13 de març: cas Pretòria, judici al passat

El cas que implica Muñoz, Alavedra i Prenafeta i que es jutja des d'avui a l'Audiència Nacional no s'explica sense la «Catalunya dual» i la bombolla. També són protagonistes Colau, la transparència i les municipalitzacions a Barcelona, el codi ètic dels «comuns», el papa Francesc i Carme Chacón

13 de març del 2017

Un jutge demana que es reobri la investigació de la caixa B del PP, un altre instrueix el sumari del 3%, es jutja el cas Palau... i avui arrenca el judici del cas Pretòria vuit anys després que es comencés a instruir amb una espectacular operació policial que va fer detenir l'alcalde de Santa Coloma del PSC, Bartomeu Muñoz, l'ex-diputat socialista Luis García Luigi, l'ex-conseller de CDC, Macià Alavedra, i qui havia estat la mà dreta de Pujol a Palau, Lluís Prenafeta. L'ha instruït l'Audiència Nacional investigant delictes de tràfic d'influències, blanqueig i suborn en una trama que s'hauria ordit a partir del sector immobiliari, que just apurava la seva bombolla.

El sumari va evidenciar les connexions polítiques amb la direcció del PSC (Muñoz era un tòtem municipalista) i també contenia converses amb l'aleshores líder de CDC i el seu gerent, Artur Mas i Germà Gordó respectivament. Pels principals acusats les peticions de pena no són molt altes, entre els 6 anys i 9 mesos i els 8 anys, però les multes sí. És el judici d'una època: la d'una Catalunya dual en que PSC i CiU es repartien el poder (i també alguns negocis), i la d'una bombolla immobiliària que ha fet estralls. Isaac Meler, el nostre redactor de tribunals, que aquests dies té una agenda atapeïda, seguirà el judici de l'Audiència Nacional. 

Transparència, posem-nos les piles. La transparència és una de les principals receptes per evitar repetir coses com les que es jutgen aquests dies. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en fa bandera i els nou partit dels comuns també en la seva proposta de codi ètic, que us avança en exclusiva Sara González. Avui també publiquem una altra informació exclusiva, en aquest cas de Cristina Garde, a partir del treball de les dades de les externalitzacions de serveis a empreses o entitats per part de l'Ajuntament de Barcelona. El 2015, any en que l'administració municipal va passar de CiU a BeC, les entitats només es van endur una cinquena part del que es va externalitzar. La resta, empreses i autònoms. El tercer sector demana (i encara espera) un canvi. Aquí podeu navegar fàcilment per les dades. Ens ha costat que l'Ajuntament les publiqués i no ens n'hem sortit de que les endreci. Ho hem fet nosaltres. 

Els bisbes espanyols busquen rumb. Avui comença a Madrid l'assemblea de la Conferència Episcopal Espanyola. Demà decidiran qui la presideix i les opcions són que segueixi Ricardo Blázquez, arquebisbe de Valladolid i que ho va ser de Bilbao, que és el favorit, o el de Burgos, Fidel Herráez, molt més conservador però que ha moderat el seu discurs. El nom de l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, es va fer circular però ell no ha mostrat cap interès. Pep Martíus n'explica els detalls i qui és qui a la cúria.


Vist i llegit

La cobertura del cas Palau i del sumari del 3% per part dels mitjans públics catalans no ha agradat a alguns independentistes, que han considerat que feien seguidisme dels mitjans de Madrid, que aprofiten aquests casos per desacreditar de forma matussera el procés. La crítica de televisió de l'Ara, Mònica Planas, defensava ahir en un article la feina dels professionals dels informatius de TV3, que ha fet un exhaustiu seguiment d'aquests casos i avui també ho farà del cas Pretòria. Fer un país nou també és fer-lo millor, amb un periodisme exigent i uns mitjans públics dels que no ens n'avergonyim.


 El passadís

L'Ateneu Barcelonès només té 4.000 socis. És una entitat petita però emblemàtica i influent i, per tant, amb projecció. Les eleccions d'aquest dijous estan renyides i a les xarxes i la premsa hi ha rebombori entre les candidatures de Jordi Casassas, Bernat Dedéu i Genís Roca. El debat de demà al vespre entre candidats ha generat molta expectativa. El moderarà la periodista d'El País Milagros Pérez Oliva, un nom que no fa el pes a Dedéu, que va intentar consensuar qui havia de dirigir el debat i els blocs temàtics. 


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 2013, ara fa quatre anys, el cardenal Jorge Berboglio, nascut el 1936 a Buenos Aires, Argentina, va ser escollit papa de Roma convertint-se en el primer no europeu en ser-ho. Berboglio va triar com a nom per exercir Francesc i és jesuïta. En aquests anys ha donat un to molt més progressista i proper a l'Església i ha seguit prenent mesures davant els casos d'abusos a menors. En aquest vídeo podeu veure els millors fragments d'una entrevista a la cadena hispana Univisión, dels EUA.


 L'aniversari

Un 13 de març de 1971 naixia a Esplugues de Llobregat la dirigent del PSC i el PSOE Carme Chacón. Amb només 29 anys va ser escollida tinent d'alcalde del seu poble i diputada a Madrid situant-se ben a prop de José Luis Rodríguez Zapatero. En guanyar les eleccions aquest la va fer ministre d'Habitatge primer i de Defensa després. Va ser la primera ministra de Defensa i la primera en passar revista a les tropes embarassada (aquí el vídeo). Chacón, de l'ala menys catalanista del PSC, va fracassar en l'intent de liderar el PSOE i ara està retirada de la primera línia. Un triomf de Susana Díaz li podria donar alguna opció de tornar.
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi