest dissabte 21 d'octubre. Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions per demà. Per Mercè Molist.
 18:48 
Les cassolades, ara també amb el teu «smartphone». «Cacerolapp» és una aplicació per a mòbil que et permet escollir entre diferents estris per fer el màxim de soroll possible durant els vespres de protesta.
 18:22 TRIBUNA OBERTA «La revolució assenyada», l'article d'opinió de Sergi Tarrés. 
 18:10 L'Ajuntament de Sitges transfereix 500.000 euros a la banca ética. El consistori assegura realitzar aquesta acció "en rebuig de l’empresonament dels presidents d’ANC i Òminum Cultural i la possible implementació de l’article 155.
 18:01 L'Ajuntament d'Argentona ha anunciat que retirarà els seus fons del Banc Sabadell i CaixaBank. El consistori ha iniciat els tràmits per retirar 2,25 milions d'euros del Banc Sabadell i 555.000 euros de CaixaBank. Transferirà aquestes quantitats als comptes que té a Triodos Bank, entitat de banca ètica amb la qual opera des de l'abril del 2016.
 17:54 CANAL MADRID Discrepàncies pel ritme del 155: la data de les eleccions tensiona el bloc unionista; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes. 
 17:07 ÀUDIO Filtren la segona declaració de Trapero: «L'atestat de la Guàrdia Civil sobre l'1-O és en gran part fals». El major dels Mossos d'Esquadra defensa davant l'Audiència Nacional espanyola que el cos va "canviar els horaris dels agents per tenir el màxim de gent".
 16:55 El Ple de Santa Maria de Palautordera declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre. Per Jordi Purtí. 
 16:13 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional investiga les trucades entre Trapero, Sànchez i Cuixart. La jutge Carmen Lamela ordena identificar els números del major dels Mossos, la intendent Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes.
 16:01 CCOO de Catalunya demana evitar "boicots" per no perjudicar l’economia i l’ocupació. El sindicat fa una "crida a la responsabilitat" a les institucions i als agents econòmics i socials per evitar "portar el conflicte al món del treball".
 16:00 El PP responsabilitza l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada de les càrregues policials de l'1-O al municipi. Josep Lluís Javaloyes demana la dimissió de Gil Ariso per ser "el màxim responsable dels fets succeïts l'1 octubre als col·legis del municipi".
 16:00 L'ACM defensa l'escola catalana davant les afirmacions d'adoctrinament del PP i C’s. El món local reivindica que "el municipalisme seguirà construint una escola de qualitat" i rebutja qualsevol acusació "d'aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català".
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
 14:07 El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya. El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica".
 14:06 Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació». El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3.
 13:58 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans envers Catalunya. Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde.
 13:48 L'AMI convoca una reunió extraordinària de l'executiva per aquest dissabte. Preveu fer un anàlisi de la situació política i es posarà sobre la taula la idoneïtat de convocar noves accions pels pròxims dies.
 13:47 El director dels Mossos: «No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat». Pere Soler assegura que la policia catalana no renunciarà als seus "valors" en l'obertura del curs a l'Institut de Seguretat Pública. Per Isaac Meler.
 13:41 Les càrregues policials de l'1-O deixen 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11. El Departament de Salut publica un informe amb les dades de ferits entre els dies 1 i 4 d'octubre.
 13:39 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica. Informa Oriol March.
 13:38 El Parlament fixarà dilluns el ple per aixecar la suspensió de la independència. Junts pel Sí i la CUP es plantegen que tingui format monogràfic o bé de debat de política general.
 13:35 Junqueras assegura que el Govern està preparat econòmicament per a la independència. El vicepresident del Govern afirma que té lligat com pagar les nòmines públiques, els serveis públics, la supervivència econòmica de Catalunya i aconseguir crèdit per a la Generalitat.
 13:33 Barcelona en Comú impedeix que l'Ajuntament de Barcelona declari Felip VI "persona non grata". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que aquest posicionament ara és "inoportú".
 12:52 Sànchez acusa l'Audiència Nacional de fer una «interpretació extravagant» de la llei. L'escrit de la seva defensa carrega contra la fiscalia i demana substituir la presó per la retirada del passaport o la compareixença periòdica al jutjat.
 12:13 Torredembarra declara persones no grates Felip VI, Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido. El plenari celebrat aquest dijous ha aprovat una moció de la CUP on s'acordava demanar la dimissió del president del govern espanyol i d'altres responsables polítics de l'1-O. Per Jonathan Oca
 12:01 La Federació Espanyola expedienta el Reus per desplegar una senyera gegant. Expedient de caràcter extraordinari perquè pot incórrer en una conducta “de violència, racisme, xenofòbia o intolerància.
 12:00 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica.
 11:59 Mayor Zaragoza i la Comissió pel Diàleg es mobilitzen per «evitar el precipici». L'exdirector general de la Unesco participarà en un acte al paranimf de la UB en què es demanarà una sortida negociada al conflicte i "fugir de posicions extremes".
 11:59 El Senat validarà divendres vinent l'aplicació del 155. La mesa cambra alta iniciarà els tràmits dissabte mateix i la proposta del govern espanyol la debatran en un comissió formada per 27 parlamentaris en què el PP hi té majoria absoluta.
 11:27 La CUP afirma que declarar la República catalana és «l'única possibilitat» de defensar-se dels atacs de l'Estat.
Entrades anteriors »
Felip VI i la reina d'Espanya, en l'arribada a l'entrega dels premis Princesa d'Astúries | Casa Reial
01/01/1970
El rei apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy en les hores prèvies a l'aplicació de l'article 155 | Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoisme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns"
01/01/1970
Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs