La consulta de Podem per decidir si se suma al partit dels «comuns» no arriba al 10% de participació

Fonts del partit confirmen que només 3.901 dels 52.000 inscrits han votat | Podem haurà de decidir ara si la votació és vàlida tenint en compte la baixa participació | El secretari general Albano-Dante Fachin assegura que s'aplicarà el resultat de la consulta, "com no podia ser d'una altra manera"

19 de març del 2017
Actualitzat el 20 de març a les 7:04h

Albano Dante Fachin en un acte de Podem a Badalona. Foto: Adrià Costa


A l'espera de conèixer quin és el resultat, Podem Catalunya haurà de decidir, d'entrada, si la consulta que ha promogut a bombo i platerets entre les seves bases per decidir si se suma al nou partit dels comuns es pot donar per vàlida per aplicar la resposta. El motiu: la participació no arriba al 10%. Segons han confirmat fonts del propi partit a NacióDigital han votat 3.901 dels 52.000 inscrits que el partit ha reivindicat que té en total. Això significa que han votat aproximadament un 7,5% del cens.

De moment, el secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, ha assegurat que aplicaran el resultat de la consulta tot i la baixa participació, “com no podia ser d'una altra manera”. En declaracions a Catalunya Ràdio, el líder català de Podem s'ha mostrat molt content perquè 3.901 persones hagin votat i ha defensat que la seva formació “ha estat totalment transparent enviant resums de les negociacions als seus 52.000 inscrits”. ¿Quantes organitzacions, davant d'una decisió tan important com la que tenin entre les mans, donen la veu a la militància?”, s'ha preguntat.

En principi, Podem fixa que per assolir el llindar que permet que la consulta sigui vinculant caldria que votessin un 10% dels 52.000 inscrits al cens. La participació en aquest cas, però, ha quedat per sota. Fins ara aquest llindar del 10% era aplicable per a consultes de caràcter municipal. Segons figura als estatuts del partit, en aquest cas l'assemblea i el consell ciutadà català "només podran seguir endavant amb la decisió prèvia consulta al consell ciutadà català de l'àmbit immediatament superior".

La direcció d'Albano-Dante Fachin exposarà públicament els resultats aquest dilluns al migdia, moment en el qual també haurà d'explicitar si aquesta decisió de gran transcendència pel futur del partit es pot considerar vàlida tenint en compte les dades de participació.

Fachin ha fet campanya entre la militància a favor de no confluir en aquests moments perquè considera que no es donen encara les condicions per fer-ho. Justament ahir, l'alcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, va saltar a l'arena per demanar "generositat" a Podem i deixar-li clar que només amb una "confluència real" que superi les quotes es pot construir un projecte guanyador.

Un plantejament i una pregunta qüestionada

La pregunta que han respost els inscrits de Podem és si són "imprescindibles" un codi ètic, un sistema proporcional amb llistes obertes i la participació de tots els inscrits per formar part del nou partit dels "comuns". El format, però, no era avalat per tots els dirigents de la formació. Mar García Puig, diputada d'En Comú Podem i membre de la formació que lidera Fachin, ja va advertir, en declaracions a NacióDigital, que la pregunta i la fórmula en què s'ha plantejat era "confusa". 

La resta d'actors de la confluència -Barcelona en Comú, ICV i EUiA i els independents del nucli impulsor- han denunciat les darreres setmanes que Fachin ha estat "falsejant" la realitat i ha forçat un pols amb l'únic objectiu de garantir-se "més quota de presència" a la cúpula de la nova formació. Els actors de la confluència ja han anunciat que el nou partit tindrà codi ètic, que els membres de la direcció seran triats per llistes obertes i que els 52.000 inscrits a Podem no poden ser traspassats automàticament al cens del nou partit per una qüestió legal però que poden participar si s'inscriuren a la plataforma "Un país en comú". Asseguren, en aquest sentit, que no forçaran una nova negociació amb Fachin ni entraran en un xoc contra ell per no cedir "al seu xantatge".