Presó amb fiança de 50.000 euros per al primer oficial del mercant rus

El jutge deixa en llibertat provisional el capità del vaixell que va enfonsar un pesquer al port de Barcelona | Estan investigats per dos delictes d'imprudència greu amb resultat de mort de dos pescadors

El primer oficial i el capità del mercant rus sortint de la Ciutat de la Justícia
El primer oficial i el capità del mercant rus sortint de la Ciutat de la Justícia | ACN
Redacció
24 de març del 2017
Actualitzat a les 18:49h
El jutjat d'instrucció 19 de Barcelona ha acordat aquest divendres presó provisional eludible amb una fiança 50.000 euros per al primer oficial del mercant rus Midvolga 2, que era qui conduïa dilluns quan va xocar i enfonsar el pesquer El Fairell a la sortida del port de Barcelona. L'accident va causar la mort de dos tripulants. El jutjat ha establert un termini de 5 dies perquè faci efectiu el pagament de la fiança amb què podrà eludir la presó. Mentrestant, li ha retirat el passaport, que se li tornarà quan pagui la fiança, i li ha prohibit sortir de l'estat espanyol.

Per contra, el capità del mercant rus ha quedat en llibertat provisional. Els dos estan investigats per dos delictes d'imprudència greu amb resultat de mort de dos pescadors d'El Fairell. Estaven citats a declarar aquest divendres al matí mentre la Guàrdia Civil intenta aclarir les causes de l'accident. També s'està investigant la propietària del vaixell i l'asseguradora.

Després d'una llarga declaració, on hi eren presents representants de la naviliera del vaixell rus i del pesquer barceloní, l'advocada dels dos russos, Teresa Vallverdú, només ha volgut explicar el contingut de la resolució judicial, però no pas el que han explicat els seus clients al magistrat. Properament, l'advocada demanarà la compareixença dels dos supervivents de l'enfonsament, que van quedar ferits.
 

El vaixell mercant rus Midvolga 2, al Port de Barcelona, aquest 20 de març del 2017 després de xocar amb el pesquer El Fairell. Foto: ACN


Salvament Marítim tanca l'operació de rescat

Paral·lelament, Salvament Marítim ha tancat l'operació de recerca dels pescadors després de recuperar els seus cossos entre dijous a la tarda i la matinada d'aquest divendres gràcies amb el robot submarí ROV Comanche. El primer cos detectat va ser el del pescador d'origen marroquí de 34 anys que feia de mecànic a bord d'El Fairell, mentre que el segon cadàver que ha estat recuperat és del pescador d'origen senegalès de 37 anys.

El ROV portava des de dimecres a la nit inspeccionant el terreny submarí a més de 150 metres de profunditat on reposa el derelicte d'El Fairell. En les tasques de rescat hi ha col·laborat una embarcació del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil.
 

El robot submarí ROV Comanche Foto: @salvamentogob


Juan Ortiz, capità del vaixell Clara Campoamor de Salvament Marítim que ha participat en l'operatiu, ha explicat aquest divendres que els cossos es van detectar gràcies a les dades obtingudes pel caçamines de l'Armada espanyola Stella. Un cop trobats aquests primers indicis, el robot submarí va baixar fins al fons marí.

"Els dos cossos estaven a prop del vaixell però allà baix és difícil localitzar res", ha explicat Ortiz sobre les condicions a més de 150 metres de profunditat. "L'obscuritat a baix només permet 20 metres de visibilitat aproximadament", ha explicat. Tanmateix, ha assegurat que el robot és molt nou i "avançat" des d'un punt de vista tecnològic i que també disposa d'un sonar que ha facilitat la recerca.

El capità del Clara Campoamor també ha assenyalat que el primer en tocar fons va ser El Fairell "perquè pesava més" i que els pescadors es van trobar fora de l'embarcació. "És normal que en un vaixell petit la gent no estigui dins", ha detallat. El Fairell, de 24 metres d'eslora, va ser envestit amb força pel mercant Midvolga 2, de més de 140 metres.
 

Juan Ortiz, capità del Clara Campoamor de Salvament Marítim Foto: Isaac Meler


Imatges del vaixell enfonsat

Per altra banda, el robot ROV Comanche de Salvament Marítim també va ser el primer en captar dijous al matí les primeres imatges del pesquer El Fairell. A causa de les seves dimensions, no va poder accedir a l'interior del vaixell de pesca enfonsat.

En l'operatiu de recerca del Fairell hi han arribat a participar gairebé una vintena d'embarcacions de Salvament Marítim, la Generalitat, la Guàrdia Civil i la Creu Roja i un helicòpter. L'endemà de la desaparició dels pescadors, els seus companys de la Confraria també es van oferir a participar en les tasques de recerca durant tot un dia.
 

Les primeres imatges que s'han fet públiques del vaixell enfonsat Foto: Salvament Marítim

Arxivat a