Toni Comín confirma que l'agressor de Berga patia un transtorn de salut mental

El conseller de Salut creu que cal enfortir la xarxa de salut mental per impedir que aquest tipus de casos es resolguin només per la via penal

El conseller de Sanitat, Toni Comín, a Berga.
El conseller de Sanitat, Toni Comín, a Berga. | Aida Morales
15 de març del 2017
Actualitzat a les 20:50h
El conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, ha anunciat aquest dimecres a Berga que, des del Govern, s'està treballant per reforçar la xarxa d'atenció a la salut mental per tal que els casos en què hi hagi implicats agressors amb problemes d'aquest tipus no derivin en qüestions penals. Comín ho ha assegurat en relació a l'agressió homòfoba que van patir dos nois homosexuals a Berga el passat cap de setmana i després de la publicació de la carta a El Periódico de la mare de l'agressor en què manifestava que el seu fill pateix TDH. 

El conseller ha explicat que aquest 2017 el pressupost en salut mental de la Generalitat augmentarà en 70 milions d'euros, 8 dels quals es destinaran a la xarxa de psiquiatria i psicologia de centres penitenciaris. Comín ha defensat que, quan hi ha conflictes, hi ha una "frontera molt complicada" entre l'hospitalització psiquiàtrica i el sistema penitenciari, ja que determinats trastorns mentals "poden derivar", ha dit, en problemes penals. Per això, considera que "s'ha d'enfortir la xarxa de salut mental" per garantir que aquestes qüestions puguin ser tractades com a "problemes de salut", sense evitar trepitjar la línia penal. 

Agraïment als veïns de Berga

Comín també ha volgut deixar clar que condemna "rotundament" l'agressió i ha agraït el suport i l'escalf de la ciutadania de Berga que, en molt poques hores, va respondre al cas amb una manifestació multitudinària de suport a les víctimes. El conseller també ha explicat que ja s'ha reunit amb les víctimes per traslladar-los el "suport del Govern" que, segons ha afirmat està treballant amb elles "de manera professional".

"Els ciutadans de Berga van respondre per això ens n'hem d'alegrar moltíssim", ha assegurat. Un fet que reafirma que "la cultura del país està on ha d'estar", i que la gent defensa el dret "d'estimar-se com es vulgui". "Vull manifestar el meu optimisme; tenim la llibertat garantida", ha sentenciat.