JxSí i la CUP enllesteixen en 15 minuts la ponència que agilitza la desconnexió exprés

En temps rècord, els dos grups independentistes han acabat els treballs per impulsar una proposició de llei per reformar el reglament del Parlament

La ponència conjunta per impulsar la reforma del reglament del Parlament
La ponència conjunta per impulsar la reforma del reglament del Parlament | Europa Press
24 de març del 2017
Actualitzat a les 17:27h
Teixir totes les vies possibles per poder aprovar la llei de desconnexió sortejant el veto del Tribunal Constitucional. Aquest és un dels objectius de Junts pel Sí, que porta setmanes embrancat en una trifulga parlamentària amb tota l'oposició per la reforma del reglament del Parlament per obrir-se un camí que els permeti aprovar la llei de transitorietat jurídica -la que ha de permetre el trànsit de la legalitat espanyola a la catalana- per la via de lectura única, és a dir, de forma exprés estalviant-se els debats previs.

Aquest divendres, Junts pel Sí i la CUP han anat per feina a l'hora de començar i enllestir la ponència per facilitar aquesta reforma del reglament del Parlament, un espai de debat en el qual l'oposició en bloc ha renunciat a participar en considerar que, en realitat, els independentistes busquen "coartar" el debat. En un quart d'hora, els partidaris de la independència han fet un pas més per facilitar una via exprés que busca limitar el marge de maniobra del govern i el TC per suspendre-la, ja que l'objectiu és que es pugui debatre i aprovar el mateix dia en una sola sessió de debat.

Tramitada com a proposició de llei

Ara, la ponència serà ja tramitada com a proposició de llei i Junts pel Sí però per la via d'urgència. El text aprovat és el mateix que la coalició va posar sobre la taula de la mesa del Parlament quan va demanar que s'iniciessin els mecanismes per reformar el reglament i inclou que els grups puguin tramitar propostes per lectura única -això vol dir, saltant-se tots els passos previs de debat- de la mateixa manera que ho pot fer el Govern. Es tracta, de fet, d'un mecanisme que tenen el 65% de les cambres d'arreu de l'Estat espanyol, també el Congrés dels Diputats.

El text es publicarà previsiblement dimarts de la setmana que ve i, a partir d'aquí, la resta de grups tindran cinc dies per presentar esmenes a la totalitat. Aquestes esmenes seran debatudes al ple i, un cop siguin tombades per la majoria del ple del Parlament, la proposició de llei serà debatuda a la comissió del reglament, un espai on Catalunya Sí que es Pot va assegurar que sí participaria. Caldrà veure què fan la resta de grups tenint en compte que a la ponència d'aquest divendres només han participat Junts pel Sí i la CUP perquè la resta de l'oposició han declinat fer-ho en considerar que s'està "manipulant" el debat a la cambra.

Ciutadans i PP acusen els independentistes de "robar" drets als diputats

Ciutadans i PP han carregat, de nou, contra la ponència en la qual només han participat Junts pel Sí i la CUP. Segons el portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, els independentistes estan "utilitzant" el Parlament i les institucions per "amagar a l'oposició una llei que tenen en un calaix i que ningú ha vist". Al seu judici, els independentistes volen "robar els drets democràtics de l'oposició".

La diputada del PP Andrea Levy, per la seva banda, també ha acusat Junts pel Sí i la CUP de voler "coartar" el debat parlamentari i de "menysprear la llibertat i els drets de tots els diputats". Segons Levy, "modifiquen al seu gust" el reglament del Parlament i, davant d'aquesta situació, ha subratllat que estaran "observants" dels passos que facin per valorar si ho porten al Tribunal Constitucional.