La caixa B

Espanya és el segon estat de la UE on creixen més les desigualtats durant la crisi

Els 128 milions en interessos del FLA en un sol mes, els assetjaments sexuals a la Policia Nacional, les peticions d'asil que arriben de Veneçuela o la despesa de les piscines dels militars i de les porres extensibles de la Guàrdia Civil... entre altres dades ocultes de la setmana

| 18/03/2017 a les 11:20h
Especial: Les anàlisis de NacióDigital
Arxivat a: Política, asil, refugiats, ajuntaments, Policia Nacional, assetjament sexual, fons de liquiditat autonòmica, desigualtats socials, La caixa B, Guàrdia Civil, exèrcit, sensellarisme, contractació pública, Veneçuela
Un home rebusca en un contenidor, a Barcelona. | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 18/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Recordeu quan aquella campanya assegurava el 2010 que "Això ho arreglem entre tots"? Sí, home, sí, que Andreu Buenafuente, Aina Clotet, Àngels Barceló, Ferran Adrià, Melendi i Pau Gasol, entre d'altres, es prestaven a aparèixer en un anunci destinat a generar optimisme i cridar a la ciutadania a arremangar-se i unir esforços per lluitar contra la crisi! Doncs sembla ser que, uns anys més tard, els esforços van per barris i les classes més baixes -oh, sorpresa!- estan sortint més perjudicades d'aquesta dura temporada. Avui traiem una nova xifra que explica que, a Espanya, és un dels llocs on aquesta injustícia es dóna amb més contundència -oh, sorpresa, de nou!-. A banda, també mirem quant s'ha gastat la Generalitat en un mes en interessos del FLA, com es tracten els assetjaments sexuals a la Policia Nacional, des d'on arriben més peticions d'asil o quant gasta l'Estat en piscines per als militars o porres extensibles per a la Guàrdia Civil.

+25,5% increment de la desigualtat a Espanya
La crisi l'han pagat més uns que altres. Això és una evidència que centenars de dades poden posar de manifest. Aquesta setmana, però, l'Eurostat n'ha tret a la llum una de ben contundent, la que compara la renda que percep el 20% més ric de la societat en relació al 20% més pobre. Una estadística, a més, que situa Espanya com el quart estat més desigual de la Unió Europea, ja que allí el 20% més opulent cobra 6,9 cops l'equivalent al que rep el 20% més pobre, mentre que la mitjana de la Unió Europea i de la zona euro se situa en 5,2. De fet, només són més desiguals Romania, Lituània i Bulgària. A Catalunya, segons l'Idescat, aquesta diferència és una mica menor, de 6 cops.
 
RENDES QUE PERCEP EL 20% MÉS RIC EN RELACIÓ A LES DEL 20% MÉS POBRE

 
Ara bé, Espanya no només està a tocar del podi quan a desigualtat, sinó que hi obté la medalla de plata quan el que es calcula és l'increment d'aquesta des del 2007, l'inici de la crisi financera. Fa deu anys, el 20% més ric percebia l'equivalent a 5,5 cops el que cobrava el 20% més pobre. Des de llavors, per tant, la desigualtat ha crescut un 25,5%, només per sota del que ho ha fet a Lituània (27,1%), mentre que, a la zona euro, la mitjana és un augment de tan sols un 8,3%. De fet, fins i tot la desigualtat s'ha reduït en alguns estats que difícilment encertaríeu, com Portugal (-7,7%), Polònia (-7,5%) o Irlanda (-6,3%).
128 milions en interessos del FLA
El govern espanyol va establir com una mesura de gràcia per a les comunitats autònomes que el fons de liquiditat autonòmica (FLA) tindria temporalment un tipus d'interès del 0%. Malgrat tot, aquest favor tenia data de caducitat, i aquest 2017 ja es paguen els préstecs previs al 2016 a un interès del 0,834% i els de l'any passat a un 0,537%. Què implica això? Que la Generalitat va haver de front el gener a un pagament de 128 milions per als interessos del FLA, mentre que, el mateix mes del 2016, aquesta quantitat va ser de tan sols 8 milions. Ho detalla la Generalitat en el document sobre l'evolució financera que ha enviat al ministeri d'Hisenda, on també alerta que aquesta situació pot "generar tensions de tresoreria" a l'executiu català.
4 denúncies per abús sexual a la Policia Nacional

El cos de la Policia Nacional està clarament masculinitzat. Foto: ACN


Fa quasi un mes, trèiem a la llum que menys de la meitat de les denúncies per assetjament sexual a l'exèrcit acabaven sense cap tipus de sanció. En el cas de la Policia Nacional, però, tampoc sembla que aquestes tinguin més èxit. Segons una resposta del govern espanyol al PSOE, en els darrers deu anys, només s'han produït quatre denúncies per assetjament sexual en aquest cos, dels quals tan sols dos van conduir a un procediment penal. I en un d'aquests casos, aquest es va sobreseure, mentre que l'altre espera resolució judicial.

El nombre d'assetjaments laborals denunciats en aquest cos, però, és major: 26 el 2015 i 36 el 2016. No s'hi detalla, però, quants d'aquests va acabar amb algun tipus de pena.
21,5% places vacants a ens locals catalans
El paper dels secretaris, interventors i tresorers dels ajuntaments és clau, entre altres qüestions per verificar l'actuació dels regidors conforme no es produeixen il·legalitats, frau o corrupció. Malgrat tot, més d'una cinquena part de les seves places a Catalunya estan vacants. Així ho reconeix l'executiu central en una resposta parlamentària a C's, on se situa aquest territori com aquell de l'Estat on més empleats públics manquen en aquestes àrees. I això, des del 2013, és responsabilitat del govern espanyol, ja que una reforma d'aquell any va esgarrapar les competències de selecció dels secretaris, interventors i tresorers a les comunitats autònomes (malgrat que llavors el dèficit de treballadors ja era molt elevat). Sigui com sigui, el percentatge de vacants a Catalunya és vuit punts superior a la del segon lloc on en falten més. En termes absoluts, falten aquí 647 dels 3.010 que falten a tot l'Estat.

PERCENTATGE DE PLACES VACANTS DE SECRETARIS, INTERVENTORS I TRESORERS D'AJUNTAMENTS


 
3.960 peticions d'asil de Veneçuela
Quan parlem de refugiats, tots tenim els ulls posats a Síria. Per força, les imatges dels campaments a Grècia o Turquia o de les barques amb què arriben pel mar són colpidores. Malgrat tot, el cert és que, segons l'Eurostat, el 2016 van arribar més peticions d'asil a Espanya de Veneçuela. D'allí eren el 25% de les emeses, unes 3.960, mentre que de Síria en van arribar 2.920, escassament algunes més que d'Ucraïna (2.550). I això no significa que el drama sirià no sigui notable, però és que la majoria de sol·licituds que van fer (255.260, el 79% del total) van anar a Alemanya, un dels estats que s'ha comportat de forma més digna en aquest camp, seguida a molta distància de Grècia (26.630) o Àustria (8.730). També van haver-hi 127.010 afganesos que van demanar asil a Alemanya (el 69% del total), així com 96.115 iraquians (el 76%).


I ara, algunes contractacions destacades que s'han obert a licitació o s'han adjudicat els últims dies:

6.788.100 €
Tothom sap que les piscines dels soldats són un element imprescindible per a la protecció de l'Estat. Per aquest motiu, l'Exèrcit de Terra -ja trigava avui a sortir!- ha publicat un anunci previ de licitació d'un contracte per a la gestió integral de les piscines dels seus militars a 18 centres esportius de què disposa, amb un valor total de 6,8 milions d'euros. Dit d'una altra manera, l'exèrcit gastarà més en piscines que el pressupost de què disposa Raül Romeva per obrir i gestionar les delegacions a l'estranger de la Generalitat (6,55 milions).
897.515 €
La inclusió de plecs socials a la contractació pública és un element cada cop més recorrent, per afavorir des de l'administració el compliment d'uns principis ètics. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona ha licitat aquesta setmana el subministrament del vestuari per al seu personal, però especificant que cal que l'empresa adjudicatària respecti en el procés de fabricació les normes bàsiques de l'Organització Internacional de Treball i, en concret, les referents als convenis de llibertat sindical, de negociació col·lectiva, de treball forçós, d'igualtat d'oportunitats i de tracte, i de treball infantil. El premi a aquesta bona conducta és aspirar a un lot de 897.515,08 euros.
699.900 €

Un exemple de defensa extensible. Foto: Nidec Defense Group


Les armes extensibles han estat sempre un element polèmic entre les eines dels cossos policials. La Guàrdia Civil, però, fa temps que n'utilitza, i aquesta setmana ha licitat el que s'anomena "defenses extensibles" -una mena de porra extensible- de prop d'un metre de llargada total, amb les respectives fundes, per un cost total gens menyspreable, de 699.900,3 euros.
113.165 €
La gestió d'un centre penitenciari no és senzilla, i menys quan hi conviuen reclusos de diferents cultures i nacionalitats. És per això que el departament de Justícia ha contractat un servei de mediació intercultural, per atendre les necessitats i interessos de la població interna, facilitar la convivència, el coneixement mutu i la prevenció de la conflictivitat. La Fundació Cepaim Acció Integral amb Migrants cobrarà 58.513 euros per fer-ho als centres de Quatre Camins, Puig de les Basses i Joves, mentre que l'Associació per a la Mediació Intercultural i Social amb Immigrants (AMISI) rebrà 54.652 euros per fer-ho a Brians 1, Brians 2 i Lledoners. El lot per a les presons de Ponent i Mas d'Enric va quedar desert.
77.440 €

Un sense sostre dormint amb els seus gossos, al centre de Barcelona. Foto: Adrià Costa


L'administració pública sovint necessita l'ajuda d'assessorament extern per desenvolupar algunes de les polítiques més complicades d'afrontar. És el cas del sensellarisme, davant del qual no existeix un manual clar sobre com actuar. Per això, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha adjudicat a la Fundació Avedis Donabedian per a la Millora de la Qualitat Assistencial l'elaboració d'una Estratègia Integral per a l'abordatge del sensellarisme a Catalunya que inclourà quatre fases, que haurien d'estar enllestides el novembre: preparació i participació, diagnosi, prova pilot i avaluació d'aquesta, i concreció i presentació de l'estratègia. L'entitat percebrà 77.440 euros per aquesta tasca.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Anem
Anònim, 19/03/2017 a les 10:54
+12
-1
Gran Gobierno y mejor reforma laboral del Sr. Rajoy........
Gran populisme del poble.
Anònim, 20/03/2017 a les 11:13
+2
-2
"Casa meva es casa teva", vine que compartirem . . . . . . . mes miseria.
Camp de proves?
Anònim , 20/03/2017 a les 14:39
+6
-0
Com ja va dir un destacat intel·lectual mundial fa força anys: "Espanya sembla que l'hagin pres per un lloc per experimentar quant aguanta la gent" i "Un laboratori d'enginyeries socials per a les élites mundials i els poders fàctics". D'aquí que puntuem tant alt en tot allò negatiu. Altres pensadors han expressat opinions similars. Sobretot quan les revoltes populars - populistes es diria ara - del 2011 ja molts observadors van fer notar l'estoïcisme i docilitat espanyoles habituals davant tota mena d'abusos, excessos i injustícies. No sorprèn doncs aquesta constatació.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Carles Puigdemont, en una reunió de Govern | Govern
Oriol March | 3 comentaris
01/01/1970
El president de la Generalitat assegura que hi ha "plans de contingència" previstos i crida a la participació davant dels "abusos" del PP | "Ja no és una qüestió de decidir un vincle polític amb l'Estat, sinó de si volem viure en un règim plenament democràtic", assenyala en un discurs institucional
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 22:42 CRÒNICA El sobiranisme es conjura per «deixar-s'hi la pell» fins a l'1-O; per Sara González i Jordi Bes. 
 22:30 PRIMÍCIA Universitats i centres de recerca acusen Montoro de «posar en risc l’activitat acadèmica»; ho avança Joan Serra Carné. 
 22:29 Les primeres tendes de campanya s'instal·len per passar la nit al davant de l'Arc de Triomf en protesta per les detencions.
 22:06 Jordi Sànchez afirma als periodistes que fets com la publicació dels llocs de votació de l'1-O demostren que el compromís del Govern amb el referèndum és "ferm i inalterable".
 22:00 Jordi Cuixart destaca, en declaracions als mitjans, que el duscurs de Puigdemont ha estat "d'una valentia absoluta" i "impecable" per defensar l'1-O.
 21:30 Jordi Cuixart: "Nosaltres volem votar com van fer el Quebec i Escòcia, i avui estem davant un estat dictatorial com a Turquia, i Europa ho està veient".
 21:30 Jordi Cuixart: "Entre tots hem aturat un veritable cop d'estat".
 21:27 Jordi Cuixart explica que la mobilització seguirà fins que es posin en llibertat tots els detinguts: han sortit al carrer vuit dels arrestats.
 21:27 Jordi Sànchez i Jordi Cuixart mantenen la mobilització durant la nit davant el TSJC, però Sànchez demana respectar el descans veïnal a partir de la mitjanit.
 21:23 Jordi Sànchez: "No us deixarem sols. Mai caminarà sola cap persona que hagi estat detinguda".
 21:22 Jordi Sànchez revela que cada cop que surten de l'ANC amb un vehicle són interceptats per la Guàrdia Civil per requisar-los propaganda del referèndum i demana col·laboració per imprimir cartells.
 21:19 Jordi Sànchez: "Catalunya serà el que la gent vulgui que sigui. La nostra primavera arribarà l'1 d'octubre amb el vot de la llibertat".
 21:19 Sànchez equipara el "règim" de Rajoy amb el d'estats totalitaris, i retreu que governen "els fills del franquisme" perquè porten a la seva sang "l'ADN dels dictadors".
 21:18 Comencen els parlaments dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, després del discurs de Puigdemont. Sànchez agraeix els mobilitzats "per tornar a donar aquesta gran imatge".
 21:09 ÚLTIMA HORA Puigdemont adverteix Rajoy: «L'1 d'octubre es farà el referèndum que tenim convocat»; per Oriol March.
 21:08 El discurs institucional de Carles Puigdemont sona per megafonia a les portes del TSJC.
 20:58 Els periodistes Jordi Évole i Mònica Terribas han llegit el manifest a favor de la llibertat de premsa en la concentració d'aquest vespre organitzada pel Grup Barnils. 
 

Jordi Évole i Mònica Terribas Foto: Isaac Meler

 20:55 Un camió ha descarregat durant la tarda provisions per passar la nit al passeig Lluís Companys.
 20:41 Albano Dante Fachin s'ha mostrat optimista de cara al referèndum en el primer acte de campanya pel "sí" a Tarragona de la seva formació: "Les urnes, de moment la Guàrdia Civil no les ha trobat i això vol dir que o no existeixen o que no les troben i per tant, l'1-O s'acabarà imposant". Informa Jonathan Oca.
 20:37 VÍDEO Unes 300 persones canten "Els Segadors" davant la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia.
 20:36 La consellera Meritxell Borràs ​als sindicats que blindarà la seguretat jurídica dels funcionaris.
 20:34 Els funcionaris de la Generalitat cobren la nòmina després que Hisenda n'autoritzi el pagament. 
 20:10 VÍDEO Unes 300 persones han encartellat el barri de Gràcia fins arribar a la comissaria de la Guàrdia Civil situada a Travessera de Gràcia, on s'han concentrat. En aquesta comissaria hi ha els alts càrrecs que van ser detinguts ahir. 
 

Unes 300 persones davant la comissaria de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia

 19:58 El jutge investiga si la Generalitat ha gastat 6,2 milions en el referèndum. Segons ha avançat "El País", el jutge demana intervenir tota la documentació relacionada amb l'1-O i la posada en marxa d'estructures d'estat.
 19:56 PERFIL Ramírez Sunyer, del famós jutjat d'instrucció número 13, l'ariet de la judicatura contra el referèndum; per Isaac Meler.
 19:45 ACTUALITZACIÓ Llibertat provisional per a vuit dels detinguts pels preparatius del referèndum.
 19:40 Èxit de participació de l'encartellada convocada a Gràcia. Centenars de persones omplen els carrers de la vila de cartells "prohibits" pel TC cridant a votar. 
 

Encartellada a Gràcia

 19:39 VÍDEO «Som!», dels Xeic, posa música a la recta final cap al referèndum.
 19:23 AMPLIACIÓ Prop de 300 capellans de tots els bisbats donen suport al referèndum.
 19:16 Miquel Calçada pren el micròfon a la mobilització: "No hem de caure en la provocació perquè és la fotografia que volen i que no podran tenir".
 19:16 Junqueras es reuneix amb el vicepresident de Castella-La Manxa per «defensar la democràcia i les llibertats».
 19:16 La mesa del Congrés ha donat llum verda a la creació de la comissió per modernitzar l'estat autonòmic, proposada pel PSOE. El PP hi ha donat suport, mentre que C's ha estat l'únic partit que s'hi ha oposat. ERC -que no té vot a la mesa- ja ha anunciat que no hi participarà.
 18:56 VÍDEO «Si la mobilització per l'1-O és ferma, el Govern ha d'anar fins al final»; per Oriol March.
 18:46 CRÒNICA Acampada al tribunal; per Sara González i Jordi Bes. 
 18:46 L'alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació de Municipis i Comarques (ACM), Miquel Buch, garanteix que els alcaldes no s'espantaran, insisteix en el fet que no es farà "ni un pas enrere" de cara a l'1-O i carrega contra la Fiscalia.
 

Miquel Buch adreçant-se als manifestants Foto: José M. Gutiérrez

 18:41 Diputats britànics i estonians critiquen la repressió de Rajoy contra l'1-O. Els parlamentaris de Gran Bretanya i d'Estònia representen colors polítics molt diferents.
 18:37 La diputada d'ERC al Congrés de Diputats Ana Surra envia un avís a Luís de Guindos, que ha obert la porta a oferir més diners a Catalunya. "Ni diners ni almoina, volem justícia", insisteix Surra.
 18:35 La Guàrdia Civil atribueix a Josep Maria Jové els delictes de sedició, prevaricació, malversació i desobediència.
 18:35 Joan Rigol subratlla que qui ja té una certa edat tocarà la llibertat amb les mans, i que es construirà un nou país amb grans dosis "d'humanitat".
 18:24 L'ex president del Parlament Joan Rigol afirma: "L'arrogància i prepotència de l'Estat espanyol no ens fa por i alhora amaga una gran covardia política".
 18:23 L'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, defensa: "Malgrat les grapes brutes d'aquesta colla de dirigents espanyols, l'1-O votarem i guanyarem".
 18:19 VÍDEO Alumnes d'un institut de Manresa es manifesten davant la Policia Nacional.
 18:14 L'alcalde de Valls, Albert Batet, també investigat i que ja ha declarat davant la Fiscalia: "Som una gran nació, i l'1 d'octubre votarem i guanyarem".
 18:14 La Guàrdia Civil concentra tots els detinguts per l'1-O a la caserna de Travessera de Gràcia de Barcelona.
 18:14 Albert Batalla recorda que ha de declarar davant la Fiscalia el 27 de setembre.
 18:14 L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, que és un dels 712 alcaldes investigats per voler cedir espais municipals per al referèndum, assegura que els alcaldes estan "absolutament determinats" per col·laborar i garantir que es voti l'1-O.
 18:13 La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial aprova una declaració sobre Catalunya on afirma que la justícia no pot veure "el compliment del seu deure" sotmès a "atacs i pressions que pretenguin qüestionar la legitimitat dels jutges o influir en la seva presa de decisions".
 18:13 AMPLIACIÓ I tu, on votaràs l'1-O? El Govern fa públic el llistat de col·legis electorals. S'hi pot accedir amb el DNI, la data de naixement i el codi postal. Carles Puigdemont informa a través de Twitter dels detalls de l'operatiu l'endemà de les detencions.
 18:00 El diputat de Junts pel Sí Germà Bel aixeca una ovació quan explica que ja està disponible a Internet el lloc de votació, i una altra quan recorda que la papereta de votació es pot obtenir del DOGC.
 17:57 La Guàrdia Civil trasllada el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, a la comissaria de Travessera de Gràcia. Per ara, quatre dels alts càrrecs detinguts han estat posats en llibertat provisional. 
Entrades anteriors »
Joan Serra Carné
01/01/1970
El comunicat de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) exigeix al govern espanyol la "reversió immediata" de la intervenció de les finances de la Generalitat
Joves a la mobilització permanent davant del TSJC | Sara González
01/01/1970
Milers de persones apuntalen la mobilització permanent fins que siguin alliberats els detingut per l'1-O | Jubilats i estudiants, però també gent que demana festa de la feina, participa de la protesta a les portes del TSJC
Manifestació indpendentista al TSJC | Josep Maria Montaner
Karma Peiró
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»
Compareixença de Puigdemont i el Govern aquest dimecres | Govern
Roger Tugas | 14 comentaris
01/01/1970
Davant les traves de l'Estat, la Sindicatura Electoral de Catalunya va modificar les dates límit previstes en la convocatòria i, per exemple, la Generalitat té fins dimarts per notificar els membres de les meses
El centre de Barcelona s'ha omplert de gent en suport de l'1-O | Adrià Costa
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Siguis independentista o no, encara que la política cada dia et posi de més mala bava, vulguis votar o vulguis quedar-te a casa, n’hi ha per cabrejar-se bastant. I què fa la gent quan es cabreja? Sortir al carrer»