Domènech presenta la llista per dirigir els «comuns» en plena implosió de Podem

L'equip compta amb els principals dirigents de BComú, ICV i EUiA i independents i no inclou Colau, que sí que estarà a la coordinadora nacional | Els crítics de Podem presenten una llista alternativa a la de Fachin

Domènech, amb part de la llista per dirigir els «comuns»
Domènech, amb part de la llista per dirigir els «comuns» | ACN
27 de març del 2017
Actualitzat a les 18:27h
Els fonaments estan ja assentats i ara toca aixecar el projecte. L'arquitecte del nou partit dels "comuns", Xavier Domènech, ha presentat ja el seu equip per intentar bastir una formació capaç d'erigir-se com a alternativa de govern. Per afrontar aquest repte a partir del 8 d'abril, data en què naixerà oficialment el nou partit, s'ha envoltat dels principals dirigents que fins ara han encapçalat Barcelona en Comú, ICV i EUiA, a més d'un grup d'independents. En total, una llista amb 25 noms -Domènech com a coordinador- dels 32 que tindrà la futura direcció. Podem presentarà una llista encapçalada per la diputada Marta Sibina que competeixi amb la del líder d'En Comú Podem per fer-se amb els set llocs restants, però Albano Dante Fachin pot veure complicades les seves aspiracions perquè els crítics amb la seva gestió, encapçalats per Jèssica Albiach, han acabat presentant una candidatura pròpia.

Com ja avançar NacióDigital, la principal novetat de la llista de Domènech és l'economista Vicenç Navarro, que va exercir d'assessor de Pablo Iglesias en la confecció del programa econòmic de Podem. Navarro ha participat activament en el debat assembleari del procés de debat "Un país en comú", en les discussions sectorials d'economia i treball. L'economista també ha jugat en els darrers dies un paper rellevant per "fer recapacitar" Podem Catalunya en el pols amb els "comuns".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no està inclosa a la llista de la direcció però sí a la de la coordinadora nacional, que estarà formada per 120 persones. Domènech ha defensat que la seva llista, que es presenta sota el nom d'En Comú Podem, agrupa "diferents sensibilitats" tenint en compte les formacions que han participat en la construcció del nou espai, així com la representativitat territorial. Ha explicat també que finalment el nom del nou partit es votarà el 8 d'abril però el resultat no se sabrà fins uns dies després. Fins ara s'han apuntat més de 5.000 persones per participar a l'assemblea fundacional.
 

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech. Foto: Sara González


Els principals dirigents dels actors de la confluència

Era previsible que a l'equip de Domènech el conformessin les veus de cada partit que més s'han arromangat a l'hora de confeccionar l'ideari i l'organització del nou partit. Així doncs, de Barcelona en Comú hi ha el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, i també dirigents clau com Adrià Alemany i Susanna Segovia i la diputada al Congrés Lucía Martín. També dirigents territorials, com el regidor de Barcelona Eloi Badia, la regidora de Castellar del Vallès Elisenda Alamany o el cap de l'oposició de Terrassa Xavi Matilla. 

Pel que fa a ICV, a l'equip de Domènech hi ha els seus principals dirigents en aquests moments: els coordinadors David Cid i Marta Ribas i el portaveu i eurodiputat Ernest Urtasun. També la secretària d'Organització ecosocialista, Núria Buenaventura, i l'alcaldessa de Castelldefels, Candela López. D'EUiA s'integra a la llista el seu líder, Joan Josep Nuet, i tres membres clau de la seva direcció, que són la responsable de Comunicació, Eva Balart; el d'Organització i Fincances, Héctor Sánchez; i la del Món del Treball, Núria Lozano.

Amb tot, Domènech ha volgut donar una important entrada a independents, alguns dels quals ja estaven a l'òrbita dels "comuns". A més de Navarro, a la llista hi ha la professora d'Història Contemporània a la UB Paola lo Cascio, la sindicalista de CCOO Joana Agudo, la psicòloga Teresa Estany, el professor del Departament de Geografia de la UAB Marc Parés, o el politòleg Marc Grau, que actualment és coordinador d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats.

Les dues possibles llistes de Podem

Un cop Domènech ha presentat públicament el seu equip caldrà quàntes llistes de Podem es presenten. El líder de la formació, Albano Dante Fachin, va posar en marxa divendres els mecanismes per configurar una llista en la qual es va comprometre a incorporar les diverses "sensibilitats" del partit i que encapçalarà Marta Sibina. La tasca era complicada tenint en compte que ell mateix va apartar Marc Bertomeu de la cúpula de Podem i que la diputada Jèssica Albiach la va deixar per incorporar-se a la direcció estatal del partit de la mà d'Íñigo Errejón. Ara, els crítics, que tenen bona relació amb els "comuns", han decidit presentar una llista pròpia per intentar minimitzar la de Fachin de la direcció del nou partit.
 

Equip en Comú Podem Llista Executiva (1) by naciodigital on Scribd