Podem prepara una llista per competir amb la de Domènech a la direcció del nou partit

La direcció de Fachin es compromet a presentar una "candidatura de consens que reculli totes les sensibilitats de Podem"

24 de març del 2017
Actualitzat a la 13:01h

Albano Dante Fachin en un acte de Podem a Badalona. Foto: Adrià Costa
 

Podem Catalunya ja ha posat en marxa els mecanismes per confeccionar una llista que competeixi amb la de Xavier Domènech a l'hora d'escollir els membres de la direcció del nou partit que es presentarà el 8 d'abril. Després del pols que va forçar Albano Dante Fachin, que va amenaçar de quedarse fora de la formació però que va acabar cedint, Domènech presentarà aquest dilluns una llista on no hi haurà cap dirigent de l'actual executiva de la formació lila. Ara bé, tal i com ha avançat NacióDigital, sí inclourà al seu equip l'economista Vicenç Navarro, que va exercir d'assessor d'Iglesias en la confecció del programa econòmic de Podem.

L'objectiu de Podem Catalunya serà intentar-se fer amb almenys set llocs a la direcció, ja que segons l'acord segellat només es pot presentar llistes d'un màxim de 24 components més el coordinador general. D'entrada, ha enviat ja un missatge als cercles on fa una crida a configurar un equip "per portar la veu morada al nou espai". En el comunicat, la direcció assegura que ha intentat allargar els terminis per presentar candidatures -que acaba aquest diumenge- però que no ha estat possible. 

Pel que fa a la candidatura a la direcció, Fachin es compromet a presentar una "proposta de consens que reculli totes les sensibilitats de Podem", però a l'actual direcció no hi ha ja membres de les candidatures que van competir amb Fachin després que Jèssica Albiach renunciés al càrrec per incorporar-se al consell ciutadà estatal i que Fachin apartés de forma fulgurant Marc Bertomeu. Caldrà veure, doncs, si incorpora persones de les candidatures que van competir contra la seva a les primàries del passat mes de juliol. En aquella votació, la llista de Fachin va obtenir un 41,96% dels vots, mentre que la segona va ser la de la diputada Jèssica Albiach, que va aplegar el 23,78% dels suports. Segons Europa Press, la intenció de la cúpula del partit és extrapolar la proporció de les primàries a la llista. A més, la llista de 24 membres no inclourà candidatura a portaveu de la direcció, amb la qual cosa està descartat que Fachin disputi el càrrec de portaveu a Domènech.

Una proposta de dos noms per cercle

Justament perquè el calendari és molt just, Podem Catalunya ha demanat ajut als cercles per fer la candidatura a la coordinadora nacional, que tindrà 120 persones i que, per tant, la llista ha d'estar composada per un màxim de 96 persones. En concret, la direcció sol·licita que cada cercle enviï una proposta de dues persones de les quals, com a mínim, una ha de ser una dona. "La selecció es farà amb criteris de correcció de gènere, per la preferència que ens marqueu i per representativitat territorial en cas que sobrepassem les 96 places que, com a màxim, podem presentar", especifica el missatge.

El calendari per presentar les candidatures -inclou la llista per confegir l'executiva (de 32 membres) i també per designar el consell nacional, un òrgan més ampli (de 120 persones)- finalitzarà aquest diumenge. Dilluns es farà la proclamació de les propostes, sotmeses a un breu període d'al·legacions, i l'1 d'abril començaran les votacions de la militància. Es faran en format telemàtic fins al dia 8, data de l'assemblea fundacional, on també es podrà votar de forma presencial. En les candidatures hi podran concórrer també dirigents dels partits que s'integraran en les noves sigles, en cara que ostentin un càrrec públic. No estan previstes incompatibilitats.