14 de març: caixa o faixa... a la tardor

El pacte amb l'Estat s'encareix més a l'espera d'un referèndum que el Govern té clar que farà a la tardor. Aquest dimarts també són protagonistes Marc Bertomeu, "Incerta Glòria", Jordi Pina, José Luis Rodríguez Zapatero i Baltasar Porcel

14 de març del 2017
Actualitzat a les 6:53h

Reunió de Govern i també de la mesa i la junta de portaveus del Parlament. L'executiu de Junts pel Sí espera que avui mateix els grups unionistes ja pressionin Carme Forcadell per tal que exigeixi a la diputada Irene Rigau, inhabilitada pel TSJC, que deixi l'escó. La premsa de Madrid considera benèvoles les inhabilitacions per dos anys. És evident, però, que, tova o severa, la sentència té conseqüències polítiques. La carrera de Mas en el marc autonòmic ha acabat i les possibilitats d'una sortida negociada abans del xoc de trens (que ara hauria d'incorporar, a més, indults) són mínimes. Més tenint en compte els embats que han de venir als jutjats i que us presenta Isaac Meler en aquest article. I en aquest anàlisi us explico com la sentència complica l'escenari i aboca a un caixa o faixa l'independentisme.

Un caixa o faixa mesurant els temps i calculant en quin moment cal desobeir a gran escala. En algun moment la CUP i sectors d'ERC i el PDECat havien plantejat avançar el referèndum a la primavera. El Govern treballa -amb molt secretisme- per a que tot estigui a punt l'1 de juny però a l'executiu hi ha un consens molt ampli en que sigui a finals de setembre. Els anticapitalistes tampoc en fan causa. Ho explica Oriol March en aquesta informació.

L'error de no sumar. El jove politòleg Marc Bertomeu va ser el primer líder de Podem a Catalunya i ara du les regnes del partit a Barcelona. És crític amb la direcció que lidera Albano Dante Fachin, partidària de no confluir en les actuals condicions amb ICV, Barcelona en Comú i EUiA a la nova formació que promou Ada Colau. Bertomeu explica en una entrevista amb Joan Serra Carné que seria "un error" no fer-ho i que Podem parla massa de poder i poc de política. A l'esquerra sempre li costa sumar. En això no són "nous".

Els grisos de la Guerra Civil a la gran pantalla. Avui es presenta Incerta Glòria, la pel·lícula dirigida per Agustí Villaronga i produïda per Isona Passola, el tàndem de l'exitosa Pa Negre. La novel·la de Joan Sales sobre la Guerra Civil, complexa per la seva equidistància entre els dos bàndols, portada al cine amb vocació d'arribar al gran públic. Aquí en podeu veure el tràiler. 


Vist i llegit

Les primàries a la secretaria general del PSOE seran al maig i el congrés posterior al juny. El debat és encès un cop l'andalusa Susana Díaz ha anunciat que formalitzarà la seva candidatura el 26 de març. Ahir, a elDiario.es, Íñigo Sáenz de Ugarte escrivia un article en el qual relatava com l'esquerranisme sobrevingut de Pedro Sánchez després de ser apartat inquietava els dirigents de l'aparell, partidaris de la presidenta de la Junta. Feia broma preguntant-se fins a quin punt podia prendre mal el partit si feia, per fi, debat ideològic.  


 El passadís

El lletrat Jordi Pina és un home atrafegat aquests dies. Defensor d'Irene Rigau en el judici al 9-N i de Jordi Montull en el cas Palau, és també candidat. Concretament a vice-degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB). Concorre en la candidatura de Maria Eugènia Gay, que es presenta a degana en les eleccions que tindran lloc el juny vinent. Seran unes eleccions disputades perquè hi competiran dues sagues poderoses d'advocats. Gay és filla d'Eugeni Gay, antic degà i ex-membre del Tribunal Constitucional a proposta dels socialistes. Tot un pes pesant. Com ho és també qui serà segur adversari, Jordi Pintó, fill d'un altre ex-degà, Josep Joan Pintó. Aquesta segona candidatura acusa la de Gay-Pina de continuista i asseguren que el Col·legi necessita canvi.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 2004 es van celebrar eleccions generals a Espanya. Es votava encara sota l'impacte dels atemptats de l'11-M a Madrid, que van segar la vida de gairebé 200 persones, i de les mentides del govern sortint del PP, que va intentar atribuir-los a ETA malgrat les evidències, ja en el primer moment, de l'autoria islamista. Contra pronòstic, i gràcies a una gran participació de l'esquerra, José Luis Rodríguez Zapatero, candidat del PSOE, va resultar vencedor i va ser investit amb els vots d'IU-ICV i d'ERC (que va aconseguir un resultat històric amb vuit escons). "No ens fallis!", cridaven aquella nit a la seu del carrer Ferraz a Zapatero els simpatitzants del PSOE. Aquesta va ser la seva agredolça intervenció d'aquella nit. 


 L'aniversari

Un 14 de març de 1937 va nàixer a Andratx, a Mallorca, l'escriptor, periodista i crític Baltasar Porcel. D'estil vigorós i un registre ric, la seva extensa producció, també com a articulista a La Vanguardia, l'acredita com un dels autors més reconeguts en català de la segona meitat del segle XX. Porcel va morir el 2009 de càncer i, malgrat una joventut d'idearis llibertaris, en els seus darrers anys no havia amagat la proximitat per Jordi Pujol.
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi