Puigdemont adverteix des dels EUA que el referèndum es farà encara que l'Estat no l'autoritzi

El president de la Generalitat, en una conferència a Harvard, assegura que mantindrà "fins a l'últim dia" la mà estesa dirigida a Madrid | Reclama al govern espanyol que escolti i respecti els drets civils dels catalans | Insisteix que el procés no és un acte de "nacionalisme", sinó un "acte democràtic"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la conferència fet a Harvard
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la conferència fet a Harvard | ACN
27 de març del 2017
Actualitzat el 28 de març a les 12:23h
"Enguany, amb una gran expectació democràtica, estem vivint l'esdeveniment més exigent en la nostra història recent: l'organització d'un referèndum vinculant per decidir si Catalunya es converteix en un nou Estat". Aquesta és una de les frases que ha fet servir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en una conferència a la Universitat de Harvard durant la qual ha advertit que la votació se celebrarà "en qualsevol cas". El dirigent nacionalista, que ha acabat citant l'inici de la declaració d'independència dels Estats Units, ha volgut situar Catalunya com un soci europeïsta, fiable i partidari de situar el dret a decidir en mans de la ciutadania.

Puigdemont, això sí, ha insistit que l'oferta de diàleg dirigida a l'Estat "continuarà oberta fins l'últim dia", i ha considerat que la millor opció és promoure la via pactada. "Però fins ara ha estat impossible degut al constant rebuig del govern espanyol a parlar-ne", ha destacat el president de la Generalitat. Un dels principals arguments que fan servir els responsables governamentals quan surten a l'estranger és que Mariano Rajoy no es mou i que, de passada, judicialitza tots els avenços que fa el Govern. "Això no és una qüestió de nacionalisme, sinó de democràcia", ha destacat, insistint que el 70% de la població té les seves arrels fora de Catalunya.
 

El president Carles Puigdemont, durant la visita al MIT Foto: ACN


En aquest sentit, el dirigent nacionalista ha recordat les inhabilitacions pel 9-N -Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs ja han rebut condemnes que van dels tretze mesos als dos anys de suspensió i les conseqüents multes- i les advertències que ja ha rebut el Govern per, presumptament, incomplir resolucions del Tribunal Constitucional (TC). "El TC té ara poders legals per suspendre el meu executiu sense judici", ha denunciat Puigdemont, que també ha aprofitat per lamentar el cèrcol que s'estreny sobre Carme Forcadell i la mesa del Parlament als jutjats.

"El govern espanyol ha d'escoltar la seva gent i respectar els drets civils", ha destacat el president de la Generalitat, que ha recordat que la constitució nord-americana s'ha reformat 27 vegades per incloure-hi aspectes com el final de l'esclavitud i el sufragi universal. Puigdemont no s'ha estat de denunciar, a mitja conferència, que l'Estat incompleix sovint les lleis europees i que ha intentat vetar visites oficials de la Comissió Europea per analitzar el compliment de les lleis comunitàries.

Sentit d'Estat

El president de la Generalitat, com en totes les sortides que fa per explicar el procés, ha traçat un recorregut de la Catalunya autonòmica fins arribar a l'inici del procés. Puigdemont ha recordat el "profund sentit d'Estat" que, segons ell, ha mantingut la Generalitat des de la Transició, des de l'entrada a l'OTAN fins a la integració dins la zona euro. "Aquests avenços es van dur a terme a través d'una relació bilateral entre Catalunya i Espanya", ha considerat el dirigent nacionalista.

En clau de polítiques socials, Puigdemont ha volgut recordar que el Govern s'ha adreçat a les institucions europees directament per acollir refugiats. "L'executiu espanyol no està complint el seu compromís de rebre 17.000 persones que havien d'arribar fa mesos", ha considerat el president de la Generalitat, que també ha retret a l'Estat que estigui maniobrant per fer tornar les curses de braus a Catalunya.
 

Carles Puigdemont, reunit amb representants del Cambridge Innovation Center Foto: ACN


El viatge que està fent el president de la Generalitat als Estats Units s'allargarà fins divendres i el durà a Washington i a Nova York. La seva idea, segons ha explicat des de Boston, és explicar el procés al país nord-americà sense intermediaris. No té previst, això sí, reunir-se amb cap membre de l'administració Trump.
 

Conferència de Carles Puigdemont a Harvard by naciodigital on Scribd